Javorový sirup je součástí kulturního dědictví Severní Ameriky. Od jeho legendárního objevení domorodými kmeny po moderní kulinářské využití si zachoval své místo jako cenný dar přírody.
V pořadu Pro a proti stanice Český rozhlas Plus debatuje adiktolog Aleš Kuda s poslancem TOP 09 a předsedou zemědělského výboru Michalem Kučerou na aktuální téma české pivní kultury.
Cena kávy arabica jedenáctý den za sebou překonala nový rekord. Příčinou jsou sílící obavy o dodávky kávy na trh a také to, že obchodníci jsou nervózní kvůli hrozbě cel.
Saké má v japonské gastronomii unikátní a mnohostrannou roli, která přesahuje jeho funkci alkoholického nápoje. Jeho využití sahá od párování s pokrmy až po důležitou ingredienci při vaření.
Gnocchi mají kořeny hluboko v historii, sahající až do starověkého Říma. První zmínky o podobném jídle pocházejí z římských dob, kdy Římané připravovali jednoduché knedlíčky z mouky, vody a vajec.
Stále větší popularitu získávají ochucené a farmářské hořčice, které umožňují zákazníkům objevovat nové chutě a variace. Což někdy může být i kontroverzní.
První japonská dražba tuňáků v roce zvaná Hatsu-Seri, která se koná každý rok kolem 5. ledna na tokijském rybím trhu Tojosu, má vítězi přinést prosperitu a štěstí v nadcházejícím roce.
Pivo hraje ve Francii stále větší roli kvůli několika faktorům. Jde o společenský tlak, protože se jednoduše už tolik nenosí pít hodně alkoholu. Promítá se do toho samozřejmě také cena.
Oba sýry mají své kouzlo a záleží na preferencích, zda chcete autentickou francouzskou chuť, nebo oceníte praktičnost a domácí využití českého hermelínu.
„Trend je teď o přirozenosti, že radši budu mít trošku míň technicky dokonalou fotku, ale jídlo tam musí vypadat opravdu dobře,“ vysvětluje v pořadu Host Radiožurnálu fotografka jídla Bartošová.
Hnízda, linecké a rohlíčky vládnou napříč republikou. Na oblibu či neoblibu jednotlivých druhů cukroví nemají měřitelný vliv ani nepoužité suroviny nebo vláčnost výsledku.
My dnes zajdeme do vinařství v Anglii, kde se mluví především francouzsky a o kterém jsem se dočetla v The Times. Francouzsky mluvících vinařství je v Anglii daleko víc, ale jen jedno právě teď slaví.
Perníčky, rohlíčky, vosí hnízda i linecké. Cukroví neodmyslitelně patří k Vánocům. Ale nebylo tomu tak vždy. Nejdříve se podávalo bohatým měšťanům a se Štědrým dnem nemělo dříve příliš společného.
Stále více Čechů míří na Štědrý den do restaurace. Zatímco loni ještě podle Luboše Kastnera měly podniky na tento sváteční den zhruba dvacet procent kapacit volných, letos už je většina obsazená.
Vědci zaznamenávali, na jaké potraviny a jak dlouho se na ně děti dívaly. Podle Dany Hübelové z Mendelovy univerzity tak zjistí, co děti na jídlech láká.
Prudký nárůst energie a pak náhlý útlum, vykresluje působení tyčinek a rychlých cukrů Pavlína Mähringová, autorka Svačinkové bichle, která pro rodiče shromáždila na dvě stě tipů, jak svačit lépe.
Co jednomu chutná, nad tím se může jiný ušklíbat. Ve středoasijském Kyrgyzstánu je velmi oblíbená hlína. Není to ale pokrm v pravém slova smyslu, spíš údajně zdraví prospěšný doplněk stravy.
Kapr je v České republice neodmyslitelným symbolem Štědrého večera. Pro mnoho rodin je smažený kapr s bramborovým salátem tradičním pokrmem a já jsem ráda, že patříme mezi jeho občasné vyznavače.
Ochutnala jsem terrinu z divokého králíka a pečenou koroptev. Při jídle mi neustále vrtala hlavou otázka: Proč Češi konzumují zvěřinu tak málo, když představuje jak kvalitní, tak chutnou surovinu?
Biologický odpad jde do kompostárny, výsledným produktem je humus – zbytek z biologického odpadu se míchá s hlínou v poměru 1:10 a jeho možné použít na hnojení zahrad.