Ekonomické informace 25. 4. 2005

Novou továrnu na výrobu elektrosoučástek do automobilů postaví v Ostravě společnost Siemens. Věřitelé bývalé Union pojišťovny mají dnes poslední příležitost přihlásit se do konkurzního řízení. Světové banky začínají opět klást důraz na síť svých poboček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Novou továrnu na výrobu elektrosoučástek do automobilů postaví v Ostravě společnost Siemens. Do Ostravy se tak přestěhuje výroba z německého Würzburgu a první zaměstnanci tu najdou práci už v polovině příštího roku.

Na Ostravsku je v současnosti v současnosti více než 100 tisíc nezaměstnaných. Podle náměstka ostravského Primátora Petra Kajnara by měla nová továrna zaměstnat až 1200 lidí. Proč bude nový závod zrovna v Ostravě vysvětluje mluvčí společnosti Siemens Petr Sedláček.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sedláček: Siemens v Ostravě

Věřitelé bývalé Union pojišťovny mají dnes poslední příležitost přihlásit se se svými pohledávkami do konkurzního řízení. Konkurz na pojišťovnu vyhlásil městský soud v Praze v srpnu 2004 na návrh nuceného správce. Ten došel po ročním zkoumání majetku k závěru, že pojišťovna není schopná dále dostát svým závazkům.

Podle současného správce konkurzní podstaty Miloše Krčmáře je průběh konkursu problematický a poněkud nestandardní.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Krčmář: Konkurz na Union pojišťovnu

Domácích turistů v českých hotelech loni ubylo. V roce 2004 jich hoteliéři ubytovali 6,16 milionu, když o rok dříve jich bylo o 100.000 víc. Důvodem je podle analytika Jaromíra Beránka vysoká cena domácí dovolené ve srovnání s levnými pobyty například na chorvatském pobřeží Jadranu, kde navíc na rozdíl od Česka mají turisté jistotu dobrého počasí.

Domácí turistiku chce proto podporovat také stát. Vládní agentura CzechTourism připravuje reklamní kampaň, která by měla zvýšit prestiž domácí dovolené v očích českých turistů.

Společnost KPMG zveřejnila výsledky studie, ze které vyplývá, že světové banky začínají opět klást důraz na síť svých poboček. Ve výzkumu bylo dotazováno několik desítek vrcholových manažerů z devíti zemí. V posledních letech byl ve světě trend spíše opačný. Banky se snažily komunikovat s klienty hlavně pomocí internetu a telefonu, ale teď se situace mění.

To, že jsou kamenné pobočky velmi důležité, potvrzuje také analytička Emilia Zampiery ze společnosti Patria Finance.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Zampiery: Bankovní pobočky

Ceny ropy v uplynulém týdnu obnovily růst a přiblížily se rekordním hodnotám z počátku měsíce. Trhy se obávají nedostatečného zásobování amerického trhu pohonnými hmotami v letní sezoně. Americká ropa za celý týden podražila téměř o deset procent na 55 dolarů a 39 centů za barel.

Proti cenám z konce minulého roku je ropa dražší o 25 procent. Investory neuklidnily ani zprávy o objemném přebytku v amerických ropných rezervách a o silné těžbě v zemích kartelu OPEC.

Proti vyšším cenám ropy jde naštěstí dolů cena amerického dolaru. To znamená, že vyšší ceny ropy by se neměly tak silně projevit na vyšších cenách pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Devizový trh se tak nechal ovlivňovat převážně obavami ze slabšího růstu americké ekonomiky.

Pomalejší hospodářská expanze by snížila naděje na zrychlení tempa zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Rychlý růst inflace výrobních cen v důsledku drahé ropy oslabil americkou měnu, protože odložil potřebu rychlejšího zvyšování úrokových sazeb v USA.

Data o prudkém poklesu zahájených staveb rodinných domů měla podobný efekt a byla novou známkou možného oslabení americké ekonomiky. Na pokles dolaru měla vliv také schůzka G7, která o minulém víkendu nastínila několik rizikových faktorů, před nimiž stojí globální ekonomika.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme