MF: Ekonomika letos oslabí o víc než dvě procenta, příští rok poroste

Česká ekonomika letos klesne o 2,3 procenta. Předpovídá to nová makroekonomická prognóza zveřejněná ministerstvem financí. V příštím roce už by se ale podle šéfa resortu Miroslava Kalouska hospodářství mělo mírně zlepšit a hrubý domácí produkt by měl vzrůst o osm desetin procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

"Ze všech indikátorů, které máme k dispozici, se zdá, že pád ekonomiky se zpomaluje a že příští rok by mělo dojít k mírnému oživení. To znamená, že koncem tohoto roku bychom měli dosáhnout dna," uvedl Kalousek. Dodal však, že míra nejistoty zůstává vysoká a prognózy je třeba brát opatrně.

Ještě v lednové prognóze ministerstvo financí odhadovalo letos růst ekonomiky o 1,4 procenta a v příštím roce o 2,1 procenta. Podle ekonoma Davida Marka ze společnosti Patria Finance je nejnovější ministerská prognóza přiměřená.

"Patří tak doprostřed aktuálních existujících odhadů. Nedávno Mezinárodní měnový fond zhoršoval prognózu ještě výrazněji, náš odhad je také pesimističtější, ale při míře nejistoty, se kterou se dá dnes předpovídat vývoj ekonomiky, je prognóza ministerstva financí přijatelná," podotkl Marek.

Výrazně horší očekává ministerstvo i nezaměstnanost. Ta by měla letos stoupnout na 6,1 procenta, přičemž ještě v lednu úřad očekával pouze 5,2 procenta. Ještě vyšší nezaměstnanost by měla být podle ministerstva v roce 2010, a to 7,5 procenta. Původní odhady přitom počítaly s téměř šesti procenty.

Naopak problémem pro ekonomiku by neměla být inflace, kterou ministerstvo očekává nižší než v předchozí prognóze. Letos by měla průměrná míra inflace činit 1,1 procenta a příští rok 0,9 procenta. V lednu přitom ministerstvo očekávalo letošní inflaci 1,3 procenta a v roce 2010 pak 2,1 procenta.

Přečtěte si také:
ČNB snížila úrokové sazby i odhad vývoje ekonomiky
EK předpovídá unijní ekonomice na letošek propad o téměř dvě procenta

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme