Žáby byly houfně loveny ve volné přírodě až byl v 80. letech minulého století volný lov žab zakázán, neboť jejich počet rapidně klesal. Francouzi si populaci vlastních žab skoro snědli.
Ušlechtilá plíseň, která se využívá pro výrobu sýrů, totiž existuje jen v laboratorních podmínkách a její reprodukce začíná být značně problematická. Podle vědců tak může „vymřít“.
U nás se rodinným stříbrem nazývala třeba Becherovka, ale ta už patří polské skupině. To se Belgičanům stát nemůže. Na svoje rodinné stříbro, jakým vafle určitě jsou, si sáhnout nedají.
Běžné menu se v restauracích rychlého občerstvení pohybuje nad 200 korun. To je víc než v mnoha restauracích. Například cena cheeseburgeru v McDonalds se za posledních deset let víc než zdvojnásobila.
Chystám se sem zajít už hodně dlouho. Tuto ikonickou restauraci jsem sice už jednou navštívila, ale stoly v hlavním sále byly tehdy beznadějně obsazeny a zamluveny po celý čas mé dovolené.
Bylo to přesně takové, jaké to má být, polévka byla vynikající, vepřové šťavnaté, zelí plné chutí, knedlík nadýchaný a bábovka pohádková. V jeden moment jsem zapomněla, že jsem na Miami.
Ze začátku světového šampionátu nepřálo ve Vysočina Aréně počasí ani provozovatelům občerstvení. Postupem času ale zahraniční turisté brali útokem stánky s langošem, bramborákem nebo gulášem.
Soutěž, v níž Jaroslava Londová už potřetí zaujala, se jmenuje IKA Culinary Olympics. Tentokrát tam oslovila porotu s pěti Platónovými mnohostěny z perníku, které ručně vyzdobila vlastní polevou.
Tvrdí se, že navštívit Nobu patří mezi nejvýznamnější a nejuznávanější kulinářské zážitky na světě. A je jedno, kterou ze 47 restaurací tohoto řetězce navštívíte. Bude to dokonalé. A vy si připlatíte.
Pastry sour, New England IPA nebo pivo, dozrávané v sudech. Všechny tyto styly v posledních letech hýbou evropskou scénou pivovarnictví. Ukázal to nedávný pražský pivní festival Winter Affair.
Kubánský sendvič je dnes vnímán nejen jako klíčový prvek kubánsko-americké kuchyně, ale také jako symbol spojení a kulturní výměny mezi Kubou a Floridou.
„Viděl jsem renovaci starého stroje, šest vteřin jsem přemýšlel a pak jsem si řekl, že tohle budu dělat,“ říká pro Český rozhlas Hradec Králové sběratel Michal Vondra.
Je leden, místo abych po Vánocích ladila figuru do plavek, nezřízeně jsem se vrhla na ochutnávání svíčkové na smetaně s příslušnou dávkou knedlíků. Obětovala jsem se pro čtenáře gastroglos.
Kdo přesně přišel s receptem na jedno z nejoblíbenějších indických jídel, které se připravuje v restauracích po celé zemi, je již dlouho předmětem sporu, který se nyní dostal až k indickým soudům.
„Když je video, kde někdo krupicovou kaši zamíchá, tak je tam třeba tři sta nebo čtyři sta komentářů a lidi se hádají opravdu do krve,“ popisuje influencer Jaroslav Vajgl, tvůrce Těhotného kuchaře.
Popularita dánského pečiva je založena i na různých náplních, krásném vzhledu a lepkavých prstech. Z ruky totiž pečivo nejvíc chutná, prověřila jsem vše vícekrát vždy se stejným výsledkem.
Denního svitu přibylo o slepičí krok, ale zima se na kralování teprve připravuje. A právě na to pozor, obrousit její drápky můžeme změnou domácího vaření, řekla bych přepnutím vaření na zimní provoz.
„Řekl jsem si, že se musím vrátit úplně na začátek, kde jsem chutě začal poprvé vnímat. A vrátil jsem se na chalupu, kde jsem vyrůstal. Vybavil jsem si babiččinu zahrádku,“ přibližuje.
Jak vypadají svátky ve Velké Británii? Kterých českých tradic se nikdy nevzdala? A jaký vztah má ona osobně k černé britské pomazánce, kterou jedni milují a druzí nenávidí?
Muzeum Belgický pivní svět otevřelo letos na podzim po letech příprav a odkladů ve zrekonstruované historické budově bývalé burzy. V Bruselu na jeho adresu zní ale i kritika.
Houby doporučuje mykolog Polčák využít třeba do polévky servírované o Vánocích. „Člověk má radost, že udělal něco pro své zdraví, že se prošel po lese,“ říká.