Evropské banky v Rusku loni zaplatily 800 milionů eur na daních. Je to čtyřikrát víc než před invazí

Velké evropské banky, které nadále působí v Rusku, zaplatily v loňském roce do ruského rozpočtu na daních zhruba 800 milionů eur (přes 20 miliard korun). To představuje čtyřnásobek ve srovnání s obdobím před ruskou invazí na Ukrajinu, a to navzdory slibům bank, že budou své aktivity v Rusku minimalizovat. Informuje o tom v pondělí britský list Financial Times (FT).

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruble (ilustrační foto)

V důsledku nárůstu ziskovosti banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Sedm evropských bank s největšími aktivy v Rusku tam vydělalo v loňském roce dohromady přes tři miliardy eur (zhruba 75,5 miliardy korun). Jde o Raiffeisen Bank International (RBI), UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intensa Sanpaolo a OTP. Jejich zisky se tak více než ztrojnásobily proti roku 2021. Zčásti je vytvářela finanční aktiva, která banky nemohou z Ruska stáhnout.

Čínské banky zpřísňují přístup k ruským klientům. Důvodem jsou americké sankce, píše Bloomberg

Číst článek

V důsledku nárůstu ziskovosti tak tyto banky loni podle analýzy FT zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur, zatímco v roce 2021 to bylo pouze 200 milionů eur. Téměř polovina z loňských daní připadá na rakouskou společnost Raiffeisen Bank International, která má v Rusku ze západních bank největší zastoupení.

Kromě evropských bank platí v Rusku daně také velké americké banky, například Citigroup a JPMorgan. Citigroup loni v Rusku podle výpočtů Kyjevské ekonomické školy vydělala 149 milionů dolarů (zhruba 3,5 miliardy korun) a zaplatila na daních 53 milionů dolarů (1,2 miliardy korun). U firmy JPMorgan činil zisk 35 milionů dolarů a daně 6,8 milionu dolarů.

Zahraniční banky v Rusku těží nejen z vysokých úrokových sazeb, ale také ze sankcí uvalených na ruské banky západními zeměmi. Tyto sankce omezují přístup ruských bank k mezinárodnímu platební systému a zvyšují atraktivitu západních bank pro ruské klienty, píše Financial Times.

Raiffeisen Bank International loni v Rusku vydělala 1,8 miliardy eur, což je více než trojnásobek ve srovnání s rokem 2021. Na celkovém zisku banky se tak ruské aktivity podílely zhruba polovinou, zatímco před zahájením ruské invaze na Ukrajinu to byla pouze třetina. Kromě obvyklých daňových povinností musela banka v loňském roce v Rusku uhradit 47 milionů eur v důsledku daně z mimořádných zisků, kterou Kreml loni uvalil na některé podniky.

Vazby českých bank na Rusko jsou minimální, nehrozí jim zvýšené riziko, ujišťuje Rusnok

Číst článek

Raiffeisen Bank International je na Západě kvůli svým pokračujícím aktivitám v Rusku často terčem kritiky. K utlumení ruských aktivit ji tlačí mimo jiné Evropská centrální banka a také americké ministerstvo financí. Banka sice po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 opakovaně avizovala plány na stažení z Ruska, zatím je však nerealizovala.

„Setrvání v Rusku není jen v zájmu RBI. Ruská centrální banka udělá vše, co je v jejích silách, aby je nenechala odejít, protože existuje jen málo nesankcionovaných bank, jejichž prostřednictvím může Rusko přijímat a posílat platby v rámci mezinárodního platebního systému SWIFT,“ uvedl podle Financial Times nejmenovaný manažer působící v ruském bankovním sektoru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme