Čtyři z deseti firem škrtají benefity, hlavně ty zdravotní. ‚Omezuje se prevence,‘ varuje svaz obchodu

Kvůli snížení daňových limitů omezily čtyři z deseti českých firem zaměstnanecké benefity. Vyplývá to z nového průzkumu Hospodářské komory mezi 457 firmami všech velikostí napříč obory, který má Český rozhlas k dispozici. Firmy tak reagují na to, že od 1. ledna jsou od daně osvobozené nepeněžní benefity jenom do výše poloviny průměrné měsíční mzdy.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lekce jógy

Kvůli snížení daňových limitů omezily čtyři z deseti českých firem zaměstnanecké benefity (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Omezení daňové výjimky pro zaměstnanecké benefity bylo součástí konsolidačního balíčku a třeba Hospodářská komora už loni na podzim varovala, že firmy budou zdaněné benefity omezovat. Nyní má první konkrétní čísla.

Přehrát

00:00 / 00:00

40 procent českých firem omezuje zaměstnanecké benefity. O co pracovníci přišli, shrnuje reportáž Tomáše Jeníka

Až 19 procent firem zredukovalo počet benefitů, 17 procent snížilo jejich výši. A 9 procent firem benefity zrušilo úplně.

„Nejčastěji benefity omezovaly malé firmy, protože si nedokážou poradit s tou obrovskou, zbytečnou byrokracií navíc. U malých firem v benefitech škrtala dokonce každá druhá firma,“ říká pro Radiožurnál šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Nedotknutelné stravenky

Například stravenky jsou ale v podstatě nedotknutelné. Zaměstnancům je poskytuje skoro 90 procent zaměstnavatelů a podle viceprezidentky Hospodářské komory Jany Havrdové se na tom nejspíš nic měnit nebude.

„Firma, která by zrušila stravovací benefity, by si na velmi konkurenčním trhu práce znatelně uškodila,“ je přesvědčená.

‚Omezení zdravotní prevence‘

Jako první firmy zrušily například různé zdravotní benefity, tedy různé preventivní prohlídky, očkování nebo psychologickou podporu.

Sociolog Prokop: Náklady na prevenci by měly nést pojišťovny, aby měly motivaci do ní investovat

Číst článek

„To znamená, že se kvůli tomu v Česku omezuje zdravotní prevence. A to znamená dlouhodobě zhoršování zdravotního stavu české populace,“ upozorňuje Prouza.

Hospodářská komora proto nyní jedná s ministerstvem financí, aby z daňového stropu od příštího roku zdravotní a sociální benefity zase vyjmulo. Podle Havrdové by to určitě uvítali i provozovatelé fitness center a dalších sportovišť, kteří se obávají odlivu zákazníků.

„Hodně lidí motivuje k pohybovým aktivitám mimo jiné možnost čerpat výhodné vstupné, které dostávali jako jeden ze zaměstnaneckých benefitů. Sportoviště by pak měla samozřejmě nižší tržby,“ soudí.

Někde neškrtají

Navzdory výsledkům průzkumu Hospodářské komory ale přinejmenším v některých oborech – zejména v IT – firmy s rušením benefitů vůbec nepospíchají. Část jich převedla benefity přímo do mzdy, nebo si firmy našly jinou formu přilepšení, aby zaměstnance udržely nebo přetáhly.

Úřad práce nebyl připravený na krize. Nedivím se frustraci zaměstnanců, říká generální ředitel Krištof

Číst článek

„V důsledku inflace mezi firmami hoří odměňovací boj. Firmy přeplácejí své zaměstnance a bohužel se musí smířit s tím, že musí tyto benefity zachovat i za cenu toho, že to pro ně bude nákladově náročnější,“ tvrdí Jiří Halbrštát z personální agentury Manpower Group.

Takzvaný konsolidační balíček schválila Sněmovna a poté Senát loni na podzim. Vláda si od něj slibuje stabilizaci veřejných financí. Během letošního a příštího roku by měl zlepšit státní rozpočet zhruba o 150 miliard korun.

Tomáš Jeník Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme