Házenkářům úvodní zápas kvalifikace o mistrovství světa nevyšel, v Rumunsku prohráli o gól

Čeští házenkáři v úvodním utkání play-off kvalifikace o postup na mistrovství světa prohráli v Rumunsku 30:31. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého se v Baia Mare dlouho trápili, na začátku druhého poločasu ztráceli už sedm branek, ale poté manko téměř smazali. Odveta je na programu v neděli v Brně.

Baia Mare (Rumunsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští házenkáři ve svém úvodní utkání základní skupiny na mistrovství Evropy v Německu prohráli s favorizovanými Dány 14:23

Čeští házenkáři ve svém úvodní utkání základní skupiny na mistrovství Evropy v Německu prohráli s favorizovanými Dány 14:23 | Zdroj: Profimedia

Šampionát od 14. ledna do 2. února příštího roku uspořádají Dánsko, Chorvatsko a Norsko. Český tým na MS naposledy hrál v roce 2015, kdy skončil v Kataru na 17. místě.

České házenkářky na závěr olympijské kvalifikace rozstřílely Argentinu, do Paříže se ale nepodívají

Číst článek

Před třemi lety se měli reprezentanti představit na šampionátu v Egyptě, kvůli vysokému počtu případů koronaviru v mužstvu ale na poslední chvíli účast odřekli. Rumuni na mistrovství světa šestkrát po sobě chyběli.

Úvod zápasu ve vyprodané hale v Baia Mare nenasvědčoval tomu, že by se Češi měli zanedlouho trápit. Hosté si rychle vypracovali mírný náskok a ve 14. minutě vedli 6:4. Poté ale přestali stíhat v obraně a Rumuni, kteří nepatří k evropské špičce, skóre otočili. Domácí tým často sázel na kombinace s pivotem a v poločase šel do kabin s náskokem 15:11.

Také úvod druhého dějství Čechům nevyšel. Rumuni pokračovali v aktivní hře ze závěru první půle a v 39. minutě odskočili už na rozdíl sedmi branek. Český tým v kritické chvíli zabral, zlepšil obranu a začal výrazné manko stahovat.

Brankář vyrovnal

Rumunům, kteří na lednovém mistrovství Evropy obsadili bez zisku bodu až 22. místo, s blížícím se závěrem viditelně docházely síly. Hostující favorit v závěru opakovaně snížil stav na dvoubrankovou ztrátu a tři minuty před koncem dokonce srovnal na 30:30.

Zasloužil se o to trefou přes celé hřišti brankář Mrkva, jenž se vrátil mezi tyče poté, co ho v průběhu duelu vystřídal Hrdlička.

Viditelně nervózní Rumuni přesto před nedělní odvetou ještě dokázali získat nejtěsnější náskok, když se prosadil Grigoras, s devíti brankami spolu s Pirochem nejlepší střelec zápasu. Závěrečný útok pak už ani jednomu z týmů nevyšel. Rumuni navázali na těsnou výhru 27:26 z předchozího vzájemného souboje v přípravě z roku 2018.

Útkání play-off kvalifikace mistrovství světa házenkářů:

Rumunsko - Česko 31:30 (15:11)

Sestava a branky Česka: Mrkva 1, Hrdlička - Hrstka 1, Piroch 9, J. Patzel 1, Štěrba 6, Reichl 3, Babák 1, Havran, Harabiš, Klíma 5, Nantl, Solák 1, Mořkovský, Zeman 2, Blecha.

Nejvíce branek Rumunska: Grigoras 9, Dedu a Buzle oba 5. Rozhodčí: Marín, Garcia (oba Šp.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 5/4. Vyloučení: 4:3. Diváci: 2218 (vyprodáno).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme