Paříž a Los Angeles se blíží dohodě. Francouzská metropole by měla pořádat OH po sto letech

Představitelé Los Angeles a Paříže se blíží dohodě o pořadatelství olympijských her v letech 2024 a 2028. Již tento týden by mohlo být definitivně jasno o tom, že ve francouzské metropoli se budou konat hry za sedm let a druhé nejlidnatější město Spojených států amerických přijde na řadu o čtyři roky později.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy vyrobené z recyklovaných PET lahví na pláži Copacabana

Olympijské kruhy vyrobené z recyklovaných PET lahví na pláži Copacabana | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Rozhovory probíhají velmi dobře. Už jsme blízko, hodně blízko,“ řekl v závěru minulého týdne starosta Los Angeles Eric Garcetti pro Southern California News Group. „Obě města se ucházela o roky 2024 a 2028, takže 2024 není ještě úplně smeteno ze stolu, ale bavili jsme se především o tom, co potřebujeme k tomu, abychom mohli převzít hry v roce 2028,“ dodal.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) 11. července v Lausanne rozhodl, že bude letos udělena najednou organizace dvojích olympijských her. Na městech MOV nechal, ať se domluví na pořadí. Paříž od začátku kandidatury deklarovala, že má zájem pouze o hry v roce 2024 – z velké části kvůli omezené dostupnosti pozemků pro olympijskou vesnici a také kvůli touze hostit hry přesně po sto letech.

Představitelé Los Angeles naopak na dřívějším termínu netrvali, takže se očekávala relativně bezproblémová dohoda, k níž nyní vše skutečně směřuje. „Jednání jsou velmi harmonická a přátelská,“ potvrdil Garcetti. Los Angeles požaduje po MOV finanční záruky týkající se toho, že hry bude město pořádat až za 11 let.

Pořadatele olympijských her 2024 a 2028 by pak měl formálně potvrdit MOV na kongresu v Limě 13. září.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme