Fotbal - online přenos SK Sigma Olomouc - SK Slavia Praha, 22. července 2018 18:00, Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 566 míst)

Sigma Olomouc

Slavia Praha

0 : 3

(0:2)

  • Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
  • Hezký nedělní večer, česká nejvyšší fotbalová soutěž pokračuje během dneška hned druhým utkáním úvodního 1. kola. FORTUNA:LIGA nabídne tuzemským fanouškům hned na startu bitvu dvou ligových aspirantů na titul, v níž přivítá Olomouc pražskou Slavii. Utkání startuje v 18:00!
  • SK Sigma Olomouc
    Olomoucký klub vstupuje do nové epochy. Po korupční kauze „Drobisz, Střížkov a spol.“, která znemožnila Sigmě v roce 2012 účast v evropských pohárech, odchodu dlouholetého manažera a ředitele Jiřího Kubíčka z klubu dva roky před tím a „jojo efektu“ v podobě dvojnásobného sestupu z nejvyšší soutěže a následného návratu se může zdát, že hanácký tým je znovu konsolidován. Olomouc se dostává do role, ve které nebyla takřka osm let. Znovu je považována mezi českou smetánku, mezi možné aspiranty na titul. Jednoznačnou zásluhu na tom mají loňské výsledky týmu okolo progresivního kouče Václava Jílka. Muž, který prošel sparťanskou líhní renomovaného trenéra a metodika Jaroslava Hřebíka, dokázal ustát v druholigové sezóně 2016/17 katastrofický start a díky šťastné srpnové výhře nad Vlašimí tehdy uhájil svou funkci. Právě od tohoto momentu se datuje hanácký vzestup.

    Sigma si došlo před rokem bez sebemenších potíží ke druholigovému titulu, díky němuž se vrátila do tehdejší HET ligy. A v ní nastal ten pravý šok. Naprostá většina expertů tehdy pasovala před sezónou Olomouc na možného sestupujícího nebo velmi podprůměrný tým. Stál se však zázrak. Najednou se Sigmě se začalo říkat „Hanácký Leicester“. Jílkovi svěřenci totiž pokračovali v dominantních výkonech i v prvoligové sezóně, porazili Spartu, Liberec, remizovali s Plzní, trápili Slavii s hvězdnými hráči typu Altintop či Stoch, kteří měli povětšinou platy v naprosto odlišných relacích než olomoucké opory. Na snový podzim navázalo rozporuplné jaro, jeho konec už však znovu Hanáci zabrali a zabránili rychlému sešupu do průměru. Konečné čtvrté místo v loňském ročníku HET ligy bylo nad všechna očekávání. A zaručené 3. předkolo Evropské ligy k tomu bylo jako velký bonus.

    I před nadcházející sezónou nic moc nenaznačuje, že by se Olomouc měla stáhnout do ústraní. Ekonomické problémy, které byly poslední roky pomyslným mečem Damoklovým, se nakonec zmrazily. Nový investor Lukáš Urbanec byl sice těsně před možným podílovým vstupem do klubu, nakonec se však nákup majoritního podílu dal k ledu. I nadále patří Sigma většinovému vlastníkovi – Statutárnímu městu Olomouc, které navíc na jaře odkoupilo Andrův stadion. Prodávání aktiv, zadluženost a nejistota by však měly být momentálně ta tam, i přesto, že mnohá regionální média stále spekulují o olomoucké budoucnosti.

    Příprava se Hanákům podle hodnocení trenéra Jílka z větší části povedla, Sigma si připsala jen dvě prohry. Nad její síly byl hned na startu letního drilu druholigový Třinec, v rámci polského soustředění pak prohrála s místním druholigovým celkem z města Niepilomice. Jinak si Hanáci zapsali remízu s Katovicemi, na druhé straně však zdolali silné Gliwice či naprosto deklasovali aktuálního slovenského mistra z Trnavy.

    Co se složení hráčského kádru týče, překvapivě zůstává vše prakticky na svém místě. Mnohá médií sice strašila výprodejem a odchodem většiny opor, nakonec se však udála jen jedna výraznější ztráta. Stoperský pilíř Uroš Radakovič vyslyšel zajímavou platovou nabídku pražské Sparty, jeho parťák a zřejmě největší objev loňské prvoligové sezóny Václav Jemelka ovšem zůstává. Místo po srbském poctivce tak zřejmě v defenzivě zabere Jan Štěrba, který se vrátil z hostování v Karviné. Jako alternace by pak měl být Roman Polom, který stále jedná o transferu s Mladou Boleslaví. Další odchod, nicméně plánovány, se odehrál v útoku, kde skončilo hostování Jakubu Řezníčkovi. Jeho místo by měli vyplnit Martin Nešpor, bývalá opora Sparty či polského Lubinu a Gliwic, a Pavel Dvořák, který přišel z Jihlavy. V záložní řadě už pak nebude hrát žolík Pavel Moulis, jenž se vrací po dlouhých letech do Teplic. Nicméně právě záložní řada zůstává stále exkluzivní. Opory jako Jakub Plšek, Tomáš Zahradníček, David Houska, Lukáš Kalvach, Jiří Texl či Šimon Falta patří už nyní mezi renomovaná tuzemská jména. V bráně pak je zřejmě nejsilnější trojice v celé lize, zkušeného Miloše Buchtu (loňského nejlepšího brankáře ligy podle LFA) doplňuje Michal Reichl, kterému nakonec nevyšlo hostování ve Zlatých Moravcích, a talentovaný Aleš Mandous, jenž přišel na Hanou z Žiliny. Otázka tak je nyní jasná, zopakuje Sigma loňskou spanilou jízdu? Ukáže se ve skupině Evropské ligy? Vše odhalí nadcházející týdny!
  • SK Slavia Praha
    Pražský klub patří podle sázkových kanceláří i dle většinového názorů fotbalových expertů mezi největší favority na titul. Ligová přetahovaná mezi Plzní a Spartou by měla podle jejich mínění patřit právě sešívaným. Pro tento názor se nabízí velké množství indicií. Loni druhý tým HET ligy pokračuje v přípravě pod trenérem Jindřichem Trpišovským, jenž patří k nejprogresivnějším koučům v České republice a snaží se už takřka sedmý měsíc implementovat do hry Slavia taktiku totálního fotbalu. Podle všeho se pak navíc vyjasnila ekonomická situace. Problémy společnosti CEFC jako hlavního akcionáře klubu by podle všeho kondici Slavie ohrozit neměly, v čele managementu navíc zůstává sice rozporuplný, ale stále velice zkušený a protřelý manager Jaroslav Tvrdík. Loňské druhé místo v lize a vítězství v MOL Cupu sice nebylo bráno jako úplný úspěch, i tak však má Slavia jistotu účasti v 3. předkole Ligy mistrů, případně i díky pohárovému triumfu v Evropské lize.

    Letní příprava se sešívaným relativně povedla. Po jasných výhrách nad Chotěboří a Žižkovem sice zaznamenali těsnou prohru se Slovanem Bratislava, následně však získali skalpy takových renomovaných klubů jako třeba rakouský Rapid Vídeň nebo tradiční ruský prvoligista z Rostovu. Druhou porážku pak Trpišovi svěřenci zapsali proti maďarskému Mezőkövesdu, v odvětě konané v rámci stejného dne na soustředění v Rakousku ovšem stejného soupeře porazili.

    Na přestupovém poli se pak Pražané chopili iniciativy a po stručné analýze odchodů a příchodů je nutné uznat, že Slavia výrazně posílila. Prakticky si podržela všechny opory, jedinou kaňkou je pak možná odchod Pavly Buchy, který velice pikantně odešel do konkurenční Viktorie Plzeň. Mezi další odevšivší se počítají Tomáš Necid a Eduard Sobol, jimž skončilo hostování. S Danny, který měl patřit mezi největší hvězdy tuzemské soutěže, pak Slavia po nevydařeném angažmá neprodloužila smlouvu. Jako největší posila pak ale má všechny posily vyvážit rumunský podhrotový záložník Alexandru Baluta, jenž přišel za rekordních 67 milionů z Craiovy. V rámci české soutěže se pak do Prahy přesunují exliberecký Vladimír Coufal a z Jablonce Jaroslav Zelený, oba by měli posílit kraj obrany. K Ondřeji Kolářovi a Přemyslu Kovářovi se přesunul zřejmě jako brankařská trojka mladý Slovák Martin Vantruba (naposledy Trnava). Coby nejnovější posila , za ještě reordnějších 83 milionů korun, pak přichází Nigeriejec Peter Olayinka (předtím kmenový hráč belgického Gentu, sezónu hrál na hostováni i na Dukle), jenž by měl posílit ofenzivní řady, kde už teď jsou taková jména jako Milan Škoda, Stanislav Tecl, Miroslav Stoch nebo Josef Hušbauer.
  • Perličky zápasu

    SKS WISH LIST: Během zimní přestávky se výrazně spekulovalo o odchodu klíčového muže Hanáků Václava Jemelky. O mladého stopera měla kromě italských klubů prý zájem i Slavia. Stejný klub pak podle všeho uvažoval i o angažmá kouče Václava Jílka, ani s jednoho však management Jaroslava Tvrdíka do české metropole nakonec nepřivedl. Nyní půjdou sešívaní do přímé konfrontace s bývalými členy svého wish-listu!

    PRAŽSKÝ KOMPLEX: Loni na Andrově stadionu nedokázalo zvítězit ani jedno pražské družstvo. Na Hanáky neuspěl hvězdný Altintop ani Tomáš Rosický při svém posledním soutěžním utkání kariéry. Slavia navíc naposledy v Olomouci vyhrála v květnu 2008 (3:1), čímž se tehdy výrazně přiblížila k zisku svého doposavad posledního ligového primátu. Vítěznou branku tehdy vstřelil Marek Jarolím.

    ZRANĚNÍ: Na straně Hanáků visí otazník nad startem Pavla Dvořáka a Martina Sladkého, kteří léčili v přípravě menší zranění. Pražané pak budou postrádat Micka Van Burena, který si na tréninku zlomil nohu. V rekonvalescenci po zranění kolena je pak stále forvard Muris Mešanovič, stále nejistota pak panuje okolo připravenosti Jakuba Jugase, Lukáše Pokorného a Jakuba Hromady.

    BILANCE: Hanáci na domácím stadionu prohráli jen jedinkrát z posledních 35 soutěžních zápasů (HET liga i FNL). Zmíněné zaváhání se datuje do letošního února, kdy Sigmu porazil v poměru 2:1 Liberec. Slavia nicméně v lize už šestkrát v řadě neprohrála na soupeřově hřišti.
  • Letní příprava obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    23.06.2018 Olomouc x Liptovský Mikuláš 3:1
    27.06.2018 Olomouc x Třinec 2:3
    27.06.2018 Olomouc x Hradec Králové 3:0
    30.06.2018 Olomouc x Trnava 3:0
    03.07.2018 Olomouc x Ružomberok 2:1
    08.07.2018 GKS Katovice x Olomouc 0:0
    10.07.2018 Niepilomice x Olomouc 3:2
    13.07.2018 Piast Gliwice x Olomouc 2:3

    SK Slavia Praha
    24.06.2018 Chotěboř x Slavia 1:9
    29.06.2018 Slavia x Žižkov 4:0
    29.06.2018 Slavia x Slovan Bratislava 0:1
    04.07.2018 Rapid Vídeň x Slavia 0:2
    07.07.2018 Mezőkövesd x Slavia 2:1
    07.07.2018 Mezőkövesd x Slavia 1:3
    14.07.2018 Rostov x Slavia 1:2
  • Poslední 3 vzájemná utkání
    11.03.2018 Slavia x Olomouc 3:1 (HET liga 2017/18)
    09.09.2017 Olomouc x Slavia 1:1 (HET liga 2017/18)
    16.04.2016 Olomouc x Slavia 1:1 (Synot liga 2015/16)
  • Rozhodčím tohoto utkání je zkušený Miroslav Zelinka, jako čároví mu pak budou asistovat Ondřej Pelikán a Jan Paták. Coby čtvrtý sudí je delegován Zbyněk Proske, delegátem asociace je Vítězslav Holub.
  • V Olomouci se už pomalu plní ochozy, nicméně před malou chvíli se museli fanoušci na nekrytých tribunách schovávat před deštěm. Aktuálně už však panuje na Hané lepší počasí, zataženo a teploty okolo 24 stupňů jsou ideální fotbalové podmínky.
  • Důležité
    Důležitou informací je bezesporu fakt, že v tomto duelu může sudí Zelinka využít služeb videorozhodčího. Olomoucký duel je jedním ze tří v úvodním kole FORTUNA:LIGY, v němž bude nová technologie využita.
  • Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek (C) – Kalvach – Zahradníček, Texl, Houska, Falta – Nešpor.
    Náhradníci: Reichl – Surzyn, Pilař, Yunis, Manzia, Hála, Polom.

    SK Slavia Praha: O. Kolář – Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil – Souček, Hušbauer (C) – Stoch, Sýkora, Zmrhal – Tecl.
    Náhradníci: Kovář – Zelený, Kúdela, Baluta, Milan Škoda, Frydrych, Musa.

    Rozhodčí: Zelinka – Pelikán, Paták.
  • Oba celky v tuto chvíli vchází na hrací plochu, začínáme za malinký okamžik.
  • Ještě před samotným startem je na řadě jedna oficialita. Družstvo SK Sigma Olomouc U19 převezme vítězný pohár za triumf v Celostátní lize dorostu 2017/18. Tým kouče Augustina Chromého si tím zároveň zajistil účast v mistrovské části UEFA Youth League.
  • Utkání právě začalo.
  • A je tady samotný start! Jako první se ujímá míče družstvo Slavie, které se okamžitě snaží rychlou rozehrávkou rozebrat řady soupeře. Pro tuto chvíli však postup vpřed není možný, na vině je malá chybka na středu útočné vlny.
  • Coufal se dostával na pravém křídle k hlavičce Součka, jenomže zde už zaúřadoval kapitán Vepřek. Míč okamžitě míří daleko od Buchtovy branky, po faulu Pražanů se ale Sigma u balónu udrží.
  • Vepřek se valil po levé straně vápna do šance, jenomže Deli byl ve svém postavení sebejistý, Nešpor se poté ještě snažil míč dostat před Koláře, ale novic v olomoucké sestavě se neotočil, sudí Zelinka navíc píská Sigmě ofsajd.
  • Domácí se zatím velice účelně snaží eliminovat slávistické protiútoky, po jednom nepovedeném se tak k míči poprvé dostane i olomoucký brankář Buchta. jeho odkop míří přes osu hřiště na Faltu.
  • Coufalův presink byl velice efektivní, což pocítil i brankář Buchta. Jeho odkop před soupeřovým bekem nebyl zrovna nejjistější. Po chvíli je pak v ofsajdové pozici v kontru nalezen pomezním sudím Stoch.
  • Sladký na pravém křídle ukázal své rychlostní předpoklady, čímž donutil Bořila k aktivitě. Po zákroku pravého obránce Slavie se bude kopat první roh.
  • Faltova přízemní nabídka při rohovém kopu nikoho z volných Hanáků nenašla, slávisté si za perfektní obrannou práci zaslouží jedničku s hvězdičkou. Míč nyní míří přes půlku hřiště.
  • Olomouc zatím předvádí jistý výkon v obraně a postupnou rozehrávkou se pokouší nahlodávat defenzívu Slavia. Zářným příkladem může být náběh Falty, jej však zastavil padající brankář Coufal.
  • I Buchta se musel ped Teclem pořádně ukázat a pořádně se soustředit na hru nohama, domácí harcovník nicméně obstál. Balón zamířil znovu k útočným řadám Hanáků.
  • Obrana Slavie je i nadále velice kompaktní a souměrná, nicméně Nešpor spolu s Vepřkem přeci jen dostali před vápnem o trochu více prostoru. Ke střele však nedošlo, stoperská dvojice Ngadeu-Deli znovu kralovala.
  • Falta se podle názoru sudích dopustil menšího faulu na půlce, Slavia dostává k dispozici rozehrávku.
  • Miroslav Stoch bude dnes prvním střílejícím, nicméně pokus z jeho kopačky nebyl nijak nebezpečný. Rána zpoza vápna proletěla dobré čtyři metry vedle levé tyče.
  • Obrana Olomouce je zatím i pro Pražany těžký oříšek, neboť defenzivní blok je prozatím stále konsolidovaný. Míč tak míří od Hušbauera zpátky do obrany.
  • Vepřek končí po hlavičkovém souboji na polovině na trávníku, sudí Zelinka jeho pád vyhodnotil jako zaviněný. Slavia tak musí s celou svou sestavou o několik metrů couvnout, domácí mají k dispozici míč.
  • Nešpor zatím v tomto duelu je u všeho podstatného, nyní však svůj náběh za obranu až příliš zrychlil. Pomezní rozhodčí jej tak našel logicky v ofsajdu.
  • Sladký se odvážil projít až velice blízko vápnu, nicméně střelba se mu v této chvíli míč nevydařila. I první olomoucká rána mířila o notnou vzdálenost vedle brány.
  • Tecl se dostal k centru z pravé strany, avšak zeď jménem Jemelka vládne i v nové sezóně. Jeho pohotový hlavičkový zákrok odvrátil balón mimo dosah nabíhajících Pražanů do vápna.
  • Hušbauer se dostal ke střelbě z levého křídla, jenomže i jeho pokus patřil spíše k těm nepovedeným, Po rychlé otočce o 18 stupňů zamířil o několik metrů vedle brány.
  • Sladký spurtoval po pravém křídle rychlostí blesku, jenomže Ngadeu byl jako jeho stín. Po lehké teči hráče hostů se však přeci jen bude kopat roh.
  • Druhý olomoucký roh také nepřinesl vážnější ohrožení slávistické branky, Jan Bořil byl ve středu vápna připraven na jakoukoliv variantu. Vysoký centr tudíž zvládl bez potíží.
  • Stoch se dostal k palbě z levého křídle, jenže už spíše při pohybu nohy předpokládal zákrok Sladkého. Míč tak zamířil do zámezí.
  • Gól
    Slavia právě vstřelila branku!
    A je tu první branka! Po dlouhém autovém vhazování se dostal míč do skrumáže před Buchtou, který se napoprvé ještě dostal k vyražení rány Tomáše Součka, na dorážku STANISLAVA TECLA už ovšem nedosáhl. O ofsajdovou situaci podle názoru pomezního sudího nešlo.
  • Domácí jsou viditelně po inkasování velmi namotivování, Jemelka tak hned po zahrání přímého volného kopu rychle hlavičkoval. Jeho pokus ale nebyl přesný, balón letěl mimo bránu.
  • Sigma i nadále mimořádně tlačí, jenomže ani hlavičkový pokus Sladkého nebyl tentokrát podařený. Balón letěl příliš vysoko.
  • Stoch brankáři Buchtovi při rozehrávce pořádně zatopil, jenomže ani tentokrát nebyl olomoucký golman nachytán. Zkušený třicátník zvládl i při dvojitém soupeřově bloku míč dostat z vápna ven.
  • Coufal se zkoušel svým centrem dostat k vybídnutí Součka, avšak Buchta tentokrát zvládl být před adresátem včas. Jeho slupnutí míče ze vzduchu přerušuje tlak Slavia v samém zárodku.
  • Souček se tentokrát znovu po spolupráci s Coufalem pokoušel probíjet do olomouckého vápna, avšak přes Štěrbu zmíněná dvojice neprošla. Balón skončil znovu v zámezí.
  • Domácí mančaft se dlouhou dobu nedokázal dostat výrazněji ke kombinaci, Slavia svou defenzivní a aktivní hru nyní výrazně zlepšila. Výkon svěřenců kouče Trpišovského začíná být sebevědomější.
  • Vepřek musel co nejrychleji odehrávat balón před napadajícími hráči soupeře, nakonec ale svůj těžký odkop nezvládl. Míč už podle sudích letěl za pomezní čárou.
  • Gól
    Slavia právě vstřelila branku!
    Tak to je zřejmě kandidát na branku kola! MIROSLAV STOCH se ukázal jako fantastický bomber, když si navedl míč na střed hřiště a po rychlém rozhlédnutí se nerozpakoval a napřáhl. Balón zamířil přesně ke vzdálenější tyči, kam brankář Buchta nedokázal doskočit. Sigma tak nyní prohrává už o dvě branky.
  • Kotel Pražanů nyní odpálil několik dělbuchů, což způsobilo lehkou mlhu nad částí hřiště. Hlavní sudí Zelinka nicméně prozatím nechává duel pokračovat.
  • Slavia se snažila znovu co nejrychleji obléhat Olomouc na jejím obranné půlce, ale pro tentokrát to zatím nevychází. Domácí záloha vyhnala Pražany za půlící čáru.
  • Sýkora nyní nemohl pokračovat ve svém nadějném kontru, na poslední chvíli byl totiž zahlášen ofsajd. Sigma se tak nyní dostane k rozehrávce od vlastní branky.
  • Olomoucký postup po pravé straně byl velice dynamický, nicméně Bořil ve spolupráci se Stochem jej dokázali dostatečně rychle zastavit. Hanáci budou v této chvíli pouze vhazovat.
  • Obehrávání slávistického valu ze strany domácích i nadále pokračuje, nicméně kombinace Olomouce je už v této chvíli výrazně statická. pražané tak s její taktikou nemají potíže.
  • Houska až příliš zabral při souboji s Hušbauerem, čímž se logicky musela hra přerušit. Kapitán Sliva byl domácím záložníkem viditelně faulován.
  • Důležité
    Sladký znovu ukázal své ofenzivní schopnosti a pořádně provětral hostující obranu a brankáře Koláře. Jeho dělovka nicméně nakonec mířila těsně vedle branky.
  • Nešpor se dostal k odraženému centru Housky, avšak ke střelbě už se nedostal. Ngadeu jej dokázal dostatečně rychle zblokovat.
  • Důležité
    Sigma nyní přežila další klinickou smrt! Po krásném, nadýchaném centru Sýkory se protlačil k nůžkám přes hlavu Tecl, jenomže zakončení se mu nevydařilo podle představ. Olomoučtí hráči mu ránu zablokovali.
  • Domácí mančaft se znovu hnal za zakončením, nicméně Houskova rána měla od gólových parametrů daleko. Střela zpoza vápna letěla diagonálně přes šestnáctku mimo branku.
  • Sigmě momentálně rapidně schází aktivita ve středu hřiště, kde mají slávisté takřka minimu práce. Absence Jaku Plška je velmi výrazně znát.
  • Jan Štěrba předvedl fantastický obranný zákrok ve svém vápně, když nepustil Součka ke střelbě z pravé strany. Jeho skluz byl hlavním důvodem, proč talentovaný středopolař přišel o míč.
  • Houska se znovu dostal ke střelbě, jenže i tentokrát nebyl přesný. Míč proletěl o několik metrů nad Kolářovou brankou, Slavia tak bude rozehrávat od zadních řad.
  • První poločas skončil.
  • První poločas ze začátku přinesl taktikou velmi svázaný fotbal, který nepřinášel moc šancí nebo nervy drásajících momentů. Oba týmy hrály velmi dobře v defenzivních řadách a prakticky nechybovaly. Až náhodná branka Tecla z 21. minuty nalomila Olomouc, které od té chvíle byla horším celkem na hřišti. Slavia si navíc pojistila vedení i podruhé, do druhé půle jde tak s velmi komfortním náskokem. Druhá půle startuje v cca 19:04.
  • Začal druhý poločas.
  • Střídání
    Olomoucký trenér Václav Jílek nakonec během přestávky svou základní jedenáctku prostřídal, místo Jiřího Texla jde na hrací plochu Martin Hála.
  • Zahradníček se po faulu u pomezní čáry rychlo rozhodl pro vysoký centr, Štěrba měl ovšem ve vápně příliš málo prostoru. Jeho hlavička tak nebyla přesná, navíc olomoucký bek okamžitě padá.
  • V šestnáctce navíc zůstal ležet Martin Hála, sudí Zelinka podle všeho sice ještě čekal na pokyn videorozhodčího, ale nakonec bylo vše podle signalizace Miroslava Zelinky v pořádku.
  • Důležité
    Zahradníček pořádně protáhl brankáře Ondřeje Koláře, avšak střele doprostřed nedělala brankáři hostí problémy. Domácí se tak musí honem rychle vracet do plných.
  • Slávisté si připisují další gólovku! Buchta musel ve svém vápně pořádně čarovat, aby zabránil Teclovi v dorážce. Vepřek s Jemelkou nicméně svůj úkol zvládli, míč skončil v rukou domácího brankáře.
  • Jemelka znovu vytáhl výborný zákrok v defenzivní řadě, když zblokoval Sýkorův přízemní centr. Slavia bude kopat rohový kop.
  • Stoch sice při rohu mířil svůj dlouhý volej přímo na na Coufala na hranici vápna, avšak slávistický bek nedokázal vysoký míč zkrotit. Rána se mu tak moc nevyvedla.
  • Žlutá karta
    Josef Hušbauer (SLA) nyní u pomezní čáry až příliš přitvrdil ve skluzu na Jana Štěrbu, sudí Zelinka mu tak vytáhl před jeho zraky žlutou kartu.
  • Sladký se sice prezentoval ránou z pravého křídla, ale ta pro Koláře nebyla nijak nebezpečná. Do protiútoku tak mohl jít Zmrhal, jenomže právě on napálil míč do Vepřka. Hosté budou vhazovat.
  • Žlutá karta
    I tentokrát dostává žlutou kartu hráč hostí, Michael Ngadeu (SLA) ji obdržel za tvrdý souboj na vlastní polovině.
  • Slavia byla milimetry od třetí branky! Po fantastickém brejku Pražanů se dostal k míči na levé straně Stoch, jenomže jeho chvilkové váhaní se střelbou do odkryté části branky využil Buchta. Jeho roztáhnutí přes celou délku brankové čáry a zákrok konečky prstů všemu nebezpečnému zabraňuje.
  • Sýkora se dostal k palbě z pravé strany, jenomže jeho postup byl příliš předvídatelný. Po zablokování ze strany Vepřka tak pálil jen do boční sítě.
  • Slavia sice měla další možnost rohového kopu, ale i ten si domácí obrana pohlídala. Po několika hlavičkových soubojích se míč přeci jen dostal mimo vápno.
  • Střídání
    A je tu velká premiéra! Václav Pilař se poprvé v první lize objeví v olomouckém dresu, když v této chvíli nahrazuje na hřišti Tomáše Zahradníčka.
  • Olomouc ještě stále bojuje se slávistickou obranou o každý metr délky, jenomže soupeřově tlaku zatím čelí jen velmi sporadicky. Pražané se přesto nyní zatahují až před vlastní vápno.
  • Vepřek se snažil dostat míč přímo do vápna Slavie, nicméně Coufal jeho záměr vystihl. Po zákroku ramenem se dostal míč zpátky k olomouckému kapitánovi.
  • Důležité
    Pilař se prezentuje v parádním světle! Po krásné diagonále na pravé křídlo se dostal k hlavičce, jenomže ani v pádu se explzeňskému záložníkovi nepodařilo zakončit důrazně. Coufal bez potíží zasahuje.
  • Důležité
    A další tutovka! Hušbauer se protlačil na penaltovém puntíku k odraženému míči, nicméně nakonec se nedokázal zorientovat. Jeho dělovka zamířila těsně nad branku!
  • Hála se dostával přes zhuštěnou defenzívu Slavie, jenomže Coufal byl spolu se Součkem pozorný. Domácí tak po jejich dvojbloku budou kopat roh.
  • Olomouci se sice podařilo obehrát slávistický blok, ale dlouhý centr na Kalvacha byl na mladého záložníka příliš. Jeho nepřesné zpracování je důvodem olomoucké ztráty a pádu balónu do zámezí.
  • Sýkora se tlačil do fantastické pozice v brejkové situaci, nicméně nakonec pálil do boční sítě. Pomezní sudí jej podle všeho viděl i v ofsajdu.
  • A znovu Pilař! Hráč s výbornou technikou si obešel dva bránící hráče, na třetího již však nevyzrál. Po zablokování se sice ještě dostal k palbě, ale rána byla zblokována.
  • Hála procházel po levém křídle přímo na slávistickou bránu, nicméně Coufal jej dokázal pohlídat. Olomoucký hráč sice po následném kontaktu upadl o faul ale podle verdiktu sudích nešlo.
  • Falta posílal balón do mezírky na pravé straně obrany, nicméně zde už bylo příliš husto. Slavia tak mohla jít do kontru, z něj se však prezentoval Stoch jen lavičkou do rukou Buchty.
  • Slavia se znovu formovala před olomouckým vápnem, avšak na finální fázi akce už nedošlo. Na poslední chvíli přispěchal Sladký, který skluzem dostal míč mimo hřiště.
  • Domácí mančaft nakonec dokázal slávistický rohový kop a souběžný signál nabíhajících hráčů ohlídat, Stoch už odražený balón nakonec nedoběhl.
  • Střídání
    Kouč Trpišovský nyní sáhl na hrotu slávistické obrany ke změně, místo Stanislava Tecla jde na hrací plochu kanonýr Milan Škoda.
  • Slavia je viditelně v těchto chvílích už uvolněná a prakticky nepouští svého protivníka k větším akcím. Zejména záložní řada nyní exceluje při svém vracení až k těžišti hry.
  • Gól
    Slavia právě vstřelila branku!
    A je tu další úder Pražanů! Po rychlém centru na zadní tyč se dostal k palbě VLADIMÍR COUFAL, jehož parádní zakončení nakonec nedalo jakoukoliv šanci k zákroku Buchty. Slávisté byli ve vápně i v jisté početní převaze, a to zejména v exponovaném místě střelby.
  • Střídání
    Ihned po brance nakonec přichází na řadu poslední dnešní olomoucké střídání, místo Martina Nešpora se dostal na hrací plochu Jakub Yunis.
  • Vepřek se sice opřel do míče, jenomže byl až v příliš velkém střeleckém úhlu. Jeho ránu sice ještě zkoušel Kolář zastavit na hřišti, ale místo toho bude čelit rohu soupeře.
  • Domácí si připsali další šanci, když si naskakoval na vysoký centr z pravé strany Yunis, leč jeho snaha nakonec vešla vniveč. Míč těsně ve vzduchu netrefil.
  • Důležité
    Sladký vyslal Yunis do další fantastické tutovky, když si olomoucký útočník stačil vložit svou nohu do přízemního centru. Tváří tvář Kolářovi ale neuspěl, slávistický brankář totiž stál šťastně přesně před střílejícím Hanákem a chytil míč na prsa.
  • Domácí se ještě snaží zvrátit aktuální rozložení sil, nicméně proti soupeři takových kvalit jako Slavia to mají v této fázi zápasu těžké. Pražané jsou nyní velmi dominantní.
  • Houska se rozhodl pro palbu zpoza vápna z osy hřiště, nicméně jeho mířidla neměla dobrou kalibraci. Balón proletěl o dobré tři metry nad břevnem.
  • Ngadeu byl pod výrazným tlakem Yunise, avšak mladý forvard jej nakonec nijak neohrozil. Slavia může pokračovat v postupu vpřed.
  • Důležité
    Souček nebyl daleko od čtvrté branky hostí! Jeho výběh do středu hřiště přeci jen přinesl šanci jako hrom, když rána z pravé strany zamířila na vzdálenější tyč. Skok brankáře Buchty nicméně všemu nebezpečnému zabraňuje.
  • Pilař se pokusil dostat k palbě, jenomže sudí Zelinka mu po právu píská hru rukou. Míč si viditelně při zakončení zjevně plácl o paži.
  • Střídání
    I Pražané nyní střídají, když ze hřiště odchází Jaromír Zmrhal. Na hřiště místo něj přichází hvězdná letní posila Alexandru Baluta.
  • Slavia sice ještě vydatně svého soupeře presuje, jenomže už nemá moc motivace zabrat do maximální rychlosti. Útočná řada tak spíše hlídkuje na půlce, Hanáci tak mají prostor na kombinaci.
  • Sladký se snažil dostat na pravém křídle k hlavičce, ale Bořil jej stačil bez potíží přeskočit. Míč tak skončil v zámezí.
  • Slavia se dostávala do rychlého kontru, nicméně nakonec je pískán Pražanům faul. Ngadeu si chvilinku podržel Yunise, čehož si sudí Zelinka nemohl nevšimnout.
  • Dnešní utkání sleduje 9548 diváků.
  • Střídání
    Na řadě je poslední střídaní Pražanů, Miroslava Stocha nahradil Jaroslav Zelený.
  • Důležité
    Rozhodčí nastavuje 1 minutu nad standardní hrací čas!
  • Konec zápasu.
  • Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 4:9. Střely mimo: 8:8. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 7:18.
  • Z největšího šlágru kola se nakonec stala jednoznačná záležitost pro pražskou Slavii, která ukázala svůj obrovský potenciál. Prakticky hned od první branky svého soupeře nepustila k ničemu významnému, což znamená prolomení velkého trápení, které slávisté na Andrově stadionu v posledních letech zažívali. Hanáci tak schytali na startu ligy obrovskou ránu na sebevědomí, Slavie si naopak nemohla přát lepší start do nového ročníku FORTUNA:LIGY: a díky skóre putuje na první místo tabulky. Ode mě je to pro dnešek z Olomouce vše, přeji hezký zbytek neděle.