Aero Vodochody chce díky novým zakázkám ztrojnásobit své tržby

Největší tuzemský výrobce letecké techniky Aero Vodochody snížil loni čistý zisk na 175 milionů korun, a to z předloňských 431 milionů korun. Tržby firmy se meziročně snížily z 2,7 miliardy na loňských 2,2 miliardy korun. Společnost přesto doufá, že jí kvůli řadě zakázek do roku 2018 tržby vzrostou na trojnásobek. Tvrdí to prezident firmy Ladislav Šimek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál továrny Aero Vodochody

Areál továrny Aero Vodochody | Foto: Aero Vodochody

Před privatizací v roce 2006 Aero dosahovalo ztráty přes devět miliard korun. Až po roce 2007, kdy se firma dostala pod investiční skupina Penta, se dostala do červených čísel. Od té doby vydělala 1,35 miliardy korun.

„Do roku 2007 byl majitelem český stát. Obvykle, když se firma dostane do rukou soukromého vlastníka, nasadí tam nový management, investuje tam spoustu peněz, očekává výsledky. Soukromá firma většinou hospodaří lépe, než stát. Na případu Aero Vodochody je to velmi vidět,“ říká analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti Aera Vodochody mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík

Firma vyrábí vlastní letadla, jako například L-159, která od roku 2001 používá česká armáda. Jenže řada strojů stojí a je zakonzervovaná.

Podle Menčíka se firmě poměrně daří prosadit se na zahraničních trzích: „Mají uzavřeno několik kontraktů. Firma například dodala už tři kokpity pro vrtulník Black Hawk. Dalších 32 dodá letos. Další důležitý kontrakt jsou kokpity pro nový typ civilního vrtulníku od amerického výrobce Sikorsky Aircraft. Mělo by jít o dlouhodobou spolupráci.“

Aero se hlavně zaměřuje na spolupráci s předními leteckými výrobci, jako jsou Boeing, Saab, Sikorsky a řada dalších.

Aero do budoucna spoléhá na kontrakt s brazilskou společností Embraer, pro kterou bude vyrábět dveře, rampu nebo zadní část trupu vojenského transportního víceúčelového letounu KC-390.

„Je to obchod z roku 2011. Aero Vodochody si slibuje, že tento obchod navýší jejich tržby o miliardu ročně, což je při letošních očekávaných tržbách 3,5 miliardy poměrně značně důležitá zakázka. Navíc je to kontrakt na několik desítek let. Jen v Aeru to vytvořilo asi 200 nových míst. Dalších 200 nových míst vzniklo u dodavatelů Aera,“ dodává Menčík.

Rádio Česko, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme