Judista Klammert na MS porazil světovou dvojku, skončil devátý

Judista David Klammert na mistrovství světa v Budapešti zaskočil stříbrného medailistu z posledního mistrovství Evropy a světovou dvojku Axela Clergeta z Francie. Následně ale v osmifinále smolně prohrál s Gruzíncem Ušangim Margianim a při své premiéře na MS skončil na děleném devátém místě váhové kategorie do 90 kilogramů.

Budapešť Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Judista David Klammert (vlevo) prohrál na MS v osmifinále

Judista David Klammert (vlevo) prohrál na MS v osmifinále | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Třiadvacetiletý Klammert měl v 1. kole volný los. Ve druhém vyzval až 150. judistu světového žebříčku Mihaila Marchitana ze Spojených arabských emirátů a přes počáteční potíže jej porazil. Po soupeřově útoku musel Klammert při pádu namáhat poraněná žebra a vytáčet se, aby nedovolil Marchitanovi bodovat. Pak si počkal na sokovu chybu, dostal se mu na tělo a po otočce položil Marchitana na záda.

Spadl jsem jak hruška, litoval judista Ježek po posledním zápase. Plánuje trénovat olympijské vítěze

Číst článek

Ve třetím kole byl velkým outsiderem proti favorizovanému Francouzovi, ale sebevědomí mu zvedla překvapivá výhra nad Clergetem ze soutěže družstev na letošním evropském šampionátu. A i na tatami předvedl, že se soupeře nebojí. Od začátku byl aktivnější, donutil Francouze ke dvěma trestům a nakonec se mu podařil i jeden z útoků obodovaný wazari. Vybojoval tak jedno z největších vítězství své zatím krátké kariéry.

"Je to výborný judista a jediné, co jsem proti němu mohl udělat, bylo se s ním jít řezat do krve a na maximum. A to jsem udělal. K ničemu jsem ho nepustil, donutil jsem ho k chybě a odkontroval jsem," uvedl Klammert v rozhovoru s českými novináři v Budapešti. "Do puntíku jsem splnil taktický plán, co jsme si dali s trenérem, a ukázalo se, že i světová dvojka jde porazit," dodal.

V osmifinále narazil na světovou devatenáctku Margianiho a opět předváděl velmi dobrý taktický výkon a snažil se kontrovat. Jenže 15 vteřin před koncem dovolil soupeři získat wazari a už neměl čas na odpověď.

Děleným devátým místem vyrovnal Klammert výsledek Ivana Petra z váhy do 81 kilogramů. Lepší byl na šampionátu jen Pavel Petřikov, který obsadil páté místo ve váze do 60 kg.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme