Počet podnikatelských bankrotů stoupl od července na nejvyšší úroveň, další růst analytička neočekává

V květnu bylo vyhlášeno 63 bankrotů obchodních společností, což je o 18 více než v dubnu. Rovněž bylo vyhlášeno 569 bankrotů podnikatelů – o 113 více než v předchozím měsíci. V součtu jde o nejvyšší počet od července 2017. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou ve středu firma poskytla.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance, bankovky (ilustrační foto)

Ilustrační foto. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů byl v květnu nejvyšší od července minulého roku a počet návrhů na jejich bankrot byl zároveň nejvyšší od června 2017, ovšem v delším časovém období jde stále o velmi nízká čísla. Průměrný počet bankrotů fyzických osob podnikatelů i obchodních společností je v posledních měsících velmi nízký a neočekáváme, že by se měl v nejbližší době výrazně zvyšovat,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

V květnu bylo zároveň podáno 87 návrhů na bankrot obchodních společností – o 16 méně než v dubnu. Dále bylo podáno 530 návrhů na bankrot podnikatelů – o 19 více než v předchozím měsíci.

Počet osobních bankrotů vzrostl. Návrhů na ně naopak ubylo

Číst článek

V květnu bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v obchodu (čtrnáct bankrotů), v průmyslu (dvanáct) a ve službách pro podniky (osm). Nejméně bankrotů bylo naopak vyhlášeno v zemědělství a těžbě a dobývání (tři bankroty), ve stavebnictví a v sektoru nemovitosti a pronájmu strojů a zařízení (po čtyřech bankrotech).

Z pohledu krajů bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v Praze, a to 16 bankrotů. Následoval Jihomoravský kraj a Moravskoslezský kraj, oba s devíti bankroty. Jeden bankrot obchodních společností byl potom vyhlášen v Libereckém, Pardubickém a Olomouckém kraji a v kraji Vysočina.

Nejvíce bankrotů fyzických osob bylo vyhlášeno v v Ústeckém kraji (83 bankrotů), ve Středočeském kraji (71) a v Moravskoslezském kraji (70). Nejméně naopak ve Zlínském kraji (13 bankrotů), v kraji Vysočina (14) a v Pardubickém kraji (21).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme