Desku roku podle kritiků natočila kapela Povodí Ohře. Vinylu si odnesl i producent Bílej kluk a ZVUK

Hudební publicisté udělili cenu Vinyla za desku roku eponymnímu albu kapely Povodí Ohře. Objevem roku je pražský producent Bílej kluk, počinem roku aktivity nezávislé komunitní platformy ZVUK. Výsledky osmého ročníku hudebních cen, které vzešly z hlasování poroty hudebních publicistů, byly ve středu oznámeny v pražském Lucerna Music Baru. Během večera vystoupili Tomáš Dvořák alias Floex a britský producent Tom Hodge, Market a Čáry života.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hudební publicisté udělili cenu Vinyla za desku roku eponymnímu albu kapely Povodí Ohře (na snímku uprostřed frontman kapely Sisi)

Hudební publicisté udělili cenu Vinyla za desku roku eponymnímu albu kapely Povodí Ohře (na snímku uprostřed frontman kapely Sisi) | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Cenou pro vítěze byl už tradičně vinyl, o jehož grafický návrh se postaral konceptuální umělec Tomáš Vaněk, držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého a v současnosti rektor Akademie výtvarných umění v Praze.

Ceny Grammy znají své majitele. Písní roku je This Is America rapera Childish Gambina

Číst článek

„Sisiho (frontman kapely Povodí Ohře) textům, ve kterých se odráží trauma pohraničí, osobní rozklad i rychlé porevoluční změny, nesedne nic lépe než hardrock podlitý kytarovými sóly a temné country - jenom se to potvrzuje se současným úspěchem sehrané kapely, složené ze zkušených jmen domácí nezávislé scény,“ uvedl k desce roku člen Rady hudebních cen Vinyla Miloš Hroch.

V případě objevu roku porota konstatovala, že pražský producent Bílej kluk „je výjimečným producentským talentem, který už přesáhl žánrovou komunitu na internetu“. Cenu za počin roku si odnesli zástupci nezávislé komunitní platformy ZVUK, která si během necelého roku a půl fungování našla pevné místo nejen na kulturní mapě Prahy, ale celé České republiky.

Rapper Kendrick Lamar vede nominace na Grammy. Ceremoniál doprovodí vystoupení Lady Gaga či Dolly Partonové

Číst článek

„ZVUK svými aktivitami podporuje vzdělávání, tvůrčí dialog a realizaci projektů v oblasti elektronické hudby a zvukového umění, nabízí kurzy, workshopy a přednášky, ale také cestu za novými formami komunikace a chování,“ uvedl další člen rady Michal Pařízek.

Vítězi loňského 7. ročníku hudebních cen Vinyla se stala skupina Pacino za desku Půl litru země, objevem roku producentka Enchanted Lands a počinem roku aktivity pražského labelu Genot Centre.

Skupina Povodí Ohře může získat i cenu české hudební kritiky Apollo za nejlepší domácí album uplynulého roku, na kterou je nominovaná společně s Tomášem Paluchou a kapelami Čáry života, Floex & Tom Hodge, Manon Meurt, W.W.W. a Pris. Cena bude předána během slavnostního večera 27. února v pražském klubu MeetFactory.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme