Falešné vstupenky na fotbalové Euro jsou už v oběhu. UEFA na přeprodej lístků otevře speciální web

Hned po sobotním losu základních skupin fotbalového Eura, které se uskuteční příští rok v Německu, se na internetu objevily první pochybné nabídky vstupenek, jak upozorňuje Evropské spotřebitelské centrum působící při České obchodní inspekci. Fanoušci by se měli mít na pozoru před podvodníky a využívat pouze oficiální prodej na webech FAČR a asociace UEFA.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Los evropského fotbalového šampionátu 2024

Los evropského fotbalového šampionátu 2024 | Foto: Christian Charisius | Zdroj: Profimedia

„Prakticky obratem po sobotním večerním losu začaly na internetových vyhledávačích vyskakovat sponzorované odkazy, například na nákup vstupenek nabízených mimoevropskou společností Viagogo. Ta je známá tím, že od ní přeprodávané a zpravidla výrazně dražší vstupenky mnohdy buď nepřijdou vůbec, nebo přijdou, ale jejich kódy v turniketech u vchodů na sportovní klání či koncerty hudebních hvězd nemusí vždy fungovat,“ upozorňuje Ondřej Tichota, ředitel Evropského spotřebitelského centra Česko, ve svém prohlášení.

Pro české fanoušky má Euro 2024 jednu velmi atraktivní nabídku – první zápas s Portugalskem totiž hraje česká reprezentace v nedalekém Lipsku. Hon na vstupenky ale bude velký i na další dva duely konané v Hamburku.

Los Eura: Češi narazí na Portugalsko, Turecko a vítěze play-off. Hrát budou v Lipsku a Hamburku

Číst článek

UEFA zaznamenala v prvním říjnovém kole prodeje celkově na 20 milionů žádostí. 4.prosince začíná druhá fáze prodeje vstupenek, kterých je pro fanoušky z celé Evropy k dispozici celkem milion.

Vysokého zájmu se budou snažit zneužít i profesionální podvodníci, kteří nechají spotřebitele zaplatit bankovním převodem, ale nikdy vstupenky nedodají. „Je proto dobré mít na paměti, že lístky bude zpravidla možné koupit jen oficiálními kanály pořadatelů a že nabídky třetích stran budou značně rizikové, podvodné, nebo značně předražené,“ apeluje Tichota.

UEFA myslí i na to, že budou lidé, kteří budou chtít již zakoupené vstupenky prodat. Proto na jaře otevře internetovou platformu pro přeprodej, kde bude možné vstupenky prodat jiným zájemcům za původní cenu. „Nákup na tomto portálu by měl být relativně bezpečný, protože minimalizuje riziko neplatných, podvodných nebo předražených vstupenek,“ připomíná Tichota.

Zrádné odkazy na platby

„Jistě se objeví phishingové útoky ve formě SMS a e-mailových zpráv s odkazy na podvodné weby s nabídkami nebo s požadavky na opakované provedení údajně neuskutečněné platby za vstupenky na turnaj a podobně,“ varuje Ondřej Tichota na častý způsob, jak podvodníci získávají detailní údaje o platebních kartách a bankovních účtech spotřebitelů.

„Podobně budou chtít podvodníci zneužít nouze o ubytování v místech konání zápasů. Budou napodobovat nabídky známých zprostředkovatelských platforem, jako je Airbnb nebo Booking.com, případně se budou snažit podvodné nabídky ubytování v penzionu či hotelu umístit přímo na ně,“ upozorňuje Evropské spotřebitelské centrum.

Tichota na závěr upozorňuje, že veškerá komunikace a platby probíhají na samotných platformách a podvodníci se snaží komunikaci a platby vyvést mimo jejich vice méně zabezpečené systémy.

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme