‚Po zátěži je potřeba prokrvit svaly.‘ K domácímu cvičení patří i správná regenerace

Pokud znáte v posledních šesti týdnech jen cestu do práce a z práce, anebo jste během nouzového stavu stále doma, je to velký nápor na psychiku. K udržení dobré duševní, ale i fyzické kondice pomáhá pravidelné cvičení. Pokud ale cvičíte, neměli byste zapomínat na správnou regeneraci.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doma se dá posilovat s činkami, ale také s vlastní vahou.

Doma se dá posilovat s činkami, ale také s vlastní vahou. | Zdroj: Profimedia

„Pokud naše tělo zatěžujeme nějakou fyzickou nebo i psychickou zátěží, je potřeba mu na oplátku připravit i proces regenerace. Vše si můžeme zjednodušeně představit v pořadí zátěž, únava, regenerace,“ vysvětluje Pavel Provázek, kondiční a výživový poradce judisty Lukáše Krpálka a dalších olympioniků.

Přehrát

00:00 / 00:00

I k domácímu cvičení patří správná regenerace. Více v příspěvku Petra Kadeřábka

Regeneraci byste měli věnovat podobný časový úsek jako samotnému cvičení. Právě k účelům po fyzické zátěži se dobře hodí takzvané fyzikální regenerační procedury, které pomáhají zvýšit prokrvení svalů.

„Ty můžeme rozdělit na chladové, jako je pravidelné otužování, studená sprcha po tréninku nebo kryokomora. Tepelné jsou teplá koupel, sauna nebo vířivá vana. Dále mechanické procedury v podobě nespočtu masážních technik a v neposlední řadě UV záření. Všechny procedury můžeme samozřejmě kombinovat, abychom přispěli co nejrychlejší regeneraci našeho těla,“ říká Provázek.

Je tedy jedno, jestli jste vyznavači horké vany nebo studené sprchy. Pomáhat vám bude obojí. V každém případě je důležité dosáhnout dostatečného prokrvení svalů.

„Zlepšení prokrvení svalů nám zajistí zlepšení výživy, zvýšení metabolismu, přívod obranných látek do tkání a v neposlední řadě snížení pocitu bolesti a uvolnění přetěžovaných svalových skupin,“ dodává kondiční poradce.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme