PRŮZKUM: Většina Čechů nerozumí konsolidačnímu balíčku. ‚Chtějí víc než hesla a slogany,‘ říká expert

Více než polovina Čechů nerozumí konsolidačnímu balíčku, kterým chce vláda ozdravit veřejné finance. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas, kterého se mezi 12. až 14. září účastnilo přes 1000 respondentů.

PRŮZKUM Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konsolidačnímu balíčku a jeho dopadům na život v Česku nerozumí nejen starší lidé, ale také vysokoškolsky vzdělaní, zaměstnanci i nezaměstnaní. Ve všech těchto kategoriích se míra nepochopení pohybuje kolem 60 procent. Vládním opatřením v oblasti financí celkově rozumí jen třetina obyvatel.

Konsolidační balíček prošel druhým čtením, míří ke schvalování. Úpravy požaduje opozice i koalice

Číst článek

„Jenom 33 procent dotázaných uvedlo, že konsolidačnímu balíčku rozumí. Také pozorujeme velké procento těch, kteří neví, co si o něm mají myslet,“ potvrzuje analytik Medianu Štěpán Žádník.

Mezi skupinami, které nejvíce rozumí vládním krokům, jsou mladí lidé do 29 let. I mezi nimi ale chápe konsolidační balíček jen 33 procent respondentů.

Více než polovina respondentů odpověděla, že nevěří pozitivním dopadům na ekonomiku. Zajímavé je, že v pozitivní vliv věří více než polovina studentů a téměř polovina lidí se základním vzděláním.

Podle politologa Jana Kubáčka může být problém v tom, že vláda nedokázala lidem konsolidační balíček dobře vysvětlit a také si ho dostatečně obhájit. „Lidé nestojí o informační kampaň s vylepováním plakátů a sdělováním hesel, ale čekají, že dostanou férový argumentář,“ vysvětluje.

Podle něj si vláda dopředu nevyjasnila, jak by měl balíček vypadat, a postupným zpochybňováním jeho obsahu i ze strany členů vlády a různými úpravami nakonec ztratila důvěryhodnost.

‚Naší ekonomice ujel vlak‘

Například ekonom a člen Národní rozpočtové rady Petr Musil tvrdí, že přínos konsolidačního balíčku se může pozitivně projevit v dlouhodobějším horizontu. A to nemusí být pro lidi tak srozumitelné jako opatření, která mají okamžitý dopad.

Prezident Petr Pavel v září prohlásil, že české ekonomice ujel vlak a vláda nepodniká dostatečně razantní kroky. Podle průzkumu Medianu dvě třetiny respondentů s prezidentem souhlasí. Zhruba desetina neví, co si má o výroku myslet, a souhlasí s ním hlavně mladí lidé a studenti. Větší podíl těch, kteří s prezidentem nesouhlasí, je naopak mezi lidmi bez maturity.

Vláda předpokládá, že konsolidační balíček pomůže snížit schodek státního rozpočtu v příštím roce o 97 miliard a do roku 2025 o celkem 150 miliard. Jeho součástí je především změna daňových zákonů.

V případě DPH zavádí na místo tří jen dvě sazby, a to 12 a 21 procent, ruší také některé daňové výjimky. Zároveň zvyšuje daň z nemovitosti a odvádět více peněz do rozpočtu mají také firmy.

Evropské státy jednotnou daň na tiché víno nechtějí. Nemělo to pozitivní odezvu, přiznává ministr Výborný

Číst článek

Balíček také řeší úpravu daně z hazardu a snížení státního příspěvku na stavební spoření. Podle ekonoma Musila dopadne nejvíc na nízkopříjmové skupiny obyvatel. 

„Rozpočtová rada si samozřejmě dovede představit ambicióznější balíček, ale víme, že koalice vládne v určité politické realitě, kdy je složená z pěti stran,“ řekl Musil. Balíček navíc chápe spíše jako kompromisní řešení.

Před pátečním třetím čtením ve Sněmovně se ale koalice už shodla na nějakých úpravách. Změny jsou například u zdanění firemních benefitů. Výnos z daně z nemovitosti pak zůstane obcím, které ale dostanou méně peněz od státu z výnosu sdílených daní.

Patrik Salát, hof Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme