Na lahvích alkoholu by měla být tři varování: jedno informující o rizicích konzumace alkoholu, druhé varující před jeho užíváním těhotné ženy a třetí informující o souvislosti s rakovinou jater.
Marmeláda ze sevillských pomerančů je jedinečná, nenahraditelná a po celý rok umí nastartovat ráno do nejkrásnější podoby. Stačí teplý toast, máslo, jantarová marmeláda a šálek čaje English Breakfast.
Rozdíl je oproti neupravené pánvi snadno viditelný. Zatímco na neošetřené litinové pánvi je povrch hrubý a matný, na ošetřené je vidět tenká, nahnědlá olejovitá vrstva a pánev se leskne.
Evropská unie schválila dva nové druhy hmyzu jako potraviny. Na potravinářském trhu mají zelenou mražení a sušení cvrčci domácí a larvy potemníků stájových.
Těsně před Vánoci jsem navštívila výstavu malíře Luciana Michaela Freuda s názvem Nové perspektivy. Chtěla jsem se mimo jiné zaměřit na stopy gastronomie v jeho díle.
Studie zkoumala fyzikální proces, při kterém se pevný čtvereček čokolády mění v hladkou emulzi. Autoři zjistili, že uvolňuje tukový film, který pokryje jazyk, a vytváří tak „hladký“ pocit v ústech.
Bezpochyby znáte dost způsobů, jak méně jíst. Základní otázkou je: „Budeme dostatečně dlouho a poctivě dodržovat známé zásady a jsou ještě jiné možnosti?“
Z pódia se linuly tóny vybraných kousků klasické hudby, oper a operet a přes zeď Španělského sálu na Pražském hradě se začala linout vůně připravovaného rautu.
„Veka je podobná vnitřku loupáku, jestli si to ještě někdo pamatuje. Loupal se, ale střídka byla hutná, kvalitní. Musí unés majonézy, salát, pomazánky,“ vysvětluje spolumajitelka Lahůdek Zlatý kříž.
„Míchaná vajíčka jsou moje specialita. Já uznávám téměř výhradně vaječné snídaně. Vajíčka na různé způsoby. A míchaná vejce jsou specifická disciplína,“ přiznává Martin Pecina.
Muzeum brambor je částečně interaktivní. Každý návštěvník dostane na začátku prohlídky velkou hlízu, kterou si asi po hodině, na konci výkladu vyzvedne upečenou.
„Trpíme nadspotřebou, jídlo je velmi často způsob, jak se ujistit ve svém statusu. Je to patrné právě na Vánocích. Zvyšuje to dopamin, ale jen do určité míry,“ tvrdí gastro publicistka Hana Michopulu.
Brambory, nakládané okurky, majonéza, vejce a mrkev. Cibule a hrášek jsou už diskutabilní, další experimenty na vlastní nebezpečí, ukázala statistická analýza.
„Na Vánoce si připravte jakýkoliv salát, váš rodinný nebo vyjděte z mých nabídek, minulých i té dnešní. Hlavně si užijte Vánoc ve zdraví, pohodě a především šťastně a spokojeně,“ píše Dagmar Heřtová.
Kde jsou moderní trendy žití? Například šetření energiemi, nepřejídání se, čas pro věnování se sama sobě, čas pro péči o své zdraví, a ne o rozlet v nás dřímající cukrovky. Zastavme to! Anebo ne?
Bageta, která je dnes symbolem Francie po celém světě, je ústřední součástí francouzského jídelníčku již nejméně sto let a o jejím původu koluje několik pověstí.
Tohle píši, protože já s ním vařila. Klidně mohu napsat, že on vařil se mnou, obojí bude pravda s tím rozdílem, že pro Michela to byl jeden z jeho Masterclass workshopů a pro mě úžasný zážitek.
Současné gastronomické trendy jsou ve skutečnosti desítky let staré. Řada „super potravin“, vycházejí z chatrčí a různých podivných míst, píše Dagmar Heřtová