Zemřel atletický trenér Kváč, který vedl rekordmanku Kratochvílovou

Bývalý atletický trenér Miroslav Kváč, který dovedl Jarmilu Kratochvílovou mimo jiné ke stále platnému světovému rekordu v běhu na 800 metrů, zemřel ve věku 86 let. O jeho středečním úmrtí ve čtvrtek informoval Český atletický svaz na svém webu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý atletický trenér Miroslav Kváč, který dovedl Jarmilu Kratochvílovou mimo jiné ke stále platnému světovému rekordu v běhu na 800 metrů, zemřel 21. listopadu 2018 ve věku 86 let. Na archivním snímku z 8. února 1981 z halového mistrovství ČSSR v Jablonci nad Nisou jsou s ním koulařka Helena Fibingerová (vlevo) a běžkyně Jarmila Kratochvílová.

Bývalý atletický trenér Miroslav Kváč, který dovedl Jarmilu Kratochvílovou mimo jiné ke stále platnému světovému rekordu v běhu na 800 metrů, zemřel 21. listopadu 2018 ve věku 86 let. Na archivním snímku z 8. února 1981 z halového mistrovství ČSSR v Jablonci nad Nisou jsou s ním koulařka Helena Fibingerová (vlevo) a běžkyně Jarmila Kratochvílová. | Foto: Libor Hajský | Zdroj: ČTK

Kváč získal po rekordním výkonu Kratochvílové na mistrovství světa 1983 mezinárodní renomé. Ve Slavoji Čáslav působil jako trenér od roku 1958, vedl také ženskou reprezentaci běžkyň na 400 metrů.

Za jeho sportovní činnost i občanské postoje, které projevil jako voják v roce 1968 při okupaci země vojsky Varšavské smlouvy, byl oceněn medailí Senátu. Při příležitosti 85. narozenin byl jmenován čestným občanem města Čáslavi. V roce 2016 byl také slavnostně uveden do Síně slávy Unie profesionálních trenérů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme