Ministr nevzdává boj o dotaci Třinci

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban ještě nevzdává boj s Bruselem o povolení státní podpory soukromým Třineckým železárnám. Ty nesplňují kritéria unie pro udělení pomoci, protože nejsou v krizi a vykazují zisk. Přitom na jejich osudu podle Urbana závisí restrukturalizace celého českého ocelářství. Jsou už totiž zařazeny do výrobního limitu stanoveného Bruselem na šest milionů tun oceli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, dolary

peníze, dolary | Foto: www.archiweb.cz

Česká strana se proto podle Urbana rozhodla, že restrukturalizační plán třineckých nejprve posoudí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud zjistí, že k přežití budou potřebovat pomoc z vnějšku, Česko o ni oficiálně požádá Evropskou komisi. Zřejmě by se ale nejednalo o dvě miliardy korun, jak uvažuje vláda. Po našem vstupu do EU by navíc taková pomoc možná nebyla.

Zatím se Praha i Brusel dohodly, že budou respektovat zásady příslušného protokolu Smlouvy o přistoupení, které ovšem s pomocí Třinci nepočítají. 14 miliardovou dotaci mají dostat jen Vítkovické železárny, Nová Huť a Válcovny plechů Frýdek-Místek.

Markéta Kaclová, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme