Další jednání o odvrácení fiskální krize skončilo v USA bez dohody, pokračovat bude dnes

Bez dohody skončilo v USA další kolo rozhovorů mezi demokraty a republikány, které mělo vést k odvrácení takzvaného fiskálního útesu. Ten by pro Spojené státy mohl znamenat hospodářskou recesi. Podle šéfa demokratické většiny v Senátu Harryho Reida jsou stále velké rozdíly v postoji obou stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf demokratické většiny v Senátu USA Harry Reid při rozhovoru s novináři.

Šéf demokratické většiny v Senátu USA Harry Reid při rozhovoru s novináři. | Zdroj: Reuters

K jednacímu stolu se mají američtí zákonodárci vrátit dnes odpoledne. Pokud nenajdou dohodu nového balíčku daňových úlev, zvýší se od středy automaticky daně prakticky všem Američanům.

Zvýšení daní by nejvíc podle amerického prezidenta Baracka Obamy pocítila hlavně střední třída. Kromě daní ale finanční útes může znamenat také výrazné zvýšení cen některých dotovaných potravin, například mléka, dlouhodobě nezaměstnaní mohou přijít o podporu nebo části Američanů to může prodražit lékařskou péči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americe hrozí vážný problém: pád z pomyslného fiskálního útesu. Co to znamená pro běžné Američany, přiblížil zpravodaj ČRo ve Washingtonu Vít Pohanka

Obama už dříve řekl, že doufá, že se obě strany dohodnou. Varoval, že případná nedohoda by negativně zasáhla finanční trhy a poškodila americkou ekonomiku.

Také ekonomové varují, že pokud se politici nedohodnou, může se snížit ekonomický růst v USA o několik procent a podkopat důvěra finančních trhů. To se pak může odrazit v celosvětovém měřítku.

Investiční bankéř Ondřej Jonáš v Ozvěnách dne vyjádřil přesvědčení, že se demokraté s republikány na nějakém kompromisu nakonec dohodnou. „Možná ne dnes, ale předpokládám, že se určitě na něčem dohodnout musí. Možná v lednu, což by konec konců nebyla taková tragédie,“ řekl.

Upozornil, že přijatá opatření jsou retroaktivní. „Takže pokud by se nedohodli dnes na daňovém režimu, tak je klidně možné se dohodnout až v průběhu ledna s platností od 1. ledna. A nebude to mít velký dopad na výdaje spotřebitelů na plánování. Samozřejmě to vydá celkovou nejistotu a z tohoto hlediska je to pro americkou ekonomiku nejškodlivější,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

V USA mají politici už jen několik hodin, aby odvrátili takzvaný pád z fiskálního útesu. Téma jsme v Ozvěnách dne rozebrali s investičním bankéřem Ondřejem Jonášem.

Připomněl, že hlavní bod nesouladu mezi demokraty a republikány spočívá v tom, že demokraté ze symbolických důvodů požadují, aby se daně zvýšily všem, kteří vydělají víc než čtvrt milionu dolarů ročně.

„Požadují, aby platili nikoli 35procentní daň, ale 39,5 procent, jako před zhruba 10 lety. Oproti tomu republikáni chtějí, aby toto platilo pouze pro lidi vydělávající výš než půl milionu dolarů. Takže se možná dohodnou na kompromisu 400 tisíc dolarů,“ dodal.

Obama stále doufá v odvrácení americké fiskální krize, čas se však krátí

Číst článek

Vít Pohanka, Radiožurnál, bre, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme