Skateboardista Habanec bojuje o účast na olympiádě. Podmínky nominace jsou ale velkou neznámou

Jsou to počty, ve kterých se sám pořádně nevyzná, ale výsledek je pro něj nesmírně důležitý. Skateboardista Maxim Habanec bojuje o účast na olympijských hrách v Tokiu a sám přiznal, že v nominačních kritériích nemá nikdo moc jasno.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český skateboardista Maxim Habanec

Český skateboardista Maxim Habanec | Zdroj: Profimedia

Na olympijských hrách v Tokiu se v příštím roce poprvé v historii představí skateboardisté. To je velká výzva pro Maxima Habance, který je jednou z tváří projektu Radiožurnálu Olympijský rok. Bojuje o body v kvalifikačních závodech, a přestože je často na cestách, náš reportér ho zastihl v jeho skateparku ve Vysočanech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skateboardista Maxim Habanec popsal, kde a jak se bude připravovat na olympiádu

„Pro mě je to splněný sen, protože už odmala jsem chtěl mít svůj skatepark,“ svěřil se Habanec Radiožurnálu. Tyhle prostory bývalého skladu prý miluje, snad nikde na světě není radši než tady.

Ale v červenci příštího roku by tu být nechtěl, v plánu má naopak cestu do olympijského Tokia, i když vlastně sám pořádně netuší, na čem momentálně je.

„Sám jsem z toho ztracený. Ten kvalifikační systém, který máme je hodně složitý. Hrozně rád bych sledoval, jak na tom jsem, ale to bych si musel sednout a sledovat kdo vyhrál mistrovství Nizozemska, Německa, Brazílie a tak dále. Snažím se být optimista a myslím, že nejsem daleko od toho, se tam dostat,“ říká Habanec.

Těžko dohledatelným, skutečným postavením v kvalifikačním žebříčku se Habanec nenervuje, větší problémy mu teď dělá už přeci jen chladnější počasí v Česku.

Zima skateboardingu nepřeje

V čepici, v rukavicích a brzy třeba i v mrazu to prostě na skejtu není ono, a tak na konci listopadu chytá přelet do teplých krajin. Přezimuje v Los Angeles, kde se bude připravovat dlouhé tři měsíce.

To je samozřejmě finančně dost náročné, a přestože má olympijské ambice a pochvaluje si podporu české asociace skateboardingu i sportovního centra Olymp, v luxusu v zámoří rozhodně žít nebude.

„Cestování s tím vždy bylo spojené a dříve do toho žádná podpora od státu nezasahovala a museli jsme si všechno řešit sami. Občas jsme bydleli u kamarádů na gauči nebo jsme v hotelovém pokoji pro dva byli v pěti. Umím cestovat za hodně málo, ale člověk si taky může pronajmout hezké apartmá a mít pohodlí. Pro mě je hlavně důležité být na místě, kde se ten sport posouvá, a pokud budu muset občas spát na zemi, tak budiž,“ dodává Maxim Habanec, jedna z tváří našeho projektu Olympijský rok.

Takto vypadá soukromá hala skateboardisty Maxima Habance ve Vysočanech:

David Nyč, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme