Česko nepostoupilo do finále Eurovize. Zpěvačka Aiko nezaujala poprockovou písní Pedestal

Zpěvačka Aiko reprezentující Česko v hudební soutěži Eurovize nepostoupila ve čtvrtek do finálového klání. Během druhého semifinálového večera ve švédském Malmö naopak uspěla Izraelka Eden Golanová, jejíž účast v soutěži vyvolala protesty a přísná bezpečnostní opatření. Informují o tom tiskové agentury.

Praha (Aktualizováno: 11:41 10. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místa v sobotním finále si zajistili favorizovaní zástupci Nizozemska a Švýcarska. Patrně největší pozornost však poutala izraelská zpěvačka Eden Golanová se svou písní Hurricane.

Baví mě provokovat a vyvolávat emoce, jedno které, říká Aiko, česká reprezentantka na Eurovizi

Číst článek

Kvůli její účasti v soutěži protestovalo v ulicích švédského města zhruba 10 tisíc lidí odmítajících současnou izraelskou operaci v Pásmu Gazy.

Pokřikovali a skandovali různá hesla. Měli palestinské vlajky, ale také dýmovnice. Na každém rohu z balkonů visely palestinské vlajky a zakrývaly letošní grafiku Eurovize. Na jiném místě se sešla početně menší skupina zastánců Izraele.

Další protesty jsou naplánované na sobotu, kdy bude finále Eurovize. Do Malmö byli proto kvůli chystaným demonstracím a obavám z násilností povoláni policisté z celého Švédska, které posílily i bezpečnostní složky ze sousedního Dánska a Norska. Při vstupu do arény, kde se soutěž uskutečnila, čekaly návštěvníky kontroly podobné těm na letišti.

Kromě zmíněného tria se do finále dostali zástupci Lotyšska, Rakouska, Norska, Řecka, Estonska, Gruzie a Arménie. V sobotním finále se představí celkem 26 zemí.

šte, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme