Památky na Vysočině se chystají na sezonu. Telčský zámek otevře už o víkendu

Správci hradů a zámků na Vysočině se po zimě chystají na návštěvníky. Někteří kasteláni spustí letos sezonu o něco dříve - hned, jak budou mít odzimováno. Telčský zámek i park otevřou své brány už o posledním březnovém víkendu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Telč

Zámek Telč | Foto: Věra Peichlová

Turista Dan z Brna se přes bránu ještě nedávno smutně loučil s kastelánem Bohumilem Norkem z telčského zámku, který je navzdory pěknému počasí stále ještě zavřený.

Kastelán se na chvíli nezastaví a přebíhá z místa na místo s telefonem.

„Rozhodli jsme se otevřít na sezonu dřív. Budeme otevírat už 29. 3., což je sobota a neděle. Počasí k tomu je náklonný a myslíme si, že návštěvníci by měli být. Potřebujeme vydělávat, protože na provozy je pořád míň peněz,“ říká Bohumil Norek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se chystá telčský zámek na dřívější zahájení turistické sezony, zjišťovala Olga Štrejbarová

Plné ruce práce mají i údržbáři, kteří se zrovna snaží opravit porušené potrubí kašny. Před pár dny jim navíc vítr odnesl kus střechy.

„Tady jsme to měli prasklé, vykopané mezi kořeny, prorezla trubka,“ komentuje údržbářské práce Jiří Vařbuchta.

S jarem ožívá i sedmihektarový park telčského zámku, který se samozřejmě musí také připravovat na novou sezonu. Zahradník Josef Uhlíř má opravdu hodně práce.

Zámek Telč - rytířský sál | Foto: Olga Štrejbarová

„Musíme ořezat ještě pěšinky, kraje trávníků, aby cestičky byly oddělené od trávníků. Nejhorší bylo, že teď zase o víkendu byl velký vítr, tak nám tady spadly tři stromy. Takže likviduji. Pěstujeme nový druhy kytek, máme tady zásobní zahrady, kde se pěstují květiny – většinou trvalky na řez a výzdobu interiérů zámku,“ vypočítává Josef Uhlíř a pokračuje:

„Snažím se měnit druhy. Spotřeba je v létě veliká. Kolikrát i třikrát za týden se mění květinová výzdoba po trasách. Takže se musí produkovat ve velkém.“

Telčský zámek představí letos například ve spolupráci s Barrandovem novou expozici o filmařství, která připomene zhruba šedesátku celovečerních pohádek a filmů, které na památce v srdci historického města ze seznamu Unesco natáčely.

Olga Štrejbarová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme