Bach v jazzovém podání. Klavírista Mehldau představí v Rudolfinu vlastní koncert i nově pojatou klasiku

Do pražského Rudolfina zavítá v neděli 15. října hvězda mezinárodní jazzové scény. Američan Brad Mehldau představí jak vlastní Koncert pro klavír a orchestr, tak úpravy děl barokního mistra Johanna Sebastiana Bacha. Doprovodí ho Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Clarka Rundella.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brad Mehldau

Brad Mehldau | Foto: Elena Olivo

Barokní mistr Bach a jazzové improvizace, to je koncert, se kterým se v Praze v neděli 15. října představí americký klavírista Brad Mehldau.

Brad Mehldau | Foto: Elena Olivo

Rudolfinum rozezní jak úpravy Bachových děl, které ve 20. století dotvořili z Bachovy necírkevní hudby jiní významní umělci, tak Mehldauovy improvizace s orchestrálními kompozicemi.

V doprovodu rozhlasových filharmoniků přednese také svůj Koncert pro klavír a orchestr. Skladba kombinuje symfonický zvuk doprovodu s procítěnými melodickými vstupy.

Mehldau se na umělecké scéně objevil už na začátku 90. let a proslavil se zejména výrazovou rozmanitostí a improvizací. Vedle překvapení a údivu ho fascinuje i architektura hudby a každá melodie, kterou uvede, má procítěný narativní oblouk.

Clark Rundell | Foto: Benjamin Ealo

Mehldaua doprovodí v Rudolfinu Symfonický orchestr Českého rozhlasu, do jehož čela se postaví dirigent Clark Rundell. Zaměřuje se především na nová hudební díla, ale jeho repertoár překračuje staletí, kontinenty a žánry.

Koncert začíná v Rudolfinu v neděli 15. října v 19.30, lístky je možné zakoupit zdePřímý přenos odvysílá rozhlasová Vltava. Ve 10.00 se koná v Rudolfinu veřejná zkouška.

kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme