Čeferin zůstává v čele UEFA. Předseda FAČR Fousek byl zvolen do výkonného výboru

Předsedou Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) bude i následující čtyři roky Aleksander Čeferin. Pětapadesátiletý funkcionář ze Slovinska neměl při středeční volbě na kongresu v Lisabonu protikandidáta a delegáti ho potvrdili ve funkci. Předseda Fotbalové asociace České republiky Petr Fousek byl zvolen do výkonného výboru a český fotbal bude mít po 21 letech zástupce ve vedení UEFA.

Lisabon (Aktualizováno: 13:40 5. 4. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin

Prezident Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin | Zdroj: Reuters

Čeferin je v čele UEFA od roku 2016, kdy kvůli zákazu činnosti za porušení etických pravidel rezignoval Francouz Michel Platini. Pokud vydrží ve funkci po celé čtyřleté období, stane se po Lennartu Johanssonovi ze Švédska druhým nejdéle sloužícím šéfem UEFA. Johansson byl předsedou mezi lety 1990 a 2007.

V Lisabonu se ve středu uskutečnily i volby do výkonného výboru UEFA. O místo ve výboru se ucházel i předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek.

Mám profesní i lidské předpoklady, zejména to, že se v mezinárodním fotbale pohybuji dlouho. Mám celou řadu kontaktů a dobrých vztahů, k čemuž patří i znalost problematiky a jazyková vybavenost. Je to moje povinnost kandidaturu podat, protože český fotbal tam neměl nikoho dvacet let. Je to otázka prestiže,“ řekl Radiožurnálu Sport před volbou Fousek.

Zvolení Fouska

Šedesátiletý český funkcionář dnes obdržel 40 hlasů z 55 možných, což byl mezi zvolenými delegáty třetí nejvyšší počet. V konkurenci dalších deseti kandidátů se tak vešel mezi sedmičku nově zvolených členů výkonného výboru. Celkem se obměnila devítka z celkových 19 členů, aklamací se uskutečnila volba ženské členky Laury McAllisterové z Walesu a Němce Hanse-Joachima Watzkeho.

„Je to největší úspěch v mé funkcionářské kariéře. Beru to nejen jako uznání a ocenění svých schopností, ale především jako obrovskou poctu i prestiž pro český fotbal. Silný mandát, který mi udělilo tolik fotbalových svazů z celé Evropy, těší i nesmírně zavazuje,“ uvedl Fousek v tiskové zprávě.

Fousek navázal na někdejšího svazového předsedu Františka Chvalovského, který byl členem výkonného výboru UEFA mezi lety 1996 až 2002. V roce 2011 neúspěšně kandidoval Ivan Hašek, jenž v té době rovněž vedl český fotbal.

Fousek se v mezinárodním fotbale pohybuje desítky let. Působil v řadě orgánů UEFA i FIFA, které ho vyslaly i na 19 zahraničních misí s úkolem pomoci řešit problémy tamních asociací. Tři roky působil jako expert FIFA a UEFA v Řecku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme