Archiv | zprávy ze dne 29. března 2017

| ČTK |Zprávy ze světa

Za 'úmyslné způsobení dopravní zácpy' na mostě na Manhattan dostali úředníci 2 a 2,5 roku vězení

Dvojice podřízených guvernéra amerického státu New Jersey Chrise Christieho dostala nepodmíněné tresty vězení za vyvolání zácpy na mostě na Manhattan před více než třemi lety, informovala agentura AP. Jednoho z tehdejších vysoce postavených úředníků poslal soud v Newarku na dva roky do vězení a někdejší zástupkyni šéfa Christieho úřadu vyměřil rok a půl za mřížemi. Zatímco guvernérovi kritici tvrdí, že záměrné vyvolání dopravních problémů bylo jeho politickou pomstou místnímu starostovi, Christie popírá, že by o akci věděl.

|Blanka Mazalová |Výtvarné umění

Neznámý obraz Josefa Mánesa. Kdo jsou tajemné dívky na dvojportétu?

Na žádné výstavě nikdy nebyl, Národní galerie o něm nevěděla. Olomoucké vlastivědné muzeum ukázalo poprvé úplně neznámý obraz Josefa Mánesa. Dvojportrét mladých šlechtičen v zámku Čechy pod Kosířem patří podle znalců k malířovým vrcholným dílům. Právě v tomto místě na Hané Mánes často pobýval. Tři nezávislí znalci už potvrdili pravost mistrovského plátna. Tajemstvím zůstává, kdo dívky na portrétu jsou.

| ZW ČRo, ph |Fotbal

Pocta pro Ronalda. V rodné Madeiře má letiště a podivnou bustu

Portugalskému fotbalistovi Cristianu Ronaldovi se dostalo v rodné Madeiře velké pocty, když po něm bylo ve středu pojmenováno mezinárodní letiště ve městě Funchal. Při té příležitosti byla odhalena i Ronaldova busta, která ale asi stejně jako její předloha za sexysymbol považována nebude. Slavnostní přejmenování letiště proběhlo za přítomnosti nejlepšího fotbalisty světa za uplynulý rok den poté, co portugalská reprezentace na Madeiře v přátelském utkání podlehla Švédsku.

| ČTK |Ekonomika

Snad méně 'žhavá' novinka. Samsung po debaklu s Note7 představil prémiový Galaxy S8

Jihokorejská společnost Samsung Electronics ve středu představila svůj nový smartphone Galaxy S8. Měl by jí pomoci získat vedoucí pozici na trhu, o kterou ji po problémech s přístrojem Note 7 připravil konkurenční americký výrobce Apple. Přístroj S8 má zatím největší displej ve srovnání s jinými prémiovými telefony Samsungu a má se začít prodávat 21. dubna.

| ČTK |Regiony

Teplotní rekordy padaly v Česku i ve středu. Nezvykle teplo má být až do konce týdne

V České republice dál padají teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku, kde naměřili 23,4 stupně Celsia. Na webu to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Středeční nejvyšší teplota překročila úterní maximum z Žatce, které činilo 22,8 stupně. Počet rekordů na meteorologických stanicích měřících déle než 30 let byl ve středu ale výrazně nižší než v úterý- 24 oproti úterním 76.

|Martin Charvát |Fotbal

Prioritou je pro mě mládež. Chci ale udržet i první ligu, říká majitel fotbalové Příbrami Starka

Více než 25 let je v čele fotbalové Příbrami kontroverzní podnikatel Jaroslav Starka, který teď ale zažívá hodně složité období. Týmu dospělých se v lize nevede, navíc město snížilo tamní mládeži dotace a kvůli tomu skončil ve funkci generální ředitel klubu Petr Větrovský. Ani za této situace ale Starka nechce fotbalovou Příbram opouštět.

|Tea Veseláková, Petra Holinková |Zprávy z domova

Ovčáček k tweetu 'fíkus': Na nikoho neútočím, nikoho jsem nejmenoval

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček po ohlášení prezidentské kandidatury Jiřího Drahoše uveřejnil na svém twitterovém účtu sérii příspěvků týkající se prezidentské volby. Aniž by kohokoli jmenoval, napsal, že „u kandidátů médií jsou typické floskule o boji s 'extremismem a populismem'. Takové fíkusy na Hradě by plně vyhovovaly politickým stranám.“ Ovčáček přitom stejně jako prezident Miloš Zeman veřejně slíbil, že na protikandidáty současného prezidenta nebude útočit.

|Jan Kaliba, Štěpán Andr |Fotbal

Fotbalisté Liverpoolu zůstávají věrni starému Anfieldu. Je dobře, že se nepřestěhovali, říká Šmicer

Fotbalisté Arsenalu hrají v Londýně už víc jak deset let v nové aréně a na místě starého Highbury vyrostla rezidenční čtvrť. Například v Boltonu ustoupil původní stadion pro změnu supermarketu a našli bychom nejen v Anglii i další podobné případy. Jiným stylem řeší potřebu většího a modernějšího zázemí FC Liverpool. Snaží se co nejvíc vyjít vstříc těm fanouškům, kteří jsou na kouzlo a tradici svého oblíbeného hřiště citliví.

| ČTK |Hudba

Bob Dylan si o víkendu ve Stockholmu převezme Nobelovu cenu. Projev laureáta ale nepronese

Americký hudebník Bob Dylan o víkendu převezme ve švédské metropoli Stockholmu Nobelovu medaili a diplom, které mu jako držiteli Nobelovy ceny za literaturu z roku 2016 patří. Podle agentury AFP to uvedla stálá tajemnice Švédské akademie Sara Daniusová. Dylan se v prosinci nezúčastnil slavnostního předávání cen a ani nevyslal nikoho, kdo by za něj ocenění převzal. Písničkář pouze sepsal děkovnou řeč, která byla na ceremoniálu přečtena.

| ČTK, Dominika Píhová |Zprávy ze světa

Už teď nám chybíte, díky a na shledanou, reagoval Tusk na spuštění brexitu

Předseda Evropské rady Donald Tusk ve středu odpoledne převzal dopis, ve kterém Spojené království informuje unii o svém odchodu. Británie tak devět měsíců po referendu formálně aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy. Podle Tuska je na brexitu i něco pozitivního. Zbylých 27 zemí EU nebylo nikdy jednotnějších, řekl to novinářům na tiskové konferenci.

|Rostislav Matulík |Zprávy ze světa

Bažil po slávě – a tak hnal tisíce mužů na smrt. Historik odhalil fatální selhání amerického generála

Vojenští historikové ve Spojených státech na rozdíl od svých evropských kolegů nemají ve zvyku podrobně analyzovat chyby, jichž se během válek dopouštějí generálové. „Sté výročí bojů na frontách první světové války ale trvá dost dlouho na to, aby i Američané začali revidovat některá rozhodnutí,“ píše britský týdeník Observer. Chyby velitelů přitom zaplatily životem tisíce vojáků.

| ČTK |Zprávy z domova

Rath chce umlčet prezidenta Zemana, kvůli své kauze ho posílá k Ústavnímu soudu

Ústavní soud se bude zabývat stížností bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha na prezidenta Miloše Zemana. Rath se chce stížností domoci toho, aby se prezident Zeman zdržel jakýchkoliv přímých či nepřímých zásahů do jeho korupční kauzy související s rekonstrukcí zámku Buštěhrad. Informoval o tom v úterý server Lidovky.cz. Řízení je podle mluvčí Ústavního soudu Miroslavy Sedláčkové na samém počátku, Zeman ještě nebyl o Rathově kroku oficiálně informován.

|Ondřej Klapal, Dominika Píhová |Zprávy ze světa

Začátek konce britského členství v EU. Spojené království spustilo brexit

OTÁZKY A ODPOVĚDI. Evropská unie začíná novou kapitolu svých dějin. Velká Británie devět měsíců po referendu formálně aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy a oficiálně tak požádala o odchod z unie. Co ale brexit znamená pro Evropany a jak budou jednání mezi členskými zeměmi a Spojeným královstvím probíhat? O vystoupení z unie žádá členský stát vůbec poprvé.

|Vojtěch Koval |Hudba

Stejná jako Bob Dylan? Kdybychom před vámi stáli nazí, našli byste spoustu rozdílů, říká zpěvačka LP

ROZHOVOR. Černé kudrnaté vlasy padající do čela, ukulele v ruce, neuvěřitelný hlasový rozsah a překvapivě časté hvízdání melodií v písních. V pražském klubu Roxy se předvedla americká zpěvačka Laura Pergolizzi vystupující pod jménem LP, autorka hitu Lost On You. Kvůli obrovskému zájmu o vstupenky organizátoři museli přidat ještě jeden termín koncertu. Místo toho, aby si drobná zpěvačka mezi pondělními a úterními koncerty vyrazila prohlédnout Prahu, poskytla Radiožurnálu rozhovor.

| ČTK, Český rozhlas |Ekonomika

Na jednoho dlužníka připadá přes pět exekucí, loni jich bylo nařízeno 680 tisíc

GRAF V ČLÁNKU. V Česku loni klesl o desetinu počet nově zahájených exekucí, o 5 procent však narostl celkový počet běžících případů. Soudní exekutoři začali vymáhat 680 tisíc dluhů. Podle Exekutorské komory ČR je nejvíc lidí v exekuci v Ústeckém kraji a v Praze. Čtyři a více exekucí má již 413 tisíc občanů České republiky. Zprávu Exekutorské komory za rok 2016 ale zpochybnilo neformální uskupení Exekutoři proti teritorialitě.

|Hana Mazancová |Zprávy z domova

Zneužíval své žáky, tvrdí obžaloba. Přitahují mě dospívající chlapci, přiznal exředitel střední školy

Obvodní soud pro Prahu 6 začal řešit případ pedagoga L. K., bývalého ředitele Střední školy elektrotechniky a strojírenství na Praze 10. Jak před časem informoval Zpravodajský web Českého rozhlasu, obžaloba ho viní ze sexuálního nátlaku, znásilnění a ohrožování výchovy dítěte. Toho se měl podle policie dopuštět například při školních výletech několik let na svých žácích. „Do konce života budu žit v souladu se zákonem a morálkou," slíbil obžalovaný hned na úvod soudkyni. Dva z chlapců požadují po pedagogovi každý jeden milion korun za způsobenou nemajetkovou újmu.

|Jakub Knoll |Fotbal

Francouzi doplatili na fotbalovou revoluci. Video dvakrát správně pomohlo Španělům

Mezinárodní fotbalová federace FIFA v současnosti testuje zavedení videorozhodčího, k čemuž jsou využívány i přátelské mezistátní duely. To byl případ i úterního zápasu mezi domácí Francií a Španělskem, v němž nakonec hrála pomoc videa zásadní roli. Díky správně posouzeným situacím se tak hosté mohli těšit z výhry 2:0.

|Jitka Hanžlová |Ekonomika

Zaměstnavatelé mají větší zájem o absolventy. Nejvíc se 'vyplatí' studovat technologie a ekonomii

PŘEHLED OBORŮ UVNITŘ. Nízká nezaměstnanost a růst ekonomiky jsou příznivou kombinací pro absolventy škol. Nástupní mzdy v řadě oborů jsou vyšší než aktuální průměrná mzda za celé Česko. Průzkum společnosti Profesia.cz navíc zjistil, že se v posledních letech přístup zaměstnavatelů k čerstvým absolventům výrazně změnil.

|Matěj Skalický |Technologie

První vizualizace: elektromobil od Škody bude SUV. Ujede až 500 kilometrů na jedno dobití

Škoda Auto představila studii svého prvního čistě elektrického auta. Koncept Vision E vychází z designových linek Kodiaqu a výstavní premiéru bude mít v dubnu na autosalonu v Šanghaji. Výběr země není náhodný, Čína je pro mladoboleslavskou automobilkou nejdůležitějším trhem. Jen loni tam Škodovka prodala přes 300 tisíc aut, téměř čtyřikrát víc než v České republice.

|Martin Balucha |Zprávy ze světa

Macron získal podporu socialisty Vallse. Francouzský expremiér nepodpořil stranického rivala

Bývalý francouzský premiér Manuel Valls podpoří středového prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Valls v rozhovoru pro francouzskou televizi BFMTV řekl, že udělá vše pro to, aby se šéfka nacionalistů Marine Le Penová nedostala do druhého květnového kola prezidentských voleb. Bývalý předseda vlády ale odmítl, že by se stal součástí Macronova volebního týmu.

| ČTK, moš |Zprávy ze světa

Penelope Fillonová čelí vyšetřování. Je podezřelá z účasti na zpronevěře

Francouzští vyšetřovací soudci v úterý zahájili oficiální vyšetřování manželky konzervativního prezidentského kandidáta Françoise Fillona. Penelope Fillonová je podezřelá z účasti na zpronevěře veřejných financí kvůli údajnému pobírání neoprávněných příjmů jako fiktivně zaměstnaná parlamentní asistentka. Podle agentury Reuters to uvedl zdroj z justice.

|Filip Harzer |Zprávy ze světa

Útočníci hodili granát na polský konzulát na Ukrajině, Varšava předvolala velvyslance

Na polský konzulát v západoukrajinském městě Luck se střílelo, informoval o tom polský konzul Krzysztof Sawicki. Podle něho byla budova poškozena, nikdo ale nebyl zraněn. Událost vyšetřuje ukrajinská policie. Varšava už předvolala ukrajinského velvyslance v Polsku. Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin označil událost za „podlý útok“.

|Jakub Knoll |Hokej

Útočník Detroitu Nosek vstřelil svůj první gól v NHL. Skórovali i Jágr a další dva Češi

Hokejista Detroitu Tomáš Nosek vstřelil v úterním zápase proti Carolině svůj premiérový gól v NHL. Výhry svého týmu se však nedočkal, když hráči Red Wings prohráli 1:4 a už nemají ani matematickou šanci na postup do play-off. Branku si připsal také Jaromír Jágr, který v závěru utkání s Torontem zmírnil porážku Floridy. Na vítězství nestačil ani gól Martina Hanzala z Minnesoty, jež podlehla Washingtonu. Naopak trefu zaručující triumf zaznamenal bostonský David Krejčí.

|Jiří Hošek |Zprávy ze světa

Dopis, který změní Evropu. Británie spouští brexit

Britská premiérka Theresa Mayová dnes aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy a zahájí tak odchod své země z Evropské unie. Má se za to, že od tohoto okamžiku je takzvaný brexit nevratným krokem. Samotná oficiální jednání se zbytkem Evropské unie o podobě zániku britského členství by měla začít v květnu nebo červnu.

|Filip Harzer, Marie Jakšičová |Zprávy ze světa

Vyvrácené palmy a převrácené lodě. Severovýchod Austrálie pustošila Debbie

OBRAZEM: Debbie potrápila Austrálii. Tropická cyklóna přešla přes severovýchod Austrálie a odřízla od elektřiny přes 60 tisíc domácností. Záchranáři už začali zjišťovat rozsah škod. Meteorologové připsali cyklóně Debbie druhý nejvyšší stupeň z pětibodové škály nebezpečí. Silný vítr dosáhl v některých oblastech až 260 kilometrů v hodině.

|Magdalena Slezáková |Zprávy ze světa

Filmový festival v zemi, kde jsou zakázaná kina? Saúdská Arábie už hostila i 'hříšný' Comic-Con

„Vítejte, filmaři, tvůrci umění a tvůrci naděje!“ Jak se slova, která v pondělí zahájila Saúdský filmový festival v Saúdské Arábii, liší od průměrných úvodních projevů? Právě nadějí. V ultrakonzervativním království, kde jsou veřejná kina zakázána, je totiž filmová přehlídka příslibem možných změn, upozornila agentura AFP.

|Hana Mazancová |Zprávy z domova

'Byl v nejistotě.' Přečtěte si, proč může Vít Bárta žádat po státu odškodnění 20 milionů

UVNITŘ DOKUMENTY. Od ministerstva spravedlnosti dostal omluvu a 335 tisíc korun. Nyní se ale Vítovi Bártovi, bývalému ministrovi dopravy za Věci veřejné, otevřely dveře k mnohem vyššímu odškodnění. Za trestní stíhání chce po státu 20 milionů korun. Ačkoli soud jeho žádost nejprve kvůli promlčecí lhůtě zamítl, ten odvolací nařídil věc znovu projednat. „Byl v právní nejistotě,“ stojí v rozsudku, který se Bárty částečně zastal.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru