Starbucks a Fiat musejí na daních doplatit stovky milionů korun, rozhodla EK

Největší světový řetězec kaváren Starbucks a finanční divize automobilky Fiat podle Evropské komise odváděly v Evropě jen minimální daně, musejí proto doplatit v přepočtu stovky milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starbucks

Starbucks | Zdroj: Reuters

Společnosti mají uhradit 20 až 30 milionů eur. Proti rozhodnutí se můžou odvolat k evropskému soudu. Obě firmy jakékoliv pochybení odmítají.

Fiat by měl doplatit daně v Lucembursku, Starbucks v Nizozemsku. Tam totiž firmy kvůli výhodným podmínkám přenesly svá daňová sídla.

„Lucembursko a Nizozemsko umožnily oběma firmám platit jen minimální daně,“ upozornila eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starbucks a Fiat musejí na daních doplatit v přepočtu stovky milionů korun, rozhodla Evropská komise

Tím obdržely Fiat a Starbucks nepovolenou státní pomoc a získaly neoprávněnou výhodu nad svými konkurenty. Evropská komise zdůraznila, že firmy poškodily i daňové poplatníky.

„Zjistili jsme, že obě firmy používaly celou řadu způsobů, jeden komplikovanější než druhý. Výsledkem je, že neplatí skoro žádné daně ze zisku,“ dodala Vestagerová.

Komise pravděpodobně v brzké době rozhodne i v podobných případech firem Apple a Amazon, u kterých se údajně čekají mnohem vyšší pokuty.

Italská automobilka Fiat | Foto: Reuters

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme