Začíná play-off NHL. Favoritem je Pastrňákův rekordní Boston, po trofeji touží Edmonton i Colorado

V noci z pondělí na úterý začíná v NHL play-off. Šanci na zisk Stanleyova poháru má ještě šestnáct týmů, ve kterých hraje i několik Čechů. Velkým favoritem je Boston s Davidem Pastrňákem, šanci obhájit se pokusí Colorado s Pavlem Francouzem a potenciál svého ofenzivního dua McDavid-Draisaitl chce využít i Edmonton.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Pastrňák čtyřmi body za gól a tři asistence řídil výhru Bostonu 4:2 nad Montrealem

David Pastrňák v zápasu s Montrealem | Foto: Eric Bolte-USA TODAY Sport | Zdroj: Reuters

„Trofej byla ohromně těžká, tak jsem se modlil, abych nespadl. A když jsem viděl svůj odraz v poháru, byl jsem plný emocí, celá cesta se mi promítla v hlavě a cítil jsem obrovské zadostiučinění,“ popisoval Pavel Francouz své loňské dojmy ze zvedání 15,5 kilogramu těžké trofeje. 

Golf je pro mě po hokeji sport číslo jedna, říká Voráček. Pastrňák podle něj může napodobit Jágra

Číst článek

S Coloradem se dostal český brankář do play-off i letos a v prvním kole narazí na Seattle. To je nejmladší tým celé soutěže, který je v lize teprve druhým rokem a vyřazovací boje zažije poprvé. Ve své straně pavouka by mohli Avalanche narazit na jednoho z dalších favoritů – Edmonton.

Oilers čekají v prvním kole Los Angeles Kings a dá se předpokládat, že tým kolem Kanaďana Connora McDavida půjde pohodlně dál. Hvězdný útočník ovládl kanadské bodování základní části se ziskem 153 bodů, takže se blížil průměru dvou bodů na zápas. 

Jeho kolega z útoku Leon Draisaitl přidal 128 bodů. Údernější duo v lize v posledních letech nenajdete.

„Jsou v nejlepší formě za poslední roky. Obrana dobře posílila o Mattiase Eklhoma, se kterým tým prohrál jen třikrát z 21 zápasů, a v bráně mají minimálně průměrný, jestli ne lehce nadprůměrný tandem," poukazuje sportovní redaktor Radiožurnálu Adam Weidenthaler na to, že síla Oilers není jen v útoku.

Ambiciózní tým se do finále Stanley Cupu probojoval naposledy v roce 2006. Historicky to tak překvapivé není, protože v Kanadě se čeká na slavnou trofej už 30 let. Na tehdejší úspěch Montrealu letos může kromě Oilers navázat už jen Toronto a Winnipeg. Zbylých třináct účastníků play-off je z USA.

„Nezatracoval bych ani Dallas, který má kvalitní hráče ve všech formacích a brankáře Jakea Oettingera, kterému se už loňské play-off vyvedlo," tipuje černého koně play-off Weidenthaler.

Boston s Pastrňákem favority

Jedním z největších favoritů je tým s šesti českými hráči – Boston – jasný vítěz základní části. 

David Pastrňák se jako druhý Čech v historii po Jaromíru Jágrovi dostal přes hranici 60 nastřílených gólů a se 113 body byl třetím nejproduktivnějším hráčem soutěže. Tabulkami českých hokejistů může zahýbat i David Krejčí, kterému chybí bod k tomu, aby se stal v play-off NHL druhým nejproduktivnějším Čechem historie.

„Když jsme s nimi hráli doma na podzim, přejeli nás jak zmrzlý rybník. Vyhráli 4:0. Když jsem se pak bavil s Davidem Pastrňákem, byla z něj cítit ohromná pohoda. Máte kolem sebe dobrý mančaft, dobrou přesilovku, která funguje, hráče, kteří o sobě přesně vědí... Trenér vám věří, máte sebevědomí a pak se z toho dějou takové krásné věci,“ vzpomínal ve vysílání Radiožurnálu Sport na střetnutí z Bostonem hokejista Jakub Voráček.

Kromě osobních maxim pomohli duo Pastrňák-Krejčí s Pavlem Zachou a Tomášem Noskem k těm týmovým. 135 bodů a 65 výher – to jsou nové historické rekordy, které Bruins stanovili v této sezoně.

V 1. kole play-off se rozjetému týmu postaví Florida a šanci proti Bruins jim dávají experti i bookmakeři naprosto minimální. Čeho se tak Boston při cestě za trofejí může obávat? Historické statistiky. V posledních 10 sezonách totiž vítěz základní části na Stanley Cup nedosáhl.

„Roli v tom může hrát přílišné sebevědomí a velká očekávání. Na druhou stranu, ani v české extralize se vítěz základní části zpravidla nestává šampionem. V play-off zkrátka tým potřebuje vyhrát 16 zápasů, a tak je pravděpodobnost rozložena do vícero silných týmů," říká Weidenthaler.

První zápas play-off odstartuje v úterý v 01.00 SELČ. Carolina Hurricanes se v něm postaví New Yorku Islanders, o půl hodiny později odstartuje vyřazovací část Boston.

bac, Petr Tomášek, Adam Weidenthaler Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme