Síkela chystá novou hospodářskou politiku. Česko má být čipová velmoc

Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (STAN) připraví do poloviny příštího roku novou strategii pro české hospodářství. Cílem je udělat takové změny, aby země zvládla přechod na bezuhlíkovou ekonomiku, elektromobilitu, fungovala digitálně a byla z hlediska ekonomiky bezpečná. Síkela to řekl na konferenci Asociace pro zahraniční investice (AFI).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jozef Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) připraví do poloviny příštího roku novou strategii pro české hospodářství | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Naše hospodářství není flexibilní, není odolné vůči negativním vnějším i vnitřním vlivům a nedokáže se dostatečně zaměřit na oblasti, které by mu přinesly odpovídající přidanou hodnotu. Abychom tento trend změnili, potřebujeme dát našemu hospodářství jasný směr,“ uvedl ministr.

Rozvíjet se má hlavně elektromobilita. „Proto vkládáme tak obrovské úsilí do získání projektu gigafactory na našem území,“ zdůrazňuje ministr. V gigafactory by se měly vyrábět baterie, které nahradí v autech spalovací motory. Česko nabízí majiteli Škody Auto, koncernu Volkswagen pro umístění nové gigafactory přebudovanou část letiště v Líních u Plzně. VW se ale zatím nerozhodl. 

Priority rozvoje českého hospodářství podle Síkely:

  1.  zlepší se vnitřní fungování tím, že se změní legislativa, hlavně liniový zákon a zákon o investičních pobídkách; to urychlí a usnadní investice a povolovací procesy staveb
  2.  zlepší se investice do vzdělávání a lidských zdrojů, aby se posílila kvalita výzkumu, vývoje a inovací
  3.  Česko bude víc spolupracovat s EU a prohlubovat obchodní vztahy s „důvěryhodnými partnery“
  4.  posílí se ekonomická bezpečnost, a to při rozhodování o umístění strategických technologií a zajištění surovin

Klíčový má být rozvoj také polovodičového (čipového) průmyslu. „My nyní usilujeme o to, abychom v České republice pomohli s takovým rozvojem této oblasti, který nám pomůže stát se evropskou čipovou velmocí,“ plánuje Síkela. Cílem je také rozvíjet jadernou energetiku, včetně vývoje a výroby malých modulárních reaktorů.

Na přípravě strategie bude ministerstvo podle Síkely spolupracovat s podnikateli, ostatními rezorty i celým politickým spektrem. Z podnikatelů si chce prý vybrat dlouhodobé inovátory, nikoliv „oportunisty, kteří začali po inovacích volat až nyní, kdy bylo jasné, že se nám to vyplatí“.

Už minulý týden na jiné konferenci, kterou pořádaly největší podnikatelské svazy a komory, mluvil o nové vizi pro českou ekonomiku také premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj se Česko musí stát ekonomickou křižovatkou Evropy.

K tomu bude potřeba efektivní stát s digitalizovanou státní správou, s lepším vzděláváním a se strategickými investicemi do šesti oblastí: jaderné energetiky, těžby lithia pro automobilový průmysl, výzkumu a výroby čipů a rozvoje umělé inteligence. I podle něj je potřeba, aby na dlouhodobé vizi pro Česko byla širší dohoda, tedy s podnikateli i opozičními politiky.  

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme