ÚOHS má pochybnosti o nákupu největších pekáren Babišem

Nákup největších tuzemských pekáren United Bakeries podnikatelem Andrejem Babišem vzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. Řekl to mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Kristián Chalupa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Česká televize

Úřad podle Chalupy o fúzi rozhodne až v pětiměsíční lhůtě. Babišův Agrofert už vlastní konkurenční Penam. Spojením firem by vznikl nový lídr, který by měl zhruba třetinu trhu. V Česku by zahrnoval 25 pekáren.

Podle Andreje Babiše ale 30 procent není velký podíl na trhu. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu zároveň uvedl, že takový postup ze strany antimonopolního úřadu čekal.

„Já si nemyslím, že bychom se dostali do pozice, že bychom byli dominantní. Třicet procent není dominantní. A vůbec se nemyslím, že bychom mohli zneužívat naše postavení, protože dneska si řetězce ve velkém stavějí vlastní pekárny. Takže celkový podíl velkých pekáren na trhu se snižuje a celkově tento obor je v krizi,“ tvrdí Andrej Babiš.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme