Sparta i v deseti vyhrála v Hradci Králové 3:1 a udržela letošní neporazitelnost. Dvěma góly rozhodl Karabec

Fotbalisté Sparty v 11. kole první ligy zvítězili 3:1 v Hradci Králové a v čele tabulky mají pětibodový náskok na Slavii, která hraje od 18.00 v Liberci. Skóre otevřel v 15. minutě Adam Karabec, jenž přidal o o více než čtvrt hodiny později druhý zásah. To už hrála Sparta bez vyloučeného Victora Olatunjiho, který dostal v 19. minutě druhou žlutou kartu. V 64. minutě snížil Václav Pilař, v 71. minutě ale přidal Jan Kuchta třetí gól obhájců titulu.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asger Sörensen ze Sparty a Ladislav Krejčí oslavují vyhrané utkání

Asger Sörensen ze Sparty a Ladislav Krejčí oslavují vyhrané utkání | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

Sparta udržela neporazitelnost v ligovém ročníku a na hřišti Hradce uspěla pošesté za sebou. Letenští získali venku ze šesti zápasů 14 bodů, což je nejlepší bilance v soutěži. „Votroci“ ve čtvrtém soutěžním duelu pod vedením trenéra Václava Kotala poprvé prohráli a svého soupeře neporazili v lize podvanácté v řadě. V neúplné tabulce patří Východočechům desátá příčka.

José Mourinho v Saudské Arábii? ‚Nikdo neznáme budocnost, ale určitě tam půjdu,‘ řekl trenér AS Řím

Číst článek

Zraněný Haraslín

Sparťanský trenér Brian Priske udělal oproti čtvrtečnímu duelu Evropské ligy na hřišti Betisu Sevilla (1:2) šest změn v zahajovací jedenáctce. Po trestu za červenou kartu a absenci v minulém kole se vrátil do sestavy kapitán Letenských Ladislav Krejčí. Kotal, který za Spartu v minulosti hrál i ji trénoval, nasadil stejnou základní sestavu jako před týdnem v derby proti Pardubicím (1:1).

Priske musel brzy sáhnout do sestavy znovu, zraněného nejlepšího střelce soutěže Haraslína nahradil Kuchta. A právě reprezentační útočník se o pár vteřin později podílel na úvodní brance. Karabec rozjel po pravé straně akci, míč se k němu přes Olatunjiho s Kuchtou vrátil a český reprezentant do 21 let sám před Bajzou nezaváhal.

V 19. minutě Olatunji atakoval ve výskoku Ševčíka, za což od sudího Hocka uviděl druhou žlutou kartu. Sparta inkasovala už čtvrtou červenou kartu v ligové sezoně, což je spolu s Mladou Boleslaví nejvíc ze všech týmů.

Domácí následně zvýšili aktivitu, skóroval ale opět favorit. Zelený ve skluzu ještě nedokázal usměrnit míč mezi tři tyče, o chvíli později ale Preciado kolmicí našel na hranici vápna Karabce, jenž se po elegantním zpracování opět trefil přesně k bližší tyči. Dvacetiletý záložník dal třetí ligový gól v ročníku a poprvé v nejvyšší soutěži zaznamenal dvě branky v jednom utkání.

Po změně stran favorit dlouho kontroloval náskok, v 64. minutě se však vyprodané hlediště královéhradeckého stadionu dočkalo snížení. Po rohu se míč odrazil ve skrumáži až k Pilařovi, jenž ho zblízka protlačil přes Vindahla do sítě. Zkušený záložník dal druhý ligový gól v sezoně.

Kuchta rozhodl

Radost domácích trvala pouhých sedm minut. Sparťan Krejčí z vlastní poloviny dlouhým pasem vyslal do brejku Kuchtu, který podobně jako před rokem za reprezentaci v Lize národů proti Španělsku přeloboval brankáře a zapsal pátou branku v ligovém ročníku. Zároveň navázal na vítěznou trefu z minulého kola proti Plzni (2:1).

S 30 góly nejlepší ofenziva soutěže mohla o 10 minut později přidat pojistku, Kuchta ale po kličce brankáři Bajzovi z úhlu prováhal správný okamžik k zakončení. Na druhé straně Kučera donutil Vindahla táhlou střelou k efektnímu zákroku.

„Votroci“ si v závěru vypracovali tlak, kontaktní branku se jim ale vstřelit nepodařilo. Sparta prodloužila venkovní sérii neporazitelnosti v nejvyšší soutěži na 17 utkání, naposledy tam prohrála loni v říjnu na Slavii (0:4).

FC Hradec Králové - Sparta Praha 1:3 (0:2)

Branky: 64. Pilař - 15. a 34. Karabec, 71. Kuchta. Rozhodčí: Hocek - Kříž, Machač - Starý (video). ŽK: Wiesner, Friis (asistent trenéra). ČK: 19. Olatunji (všichni Sparta). Diváci: 9300 (vyprodáno).

Sestavy:

Hradec: Bajza - Klíma, Ševčík, Čihák, Horák - Kodeš (70. Kučera), Dancák (46. Hais) - Harazim (46. Rada), Ladislav Krejčí I (83. Šašinka), Pilař - Vašulín. Trenér: Kotal.

Sparta: Vindahl - Vitík, Sörensen, Ladislav Krejčí II - Preciado (67. Wiesner), Sadílek (84. Laci), Kairinen, Zelený - Karabec (67. Pešek), Haraslín (15. Kuchta, 84. Sejk) - Olatunji. Trenér: Priske.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme