Zpět na mobilní verzi

Kontroverzní zápas třetí ligy má dohru. Fotbalová asociace chystá žalobu kvůli podezřelým sázkám

Fotbalová asociace řeší kontroverzní víkendový zápas třetí ligy mezi Admirou Praha a Dynamem České Budějovice B. Utkání řídil nechvalně známý rozhodčí Michal Paták, který nařídil penaltu v páté nastavené minutě prvního poločasu, i když se měly nastavovat pouze tři. Sázkové kanceláře zároveň zaznamenaly podezřelé množství sázek na zápas.

Praha (Aktualizováno: 16:32 22. 8. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní postavou zápasu mezi Admirou Praha a Dynamem České Budějovice B v ČFL byl sudí Michal Paták (na snímku z roku 2015), který v nastavení 1. poločasu odpískal kontroverzní penaltu

Hlavní postavou zápasu mezi Admirou Praha a Dynamem České Budějovice B v ČFL byl sudí Michal Paták (na snímku z roku 2015), který v nastavení 1. poločasu odpískal kontroverzní penaltu | Foto: Ota Bartovský / MAFRA | Zdroj: Mf Dnes + LN / Profimedia

„Fotbalová asociace České republiky se už od pondělí zabývá víkendovým zápasem třetí ligy. V úterý také přijala informaci sázkové kanceláře Fortuna o podezřelých sázkách na toto utkání. Fortuna vzhledem k neobvyklému množství přijatých sázek ze zákona bude informovat ministerstvo financí a chystá trestní oznámení,“ zní v úvodu tiskového prohlášení fotbalové asociace.

,Řezník‘ z Horní Břízy zase úřadoval. Fotbalový sudí Paták nařídil v ČFL nesmyslnou penaltu

Číst článek

Rozhodčí Paták nařídil ve prospěch Admiry, která vedla 1:0, v páté nastavené minutě prvního poločasu penaltu, i když se měly nastavovat pouze tři. Z opakovaných záběrů bylo jasné, že se o penaltu nejednalo. Celek z Kobylis pokutový kop proměnil.

Na rozhodčího Patáka se okamžitě snesla vlna kritiky. Nebyl to totiž zdaleka první výrazný přešlap, kterého se ve své kariéře dopustil.

Sázkové kanceláře chystají žaloby

Sázková kancelář Fortuna, která je hlavním partnerem soutěže, zaznamenala neobvyklé množství sázek na zápas. Tisková zpráva však neuvádí, o jaký druh tipů šlo.

„Máme poměrně jasné podezření, že to utkání mohlo být zmanipulováno za účelem sázek. Nyní už to řeší naše právní oddělení. Budeme podávat jednak trestní oznámení a také podnět k prošetření na ministerstvo financí,“ řekl pro Radiožurnál Sport mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Celou situaci řeší i sázková kancelář Tipsport. „Máme celkem dost sofistikovaný systém řízení rizik. V rámci téhle standardní procedury jsme zastavili nabídku sázek v souvislosti v prvním poločasem tohoto utkání,“ vysvětlil mluvčí Tipsportu Václav Sochor.

Výhry za sázky přijaté ovšem Tipsport vyplatí. Jestli bude situaci řešit právně, se zatím podle Sochora Tipsport nerozhodl.

Rozhodne komise rozhodčích

„Pochybnosti kolem utkání vnímáme, ale je potřeba na ně koukat jako na celek a ne jen na tu inkriminovanou situaci pokutového kopu. Týká se to třeba i dodržení času utkání a zápisu o utkání. Chceme si shromáždit všechny informace a podle nich rozhodnout na úterním jednání komise rozhodčích,“ řekl pro Radiožurnál Sport předseda komise Rudolf Špoták.

„S Fortunou máme nejen stejné indicie ohledně zmiňovaného utkání, které FAČR monitoruje v rámci svého Integrity programu, ale zejména také stejný pohled na to, že je nepřijatelné takovým nechutným způsobem poškozovat fotbal,“ uvedl v tiskové zprávě předseda FAČR Petr Fousek.

„V posledních dvou letech jsme usilovali o navrácení důvěry v český fotbal a mnohé se nám v této oblasti zdařilo. Tento případ nám ukazuje, že ještě hodně práce v odstraňování těchto odporností z fotbalu zbývá vykonat, a proto přijmeme další opatření. Je nepřijatelné, aby jedno ovlivněné utkání ve třetí lize takto dehonestovalo celý český fotbal,“ Fousek. 

Lukáš Liška, Mikuláš Jáša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme