Štístko Šmicer? Nová kniha nabourává vnímání legendy, ukazuje ostatním cestu po konci kariéry

Štístko a good guy českého fotbalu, bývalý vynikající hráč, stříbrný a bronzový medailista z Eura a vítěz Ligy mistrů. Fotbalová kariéra Vladimíra Šmicera je ověnčena nádhernými úspěchy, kterých dosáhl svým umem, láskou k fotbalu, ale taky vždy pozitivním a vítězným přístupem. A i ona pověstná kariéra po kariéře rozhodně stojí za řeč.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Šmicer

Vladimír Šmicer | Foto: Jana Myslivečková | Zdroj: Český rozhlas

„Zajímalo mě, jak se snaží hledat dál své místo v českém fotbale. A je to cesta velmi trnitá,“ přibližuje sportovní novinář a spisovatel Štěpán Filípek svoji hlavní motivaci, proč se rozhodl dát dohromady knihu o pofotbalové kariéře Vladimíra Šmicera, v pořadu Tribuna na Radiu Wave.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co všechno stihl Vladimír Šmicer v kariéře po fotbale? A jaký je jako člověk? Poslechněte si Tribunu!

Podnikatel, funkcionář na malém klubu, kde bydlí a kterému pomáhá i finančně, manažer reprezentace, asistent trenéra ve Slavii, revolucionář či spíše fevolucionář, který pomohl vyhnat berbrovské kádry, i kandidát na svazového předsedu, šéf Sportovní rady. To vše za posledních čtrnáct let od konce hráčské kariéry stihl Šmicer. A s rozdílnými úspěchy, jak  fotbalová legenda sama přiznává.

„Jsou tam nesmírně zajímavé etapy  ať už v roli manažera reprezentace, asistenta ve Slavii, nebo ve fotbalových volbách, myslí si Filípek.

Kniha je trochu i polemika s tím, že je Vladimír Šmicer štístko. Protože člověk zjistí, že ve skutečnosti byl i u nějakých neúspěchů, prožíval je, a i jeho samotného to motivovalo k napsání této knihy,“ říká.

V čem Šmicer nebyl takové štístko, jak zní jeho přezdívka? V čem může jeho příklad ukázat cestu jiným sportovcům, kteří se hledají po „polosmrti“, jak nazývá konec kariér třeba Tomáš Řepka? Poslechněte si celý audiozáznam nahoře v článku.

Martin Vait, Vojtěch Jírovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme