ČNB ukončí intervence nejdřív v létě 2017, úrokové sazby nechala beze změny

Rada České národní banky se rozhodla pokračovat v režimu intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hladiny 27 korun za euro. V nové prognóze pak uvedla, že konec režimu intervencí by mohl nastat v polovině roku 2017. Zároveň nechala úrokové sazby na historických minimech. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl guvernér Miroslav Singer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Bankovní rada také rozhodla nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek ČNB v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 korun za euro.

„Česká národní banka je stále v souladu s tím připravena automaticky, tedy bez nutnosti dalšího rozhodnutí bankovní rady, provádět časově i objemově neomezené intervence. Asymetrický charakter tohoto kurzového závazku, tedy ochota zasáhnout pouze vůči posilování kurzu pod vyhlášenou hladinu, se nemění,“ oznámil guvernér Miroslav Singer.

Pokud se tedy kurz vzdálí hladině 27 korun za euro na slabší straně, nechává ČNB kurz koruny pohybovat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Devizové intervence spustila centrální banka v listopadu 2013. Zavázala se, že bude „v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby kurz udržovala poblíž hladiny 27 korun za euro. Platnost závazku bankovní rada opakovaně potvrdila. Na konci března uvedla, že jako pravděpodobné vidí ukončení režimu devizových intervencí v „průběhu prvního pololetí roku 2017“.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme