Každý třetí pneuservis nevyhověl požadavkům ČOI, nejčastěji chyběly ceny

Chybějící ceny u služeb i prodávaných výrobků - takové byly nejčastější prohřešky, které našli kontroloři České obchodní inspekce v pneuservisech. Inspekce tak uložila majitelům 66 pokut v celkové výši 85 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak vybrat správné pneumatiky

Jak vybrat správné pneumatiky | Foto: Wikimedia Commons, licence Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Autor Greencolander

Kontrolní akce zaměřená na pneuservisy probíhala ve dvou etapách, pozornost České obchodní inspekce se na provozovatele a majitele servisů zaměřovala téměř 4 měsíce v loňském roce.

Zejména pak na jaře a na podzim, tedy v obdobích, kdy motoristé využívají služeb servisů nejvíc, a to třeba na přezouvání pneumatik.

Celkem inspektoři prověřili 204 provozoven a našli 77 prohřešků. Míra pochybení tak dosáhla 38 procent a je tak o trochu vyšší než o rok dříve.

„Pneuservisy neuváděly cenu služeb například za výměnu pneumatik, přezutí, montáž,“ vyjmenoval nejčastější prohřešky mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

„Nebo měly ceny, ale měly je bez DPH a často také nevydaly potvrzení o převzetí objednávky. Pokud není služba na počkání, je to také jejich povinnost,“ dodal.

Jenže předseda Společenstva vulkanizérů a pneuservisů Jindřich Šafránek oponuje tím, že uvádět jednotné ceny prací v pneuservisech není možné.

„Cena se odvíjí od toho, jestli to auto je náklaďák, osobák, traktor nebo motorka. Pokud tam byli fyzicky s autem, tak by to měli dát v krámě dohromady, kolik to bude stát.“

„Ale aby měl někdo v ceníku přezutí něčeho, je určitě nesmysl, protože u každého auta je to jinak náročné,“ zdůraznil Šafránek.

Nejvíce pochybení bylo ve středu Čech, nejméně na východě

Pokuty v celkové výši 85 tisíc korun uložili inspektoři za menší prohřešky hned na místě, ty závažnější se teprve teď řeší ve správním řízení a o výši sankce se tak zatím rozhoduje.

Nejvíce pochybení bylo v Praze a Středočeském kraji, kde inspektoři našli pochybení při každé druhé kontrole.

Třináct pochybení z celkových 28 kontrol našla inspekce v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. A třetí nejvyšší mírů prohřešků odhalili kontroloři v Karlovarském a Plzeňském kraji.

Naopak téměř bez chyb byly pneuservisy na Královéhradecku a Pardubicku.

Automechanik mění pneumatiky | Foto: Lenka Šipošová

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme