Ekonomické informace 13. 4. 2005

Ministr financí Bohuslav Sobotka se dnes na jednání kabinetu pokusí už popáté přesvědčit své kolegy, aby jejich resorty do roku 2007 ušetřily asi 70 miliard korun. Ministři ale jeho návrh škrtů už půl roku odmítají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Každá česká firma usilující o podporu z fondů Evropské unie musí teď projít automatizovaným systémem hodnocení své ekonomiky. Díky tomu se výrazně zkrátí doba vyhodnocování žádostí a sníží se podíl subjektivního názoru při rozhodování o přidělení dotací. Říká mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Žádosti o dotace

Mlékárna Kunín uzavřela nové exportní smlouvy do Maďarska. Díky nim letos utrží 180 milionů korun, což znamená, že tato země se stane největším zahraničním odběratelem společnosti.

Největší evropský výrobce pianin a klavírů Petrof Hradec Králové získal na veletrhu hudebních nástrojů v německém Frankfurtu nad Mohanem zakázky za zhruba 200 milionů korun. Kontrakty ve stejné výši už před časem uzavřel i v Americe.

Zástupci Bulharska, Ruska a Řecka podepsali smlouvu o výstavbě ropovodu, který povede přes Balkán. Výstavba bude stát 522 milionů eur.

V Německu vzplanula diskuse o tom, jak zabránit přílivu levné pracovní síly z Východu - hlavně z Polska. Polští pokladači dlaždiček, řezníci nebo pomocníci v kuchyni vystupují jako samostatní podnikatelé, živnostníci nebo jako zaměstnanci polských firem na stáži. Jen na jatkách už přišlo o práci 20 tisíc německých řezníků, které vytlačili Poláci. Jak zjistil náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský, boj proti dumpingovým platům chce vést vláda společně s opozicí.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Platy zahraničních dělníků

Prodej Českého Telecomu kritizuje opozice. Zpochybňuje výsledek výběrového řízení s tím, že některé výroky premiéra Stanislava Grosse svědčí o tom, že v privatizaci Telecomu mohl mít svůj vlastní zájem. Martin Říman, poslanec ODS považuje za velmi nešťastné prohlášení premiéra Grosse na sjezdu sociálních demokratů o tom, že ve vládní krizi nejde o vládu, ale spíše právě o Český Telecom.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Říman: V krizi nejde o vládu, ale o Český Telecom

Více si řekneme v dnešním magazínu Radiožurnálu. Na slyšenou po čtvrt na deset se těší Jitka Hanžlová.

Jitka Hanžlová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme