Stěhování, svatba a ryby místo červeného masa. Krasobruslař Březina se po změnách vrací mezi elitu

Krasobruslař Michal Březina zažívá zatím povedenou sezonu. Ve dvou závodech Grand Prix byl na stupních vítězů, díky tomu postoupil až do finále prestižního seriálu a skončil v něm čtvrtý. Za dva týdny začne v Minsku mistrovství Evropy a osmadvacetiletý Čech bude patřit ke kandidátům na medaili.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Březina na Americké brusli

Michal Březina na Americké brusli | Foto: Joe Nicholson-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Bronzový medailista z evropského šampionátu z roku 2013 se po nepovedené sezoně 2016 rozhodl změnit trenéra i prostředí. V Oberstdorfu totiž zůstal pod vedením Karla Fajfra sám a ztrácel motivaci.

Krasobruslař Březina skončil čtvrtý ve finále Grand Prix, vyrovnal české maximum

Číst článek

Proto kývl na nabídku a přestěhoval se do Kalifornie za arménským koučem Rafaelem Arutjuňanem, který vede třeba i mistra světa, Američana Nathana Chana.

„Slíbil mi, že potřebuje dva roky. A všechna ta práce se přesně po těch dvou letech začíná ukazovat,“ našel Březina pro Radiožurnál hlavní důvod svého obrození.

K lepším výkonům mu pomohla také předloňská svatba s bývalou americkou krasobruslařkou Daniellou Montalbanovou, která se za českým krasobruslařem přestěhovala do Kalifornie z New Yorku. A přišly i další změny, třeba z jídelníčku zmizelo červené maso a nahradily ho ryby.

„Už nejsem nejmladší, tak musím plánovat, kdy jíst a co, jak se v daný den připravit na suchu? Všechno je mnohem komplikovanější, než když jsem byl mladší. Změnilo se to od základů,“ vypočítává Michal Březina.

A pomohlo mu to už v loňské sezoně - na mistrovství Evropy v Moskvě skončil osmý a na světovém šampionátu v Miláně desátý. Tam navíc překonal osobní rekord ve volné jízdě a poskočil ze sedmnáctého místa do elitní desítky.

Svá maxima v krátkém programu i volné jízdě si vylepšil i v podzimních závodech Grand Prix a rázem se zařadil mezi kandidáty na medaili z evropského šampionátu v Minsku.

Sám český krasobruslař má ale jiný cíl. „Nepřemýšlím nad tím, že bych jel o medaili. Hlavní cíl je přijet tam a předvést to, co mám natrénováno,“ říká Michal Březina před evropským šampionátem, který začne v Bělorusku 21. ledna.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme