Vrchní soud zrušil rozsudek za vraždu Tofla. Případ se vrací ke krajskému soudu

Olomoucký vrchní soud dnes zrušil rozsudek v případu vraždy bývalého policisty Michala Tofla a kauzu vrátil krajskému soudu. Hlavním důvodem je dramatická změna výpovědi obžalovaného Radka Sobotky. Expolicistu zastřelil vrah v červnu 2010 v Brně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Trkan (vlevo) a Radek Sobotka u brněnského krajského soudu, který je odsoudil  k 19 letům vězení

Tomáš Trkan (vlevo) a Radek Sobotka u brněnského krajského soudu, který je odsoudil k 19 letům vězení | Zdroj: ČTK

Sobotka dnes podrobně popsal vraždu Michala Tofla. Bývalého policistu podle něj samopalem zastřelil jeho komplic.

„Rozhodl se, že se dozná, že uvede skutečnosti na pravou míru. Rozleželo se mu to prostě v hlavě, lidsky řečeno,“ říká Sobotkova advokátka Zuzana Pechtorová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání soudu sledoval reportér Ivo Opletal

Druhý obžalovaný Tomáš Trkan tuto verzi odmítá. Podle odvolacího soudu je nyní potřeba doplnit dokazování.

„Naprosto se změnila důkazní situace z důvodů toho, že obžalovaný Sobotka podal svou novou výpověď. Vrchní soud v Olomouci tak musel rozhodnutí soudu prvního stupně zrušit a vrátit,“ uvedl mluvčího vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Krajský soud potrestal oba muže za vraždu 19 lety vězení. Podle původního rozsudku měl střílet Sobotka, Trkan byl potrestán za návod k vraždě. Sobotka ale dosud tvrdil, že o vraždě nic neví.

Vražda Michala Tofla vedla k odhalení organizované skupiny, takzvaného Toflova gangu, který vydíral jihomoravské podnikatele a ovlivňoval vyšetřování kriminálních kauz. Krajský soud v únoru poslal 11 členů skupiny na tři až devět let do vězení.

Michal Tofl zemřel v červnu 2010 před svým rodinným domem v Brně - Žebětíně. Vrah jej zastřelil samopalem, když se vracel v noci autem domů.

Podle obžaloby si vraždu objednal podnikatel Petr Pavel Bezděkovský, motivem činu byly zřejmě finanční spory.

Bezděkovský rovněž figuroval mezi obviněnými, v červnu 2012 se však v cele vazební věznice v Olomouci oběsil.

Martin Hromádka, Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme