Profesor Bostonské univerzity Lukeš: Rozhodnutí USA obejít se bez radaru nepřekvapilo

Spojené státy ustupují od plánu umístit v Česku a Polsku součásti protiraketového štítu. Po nočním telefonátu amerického prezidenta Baracka Obamy to oznámil český premiér Jan Fischer. Umístění částí protiraketového štítu v Polsku a Česku prosazovala bývalá americká administrativa George Bushe - zdůvodňovala to hrozbou případného útoků ze států typu Írán.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký protiraketový radar

americký protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Obamova administrativa, která se rozhodla projekt přezkoumat, ale došla k závěru, že Írán - přesněji jeho rakety dlouhého doletu - nepředstavují tak velkou hrozbu, jak se dříve předpokládalo. Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že plán se výrazně změní. Agentura Reuters mezitím uvedla, že Spojené státy už jednají s Českem a Polskem o novém protiraketovém plánu, na rozdíl od toho starého by prý měl být víceúčelový.

Pro některé středoevropské politiky je to těžké zklamání

Podle profesora historie a mezinárodních vztahů z Bostonské univerzity Igora Lukeše není rozhodnutí Washingtonu není nijak překvapivé, nicméně přesto je určitě pro řadu politiků ve střední Evropě velice těžké, protože do věci vložili spoustu vlastního politického kapitálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spojené státy ustupují od plánu umístit v Česku a Polsku součásti protiraketového štítu. Na telefonní lince je profesor historie a mezinárodních vztahů z Bostonské univerzity Igor Lukeš.

"Američané jsou ale velice pragmatičtí a Obama se rozhodl se nazývat věci pravými jmény. Íránské rakety dlouhého doletu nepokryjí totiž ani celé Turecko a do střední Evropy či do USA nedoletí. Proč tedy investovat miliardy a rozhněvat státy - nejen Rusko, ale i jiné spojence v rámci NATO?," vysvětlil americké rozhodnutí Lukeš ve vysílání Rádia Česko.

Nestabilní politická situace v Česku podle Lukeše na rozhodnutí USA vliv neměla.

"Ne, tomu nevěřím, USA nemohly najít věrnější spojence než Polsko a Česko. Ale umím si představit, že rozhodnutí Washingtonu znamená hořké zklamání pro řadu lidí, kteří k prosazení protiraketového štítu riskovali celou svou politickou kariéru a nyní jim Američané neřeknou ani děkuji. Příště už budou při rozhodování o něčem podobném mnohem opatrnější," domnívá se Lukeš.

Lukeš dodal, že nevybudování protiraketového šítu ve střední Evropě neznamená ohrožení bezpečnosti Česka, protože je členem NATO. "A podle článku 5 smlouvy s NATO je útok na jednoho jejího člena považován na útok na celé NATO," vysvětlil Lukeš.

Helena Berková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme