Archeologové ohlásili první pravěký nález na severním Třebíčsku

Zásadní objev se podařil archeologům u Trnavy v severní části Třebíčska. Poprvé v této oblasti narazili na pozůstatky pravěkých lidí. Při povrchovém sběru je zaujal štípaný artefakt, který pochází z výroby nožíků, dlát nebo sekyr. Může být starý až 12 000 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pravěké kamenné nástroje

Pravěké kamenné nástroje | Foto: University of Liverpool

Štípaný artefakt do těchto míst - tedy severně od Třebíče - pravěcí lidé dopravili až od Moravského Krumlova.

Je to takzvaný krumlovský rohovec, ze kterého pravěcí lovci a sběrači vyráběli různé bodnořezné nástroje. Právě díky tomu, že se tento kámen podobá pazourku, dobře se odštěpuje a vytváří ostré hrany.

Podle archeologů to potvrzuje putování pravěkých lidí na velké vzdálenosti. Teď existuje i první důkaz o tom, že se dostávali až do - v té době těžko prostupných - severních oblastí nad současnou Třebíčí. Důkazy o jejich výskytu v těchto místech doposud chyběly.

Vše zatím nasvědčuje tomu, že pravěcí lovci a sběrači tudy někdy v období 10 - 12 000 let před naším letopočtem procházeli a opracovávali nástroje, které potom používali kupříkladu k lovu. Z takzvaného krumlovského rohovce se totiž vyráběly například i hroty šípů.

Nelze ale říct, zda v těchto místech i stávala pravěká osada. K tomu by důkazů muselo být mnohem víc, zatím se našel pouze jediný. I tak je ale tento nález pro archeology velmi významný a opět rozšiřuje povědomí o pravěké historii Třebíčska.

Středověká vozová cesta

Archeologové v této oblasti narazili ještě na další zajímavost - starou vozovou cestu. Ta je ovšem mnohem mladšího data, pochází někdy z období středověku a spojovala Trnavu s Náramčí. Pozoruhodné je především její ohraničení, byla totiž lemovaná zbroušenými syenitovými kameny.

Šlo zřejmě v té době o velmi frekventovanou cestu, jakousi středověkou dálnici, která je však dnes zcela ztracená uprostřed borového lesa. Na místě archeologové provedli několik sond, což jsou úzké výkopy do hloubky, a objevili také zbytky podkov a střepy tuhové keramiky. Pocházejí z období raného středověku z počátku 13. století.


Zvětšit mapu

Michal Malý, Martina Kovaříková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme