Kalouskova strategie je opatrná, ale pochopitelná, říká ekonom

Mimořádná doba si žádá mimořádná řešení. Vláda Petra Nečase se dnes mimořádně schází nad novým návrhem státního rozpočtu. Ministr financí Kalousek v něm navrhuje snížit příjmy i výdaje o 41 miliard korun. Podle ekonomů jsou však opatření možná zbytečně nadsazená.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance. Ilustrační foto

Finance. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos, jscreationzs

Schodek rozpočtu má podle návrhu zůstat ve výši sta miliard korun. Makroekonomická úvaha však může být i taková, že pokud se prognóza ekonomického růstu v příštím roce bližší spíše stagnaci než oživení, zda by nebylo vhodné schodek ještě navýšit.

„Musíme vzít do úvahy politickou praxi, a ta je taková, že na snižování rozpočtu není nikdy správný čas,“ tvrdí hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek, podle kterého jsou kroky ministra financí opatrné, ale pochopitelné, protože nelze spoléhat na to, jaké kroky podnikne příští šéf resortu financí. Je tedy dobře, že se deficit snižuje a že je k tomu aktuálně politická vůle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový návrh rozpočtu, který dnes bude projednávat vláda, hodnotil v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek

Opoziční ČSSD říká, že celý rozpočet je založen na nereálných číslech, nereálných předpokladech, např. tom, že ministerstvo financí odhaduje mírný, ale přece jen růst ekonomiky.

„Nezávislí ekonomové jsou dokonce o něco optimističtější než ministerstvo financí samotné, takže z této pozice ani nemůžu kritizovat ministerstvo financí z přehnaně optimistických odhadů,“ reaguje na tvrzení sociálních demokratů David Marek.

Původně byly plánovány škrty ve výši 26 miliard korun, během dneška pak ministerstvo zveřejnilo částku 41 miliard. Otázkou však zůstává, které škrty budou schváleny.

Vláda bude jednat o nové podobě státního rozpočtu na příští rok

Číst článek

Podle Davida Marka přichází prý ministerstvo s rozsáhlejším seznamem opatření, ale redukcí tohoto seznamu na jednáních vlády a koalice dosáhla skutečně žádané výše.

„Vytváří si možná určitou strategickou rezervu v seznamu všech připravovaných opatření, aby na něm zůstalo alespoň to, co bude opravdu potřeba,“ domnívá se David Marek a dodává, že struktura navrhovaných opatření je však výrazně negativní.

Marína Dvořáková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme