Přátelí se s Putinem a má Warhola. Ukrajina mapuje umění v rukou Rusů, chce zabránit porušování sankcí

V databázi se nachází také slavný obraz pop-artového umělce Andyho Warhola představující poctu herečce Marylin Monroe (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Ruští oligarchové jsou navzdory západním sankcím stále součástí světového trhu. Sankce obchází například obchodováním s výtvarným uměním a artefakty. Ukrajina tak vytvořila databázi uměleckých děl spojených s ruskými občany, na které se vztahují západní sankce. Kromě sankcí jde ukrajinským úřadům také o vypátrání děl, které Rusko z Ukrajiny během války odvezlo.

Kyjev/Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Databáze, kterou vytvořila ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce (NACP), momentálně čítá 300 uměleckých děl, o nichž je známo, že je v poslední době vlastnili ruští občané, na které se vztahují západní sankce. Jsou v něm i díla Vincenta van Gogha, Pabla Picassa nebo Andyho Warhola. 

Přišli kolegové z ruských galerií a ukrajinské umění jaksi vybrali. Bývá to i neorganizované, říká šéf muzea

Číst článek

Na portálu Válka a umění jsou uvedeny obrazy a sochy, o nichž se předpokládá, že je v posledních letech koupili, nebo prodali Rusové, které Západ a Kyjev obviňují z napomáhání válce na Ukrajině. Na portál upozornil server Guardian

Kromě obchodu se projekt také snaží zabránit nelegálnímu obchodu s uměleckými předměty a starožitnostmi ukradenými na Ukrajině během války a pátrat po artefaktech, které byly ze země převezeny do Ruska.  

Ruští oligarchové a další sankcionované osoby mohou podle portálu navzdory uvaleným sankcím stále snadno skrývat a prát své peníze prostřednictvím uměleckých předmětů. Lze je totiž snadno prodávat přes hranice jednotlivých států, aniž by na to byly upozorněny úřady.

„Obrazy, sochy, umělecké šperky – to používají jako kličku k obcházení sankcí,“ uvádí agentura pro prevenci korupce.

Oficiální databáze o vlastnictví uměleckých předmětu ale neexistuje, informace o původu a vlastnictví uměleckých děl tak agentura shromažďuje z otevřených zdrojů.

„Informace shromážděné na portálu v případě dalšího využití dodatečně ověřit a potvrdit,“ upozorňuje projekt. S podněty o vlastnictví uměleckých děl se na portál mohou obracet i běžní uživatelé.

Gaugain i Warhol

Mezi sběrateli uvedenými na portálu je i bývalý majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič, na kterého se vztahují sankce Velké Británie i Evropské unie a který má vazby na ruský režim i prezidenta Vladimira Putina.

Nejlépe zachycují válku ukrajinské básnířky, beletrie potřebuje větší odstup, říká překladatel

Číst článek

„Abramovič je spojen s osobou, která se podílela a podílí na destabilizaci Ukrajiny a podkopávání a ohrožování územní celistvosti, svrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny, konkrétně s prezidentem Vladimirem Putinem,“ stojí v jeho profilu.

Podle portálu v průběhu let získal celou řadu známých děl, včetně Triptychu Francise Bacona z roku 1976 nebo sochy od švýcarského umělce Alberta Giacomettiho. Hodnota Abramovičových děl se podle serveru Guardian odhaduje na téměř 194 milionu dolarů (4,7 miliardy korun).

Ruský oligarcha a miliardář Dmitrij Rybolovlev, který je vlastníkem fotbalového klubu AS Monaco, figuruje pouze na sankčním seznamu Ukrajiny.

Podle portálu Rybolovlev vlastnil obraz Salvator Mundi Leonarda da Vinciho, který ho roku 2017 prodal za 450 milionů dolarů, což z díla udělalo nejdražší obraz historie. Nyní do jeho sbírky patří například obrazy Paula Gauguina, Pabla Picassa nebo Vincenta van Gogha.

V databázi se nachází také slavný obraz pop-artového umělce Andyho Warhola představující poctu herečce Marylin Monroe. Spojen je se jménem ruského finančníka Michaila Fridmana, který má blízko k Vladimiru Putinovi a figuruje na sankčních seznamech Evropské unie, Austrálie, Velké Británie a dalších států.

Julie Šafová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme