Mistrovská Slavia Praha 2018/2019 | Foto: Michal Šula/Mafra | Zdroj: Fotobanka Profimedia

MANUÁL KE STARTU FOTBALOVÉ LIGY
Nová pravidla, nejzajímavější přestupy i tipy na vítěze

Česko | Petr Jadrný |

Čtěte celý článek

Po téměř měsíc a půl trvající pauze v pátek začíná další ročník české nejvyšší fotbalové soutěže. Podruhé bude o konečném pořadí týmů rozhodovat nadstavbová část. S novým ročníkem ale přicházejí i velké změny. Kromě různých přestupů jsou novinkou hlavně některá pravidla.

Server iROZHLAS.cz přináší velký přehled změn pravidel, nejzajímavějších přestupů i očekávání sportovních reportérů Radiožurnálu.


Fotbalová Fortuna liga 2019/2020

Liga

Letošní pauza mezi sezonami byla krátká. „Myslím si, že začínáme úplně první v Evropě,“ řekl serveru iROZHLAS.cz fotbalový trenér František Cipro. On i bývalý reprezentační záložník Karel Poborský se na nový ligový ročník těší.

„Jsem zvědavý na Slavii, jak udrží laťku, kterou si dala hodně vysoko. Jsem zvědavý na Spartu, jestli se zvedne po ne úplně plodných létech. Jsem zvědavý na Plzeň, která prochází reformou, a samozřejmě jsem zvědavý na Dynamo České Budějovice, jak se vypořádá s návratem do první ligy, jak obstojí,“ dodal bývalý hráč Manchesteru United, Benfiky Lisabon nebo Lazia Řím.

Nový ligový ročník otevře v pátek od 18 hodin na Střelnici zápas Jablonce s pražskými Bohemians 1905, tedy zápas čtvrtého s jedenáctým z minulé sezony. O den později se pak představí Baník Ostrava v zápase se Slovanem Liberec, Příbram si zahraje s Teplicemi a Plzeň s Olomoucí. V neděli poprvé uvidí fanoušci Mladé Boleslavi svůj tým v zápase s Karvinou, nováček z Českých Budějovic přivítá Opavu a pražská Sparta Slovácko. První ligové kolo uzavře v pondělí zápas Zlína a mistrovské Slavie.

Favorité

O první místo se letos podle Cipra s Poborským utkají stejné týmy jako v posledních letech. „Určitě o titul bude hrát ta silná trojka – Slavia, Plzeň, Sparta –, možná se k nim přiřadí nějaký ‚černý kůň‘,“ myslí si Poborský.

Karel Poborský

Karel Poborský na rozlučce Tomáše Rosického | Foto: Michaela Danelová, zdroj: iROZHLAS.cz

František Cipro tipuje, že tým z pražského Edenu titul obhájí. „Myslím si, že vyhraje Slavia, i když si myslím, že to letos bude mít o trošičku složitější, ať už kvůli Plzni, ale hlavně si myslím, že Sparta už nebude hrát takovou roli, jako hrála loni, že to bude trochu o něčem jiném,“ doufá Cipro.

První vzájemný zápas čeká „velkou trojku“ až v desátém kole, kdy se v pražském derby utká Sparta se Slavií. Hned o týden později pak pojede Sparta do Plzně. Slavia pak na západ Čech vyrazí o měsíc později. Druhé pražské derby je pak na programu 7. března ve 24. kole.

Kdo skončí na druhém konci tabulky a sestoupí do druhé ligy, ani jeden z oslovených expertů odhadovat nechtěl. „Co se týče sestupu nebudu tipovat, protože to nikomu nepřeji, ale myslím si, že tam budou hrát zase ta mužstva, která o sestup pravidelně hrají. Ale myslím si, že nováček Budějovice o sestup hrát nebude,“ myslí si Cipro.

Sestava mistrovské Slavie

Sestava mistrovské Slavie | Foto: Barbora Reichova / CNC, zdroj: Fotobanka Profimedia

To Poborský České Budějovice, kde začínal i končil kariéru, mezi kandidáty na sestup zařadil. „Férové by bylo říct nováčka (České Budějovice – pozn. red.), Příbram dlouhodobě hraje o spodní příčky. Přijde mi ale, že se liga vyrovnává,“ tipoval Poborský.

V loňském ročníku musely ligovou příslušnost v baráži obhajovat Příbram a Karviná. Oběma klubům se to ale povedlo.

Nadstavba

Podruhé bude o mistrovi, účastnících evropských pohárů i sestupujícím týmu a účastnících baráže rozhodovat takzvaná nadstavba. Premiérový ročník nevyšel úplně podle představ. Jak server iROZHLAS.cz zjistil porovnáním návštěvnosti na stadionech v základní části a v nadstavbě, jen na osm klání přišlo víc fanoušků.

Na vině byly začátky zápasů, jasná situace v jednotlivých skupinách, kolize s mistrovstvím světa v hokeji, disciplinární tresty i špatné počasí.

František Cipro

Fotbalový trenér František Cipro | Foto: Dominik Bakeš / CNC, zdroj: Fotobanka Profimedia

„Musím říct, že jsem čekal, že nadstavba bude úplné finále ligy, která krásně gradovala. Ale bohužel se to nepotvrdilo. Návštěvnost šla dolů. Je pravda, že o koncovém umístění mužstev bylo víceméně jasno po prvních dvou zápasech,“ zhodnotil první ročník Karel Poborský.

Podle něj byla asi nejzajímavější baráž, kde „se hrálo o všechno až do poslední minuty“. „Ale uvidíme, s čím přijde LFA (Ligová fotbalová asociace – pozn. red.), jak si to zhodnotí a jaké závěry k tomu zaujmou. Určitě na první dobrou ta myšlenka byla správná, jsem její zastánce. Ale návštěvnost ukázala, že lidi na to možná nebyli připravení nebo že to není v Česku zažité. Ale uvidíme teď druhý rok,“ myslí si Poborský.

Za pravdu mu dává i trenér Cipro: „Letos to asi nebylo to pravé ořechové, bylo to poprvé. Leckdo si stěžoval, leckdy o nic nešlo, leckde to dopadlo, jak to dopadlo.“

Přestože asociace chce celý herní systém vyhodnotit až v době, kdy budou odehrány alespoň tři ročníky, jednou věcí se ale chce zabývat už teď. „Detailně budeme řešit začátky utkání,“ řekl Radiožurnálu šéf LFA Dušan Svoboda.

Nová pravidla

Nový ročník bezesporu ovlivní nová pravidla, která začala platit 1. července. Hned několik z nich má za cíl zvýšit plynulost hry. Například při zahrávání volného přímého kopu už nebudou smět hráči útočícího týmu „nastavovat“ zeď tak, aby brankář neviděl na míč. Budou muset stát nejméně metr od obránců.

Tomáš Souček

Tomáš Souček za Slavii proměňuje penaltu proti Plzni | Foto: Michal Beranek / CNC, zdroj: Fotobanka Profimedia

Nově bude také muset střídající hráč opustit hřiště v nejbližším možném místě a ne na polovině jako doposud. Mělo by se tak předejít taktickým střídáním v závěrech zápasů. Pravidlo má však dvě výjimky. První se týká hráčů na nosítkách, pokud by nejkratší cesta mimo hřiště byla delší než cesta do kabiny. Druhá se týká střídání pod kotlem soupeřových fanoušků a v takových případech může rozhodčí povolit opuštění trávníku jinde.

Změny ovlivní také zahrávání penalt. Brankáři budou muset stát alespoň částí jedné kopačky na brankové čáře a nesmějí stát za ní. Gólmani se před rozehráním penalty ani nebudou smět pohybovat nebo dotýkat branky.

Zpřehlednit by se mělo rozhodování u gólů vstřelených rukou. Nově totiž nebude platit žádná branka docílená rukou a bude jedno, jestli šlo o úmysl nebo pouze nastřelenou ruku. Stejné pravidlo bude platit i v případě, že se se útočící mužstvo dostane do šance kvůli zásahu ruky.

Brankáři už nebudou muset při výkopu od branky poslat míč mimo pokutové území. Ten se nově ocitne ve hře, když se pohne. Brankáři si tak budou moci přihrávat s obránci „na krátko“. Soupeři ale i nadále musí zůstat mimo pokutové území.

Změny se dotknou také rozhodčích, kteří nově nebudou součástí hry. Pokud rozhodčího zasáhne míč, nově se přeruší hra, pokud se míč odrazí přímo do branky nebo se jeden z týmů dostane do zjevné útočné akce nebo pokud míč získá druhý tým.

Uznávaný fotbalový rozhodčí Radek Příhoda

Uznávaný fotbalový rozhodčí Radek Příhoda | Foto: Pavel Mazáč/CNC,zdroj: Fotobanka Profimedia

Rozhodčí také budou moct udělit žlutou nebo červenou kartu členům realizačního týmu. Doposud fungovalo jako postih během utkání jen vykázání na tribunu. Pokud ale nebude možné identifikovat, kdo z lavičky se provinil proti pravidlům, tak bude potrestán trenér.

Nově také bude hráč potrestán za nevhodnou oslavu vstřelené branky, i když gól posléze není uznán. Napomenutí se bude uplatňovat proto, že dopad oslav může ohrozit bezpečnost nebo image hry.

Poborský změny v pravidlech vítá. „Zatím bych řekl, že je to ku prospěchu fotbalu, a vidím v tom spíš posun. Samozřejmě je potřeba to dobře vysvětlit, je potřeba, aby to vnímali i fanoušci, protože se mění zásadně a může kolem toho být hodně emocí – a určitě bude. Ale na takovou první dobrou, co jsem viděl, tak je to všechno ku prospěchu fotbalu,“ řekl bývalý reprezentační záložník serveru iROZHLAS.cz.

František Cipro si ale přínosem nových pravidel tak jistý není. „To bude asi trošičku ze začátku komplikace, jako to obvykle bývá při nových pravidlech. Jsem trošku konzervativní a myslím si, že v poslední době těch pravidel do fotbalu zaváděných, vracení se k něčemu, co už bylo – třeba ten problém ruky v pokutovém území, penalty – to si myslím, že přinese určité problémy. Na nějaké rozehrání míče, které dřív nebylo, na to si hráči zvyknou rychle. Ale posuzování rozhodčích plus systém VAR přinese další komplikace. Ze začátku určitě. Jestli to bude ku prospěchu, nebo ne, to samozřejmě ukáže čas,“ vysvětlil.

VAR

V nové sezoně by se také měl dál rozvíjet program videorozhodčích, známý jako VAR. „V minulé sezoně jsme měli video na třech zápasech. Od příští sezony bude videorozhodčí na čtyřech zápasech. Doufám, že by od zimy příští sezony mohl být na pěti. To je to, kam já vidím a mám na to zajistit prostředky,“ citoval Radiožurnál šéfa LFA Dušana Svobodu.

Použití videa během nedávného finále německého poháru | Foto a zdroj: Reuters

Právě video na stadionech se kvůli řadě sporných situací stávalo jedním z diskutovaných témat téměř po každém ligovém kole v minulé sezoně.

Svoboda i přes některé nedostatky přínos videa hodnotí pozitivně. „Zdůrazňuji, že nechci, aby se video stalo záminkou pro to, abychom omlouvali výkony rozhodčích. VAR je videoasistent. Ne všechno se na sto procent povedlo, ale realita je taková, že fatálních dramatických omylů ubylo. To je prostě fakt,“ dodal předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Trenér Cipro se systémem VAR spokojený není: „Myslím si, že video moc pozitiv nepřineslo.“

Pro Poborského je překvapující, že systém není přítomný na všech stadionech. „Pro mě je trochu zarážející, že to je na více stadionech nebo na nějakých stadionech, pak se hraje o postup mezi první a druhou ligou, dvě nejsledovanější utkání, kde rozhoduje ‚každá chybička‘ nebo každé přehlédnutí, a tam to najednou není. To mě na tom zaráží, že český fotbal k tomu nepřistoupí tak, že to bude na všech stadionech, anebo do toho nejdeme. Myslím si, že ta cesta je správná, že VAR je dobrá věc, že pomáhá fotbalu, ale musí to být na všech stadionech, protože jestli to někde je a není, tak to není úplně rovnocenná soutěž,“ řekl serveru iROZHLAS.cz.

Nejzajímavější přestupy

Deset posil českých klubů:

Nicolae Stanciu

Nicolae Stanciu

Nicolae Stanciu už v dresu Slavie | Foto: ČTK

Když v lednu roku 2018 přestupoval z Anderlechtu do pražské Sparty, stal se rumunský záložník Nicolae Stanciu nejdražší posilou v historii české ligy. V týmu vydržel téměř přesně rok, než odešel do saúdskoarabského Al Ahli, kde ale vydržel jen půl roku. Když 4. července 2019 přestoupil zpátky do Čech, překonal svůj vlastní přestupový rekord. Neposílil ale Spartu, nýbrž jejího úhlavního rivala a úřadujícího mistra pražskou Slavii. Klubu by měl pomoc při obhajobě titulu i v Lize mistrů.

Návraty reprezentantů

Před novou sezonou se zpět do české ligy vrátilo hned několik bývalých i současných reprezentantů. Jako první se po sedmi letech v zahraničí vrátil levý bek nebo záložník Adam Hloušek, který posílil Viktorii Plzeň. Třicetiletý osminásobný reprezentant přišel po skončení smlouvy z Legie Varšava. Dříve hrál také v Jablonci, Slavii, Kaiserslauternu, Norimberku a Stuttgartu.

Na konci června pak Mladá Boleslav oznámila, že jejich řady posílí třiatřicetiletý obránce nebo záložník Daniel Pudil. Ten strávil v zahraničí posledních 11 let. Během své kariéry vystřídal Blšany, Slavii, Liberec, Genk, Watford a Sheffield, nikdy si ale nezahrál za mateřskou Spartu.

Dvacetiletý útočník Martin Graiciar se vrací do ligy po pouhých dvou letech strávených v italské Fiorentině. Člen národního týmu do 21 let debutoval v lize v drese Slovanu Liberec v roce 2017, nyní ale zamířil na hostování do pražské Sparty.

Libor Kozák

Sparta Praha během letního přestupového období zahájila rozsáhlou přestavbu týmu, která by měla pomoci týmu, aby po šesti letech získal opět titul. Jednou z významných posil je reprezentační útočník Libor Kozák, který přišel z Liberce. Bývalý hráč Aston Villy, Lazia Řím, Opavy, Brescie, Bari a Livorna by měl zvětšit kvalitu týmu v útočné fázi.

Michal Trávník

Další výraznou posilou pražské Sparty je pětadvacetiletý reprezentační záložník Michal Trávník, který přišel z Jablonce. Ten odstartoval kariéru ve Slovácku, odkud se v roce 2015 stěhoval na sever Čech. V minulé sezoně dal deset branek a na stejný počet přihrál, díky čemuž patřil mezi nejlepší hráče celé soutěže.

Milan Petržela

Milan Petržela

Milan Petržela (vpravo) slaví s Radimem Řezníkem | Foto a zdroj: Reuters

Konec jedné éry, generační výměna. Tak lze označit aktuální situaci ve Viktorii Plzeň. Po konci sezony oznámili konec kariéry jedni z posledních strůjci největších úspěchů klubu Daniel Kolář i Marek Bakoš. Nyní končí i záložník Milan Petržela, který ale chce i ve svých šestatřiceti letech pokračovat v kariéře. Proto vyměnil Plzeň za Slovácko, v jehož dresu v lize v debutoval. Petržela dříve působil ještě v Jablonci a Spartě a ze svého západočeského angažmá si v sezoně 2012/2013 odskočil do německého Augsburgu.

Tomáš Wágner

Tomáš Wágner

Fotbalista Tomáš Wágner v dresu Karviné | Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia, zdroj: Profimedia

Mladá Boleslav stále nemá jasno, jestli v jejím dresu bude i nadále působit nejlepší střelec minulé sezony Nikolaj Komličenko. Klub ale nechce nic ponechat náhodě, a proto přivedla náhradu. Z Karviné přestoupil jeden z nejlepších střelců minulého ročníku Tomáš Wágner. Devětadvacetiletý útočník už v klubu působil a to v sezóně 2014/2015, kdy zde byl na hostování z Viktorie Plzeň.

Kamil Vacek

Na jaře v týmu Bohemians 1905 hostoval. Nyní se pražskému klubu podařilo získat devítinásobného reprezentanta Kamila Vacka natrvalo. Dvaatřicetiletý záložník během své kariéry hrál za Odense, Vratislav, Maccabi Haifa, Gliwice, Mladou Boleslav, Spartu, Bielefeld a Olomouc.

Rudolf Reiter

Baník Ostrava chtěl čtyřiadvacetiletého záložníka pražských Bohemians 1905 Rudolfa Reitera přivést už v zimě. Tehdy se ale kluby nedohodly na podmínkách přestupu. Nyní už odchovanec pražské Sparty pátý tým minulého ročníku posílil.

David Hovorka

Už v polovině června mistrovská Slavia oznámila, že její obranu vyztuží dva fotbalisté Jablonce. Zatímco šestadvacetiletý Tomáš Holeš je posilou na pravý kraj obrany, pětadvacetiletý David Hovorka by měl zacelit místo po přestupu Simona Deliho do Brugg. Pro Hovorku je navíc přestup do Slavie trochu pikantní, protože kromě již zmíněného Jablonce a Liberce prošel také pražskou Spartou.

Martin Zeman

Hrál za Plzeň, Spartu, švýcarský Sion i izraelský Hapoel Raanana. Nyní se třicetiletý záložník Martin Zeman vrací do Příbrami, kde již v minulosti působil.

Odchody z české ligy:

Simon Deli

Simon Deli

Stoper Simon Deli v zápase s Chelsea | Foto: Jaison Cairdnuff, zdroj: Reuters

Simon Deli vytvořil ve Slavii s Kameruncem Michaelem Ngadeu-Ngadjuim jednu z nejlepších stoperských dvojic posledních let v české lize. Nyní sedmadvacetiletý reprezentant Pobřeží slonoviny přestupuje do týmu FC Bruggy.

Patrik Hrošovský

Patrik Hrošovský

Patrik Hrošovský není častý střelec, v Lize mistrů se ale prosadil na stadionu Realu | Foto: Sergio Perez, zdroj: Reuters

I další oporu českého klubu ulovil belgický tým. Slovenský záložník Patrik Hrošovský opustí v srpnu po deseti letech Viktorii Plzeň a přestoupí do Genku. Sedmadvacetiletý reprezentant přišel na západ Čech už v roce 2009, kdy nastupoval v plzeňských mládežnických týmech. Poté hostoval v Sokolově, Ústí nad Labem a Znojmě. Za A-tým Viktorie začal nastupovat v roce 2014 a stal se oporou týmu.

Tomáš Přikryl

Ofenzivního záložníka Tomáše Přikryla čeká v šestadvaceti letech první zahraniční angažmá. Z Mladé Boleslavi přestoupil do polské Jagiellonie Bialystok. Bývalý hráč Sparty, Dukly a Olomouce bude svému klubu nejen v evropských pohárech velmi scházet. V minulé sezóně byl totiž druhým nejlepším střelcem týmu.

Tomáš Hájek

S českou ligou se poprvé loučí také obránce Tomáš Hájek. Sedmadvacetiletý odchovanec Zlína, který byl v minulé sezóně na hostování z Plzně v Mladé Boleslavi, přestoupil do nizozemského Vitesse Arnhem.

Miroslav Stoch

Miroslav Stoch

Miroslav Stoch | Foto: David Černý, zdroj: Reuters

V minulé sezoně se stal druhým nejlepším střelcem Slavie, na jaře se mu ale příliš nedařilo a v několika klíčových zápasech zůstal na lavičce. Nyní na svou vlastní žádost odešel slovenský reprezentační záložník do řeckého týmu PAOK Soluň. V tomto týmu už působil v sezóně 2013/2014, kde tam hostoval z Chelsea. Devětadvacetiletý záložník působil ještě ve Fenerbahce Istanbul, v Bursasporu, Twente Enschede nebo Al Ainu ve Spojených arabských emirátech.

Martin Berkovec

První zahraniční angažmá čeká také třicetiletého brankáře Karviné Martina Berkovce, který přestoupil do týmu litevského vicemistra Žalgirisu Vilnius. Bývalý hráč Slavie a Bohemians 1905 by měl v Pobaltí strávit rok a půl.

Bogdan Vatajelu

Návrat domů. Tak lze nazvat přestup rumunského levého obránce nebo záložníka Bogdana Vatajelu do Craiovy. Z ní totiž v roce 2016 do Sparty přišel. V týmu se mu ale nepodařilo prosadit, proto putoval na hostování do Jablonce, kde strávil jarní část minulé sezony. Severočeši na hráče neuplatnili obci ani přes jeho výborné výkony, proto se vrátil zpátky do Sparty, kterou předčasně opustil.

Tipy redaktorů Radiožurnálu

Miroslav Bureš

Miroslav Bureš | Foto: Khalil Baalbaki, zdroj: Český rozhlas

Líbí se mi, jak Tomáš Rosický předělává Spartu, a tipuju, že Sparta vyhraje ligu. Slavia bude hrát bez útočníků, protože je nemá, a bude dávat málo gólů, na Plzeň jsem zvědav, ale podle mě skládá kádr také líp než Slavia. Nejlepší změnou v pravidlech by bylo, kdyby zrušili videorozhodčího, ale to se bohužel nestane, takže budeme svědky dalších nekonečných scén s videem, chyb rozhodčích na hřišti i u videa, za které vlastně nikdo nebude moci a budou to házet jeden na druhého. Prostě se bude hrát liga zase podle toho, jak budou chtít rozhodčí a ti, co je řídí. V tomhle směru se asi nic nezmění.


Václav Rokyta

Václav Rokyta | Foto a zdroj: Český rozhlas

Asi nejvíc jsem zvědavý na výkony Slavie a Sparty. Slavia si na sebe loňskou výjimečnou sezonou tak trochu ušila bič. Jsem zvědavý, jak dokáže tým Jindřicha Trpišovského navázat na loňský neskutečný rok, který byl jedním z nejlepších v historii klubu, a jestli ho dokáže korunovat účastí v Lize mistrů. Naopak Sparta po letech trápení stále tápe. V létě ale přivedla trenéra Václava Jílka, příchody nových fotbalistů na Letnou navíc po neúspěšném experimentu se zahraniční cestou začínají konečně dávat nějaký smysl. I proto si myslím, že ligové tempo budou udávat pražská „S“, která si to také rozdají o titul.


Pavel Petr

Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Myslím si, že jasným favoritem by znovu měla být Slavia. Za ní Plzeň se Spartou. O další příčky, alespoň podle mého názoru, bude velká bitva. Hlavně o šestku nejlepších. Očekávám, že v závěsu za těmito týmy by mohla být Mladá Boleslav, i zřejmě bez nejlepšího střelce Komličenka. Naopak si myslím, že pozice opustí Jablonec po velkých změnách v kádru. Každopádně těším se na vyrovnaný průběh. A také na to, jak se týmy i trenéři vyrovnají se změnami pravidel. Nejvíc jsem zvědav na žluté a červené karty pro trenéry. Necháme se překvapit.


Vladislav Janouškovec

Vladislav Janouškovec | Zdroj: Český rozhlas

Sotva fanoušci, přesycení fotbalem, stačili zrelaxovat po minulé sezoně, v jejímž závěru se jim příliš nechtělo chodit na nadstavbu, čeká je pořádně vydatné menu v podobě dvaceti podzimních kol. V polovině prosince se tak některé týmy už budou třást nejen zimou, ale rovněž obavami o záchranu. Mezi ty nejohroženější tipuji trio Příbram – Karviná – České Budějovice.

Souboj o titul odhaduji v totožném obsazení jako minulý rok. Slavia v létě rozhodně neoslabila a už v minulé sezoně ukázala, že dokáže hrát dobře současně na domácí i evropské scéně. Největším vyzyvatelem bude znovu Viktoria Plzeň, která sice přijde o Patrika Hrošovského, ale duo Janošek – Kalvach by jej mohlo zastoupit. Oběma rivalům se v dlouhé sezoně nevyhnou hluché pasáže, a kdo jich bude mít méně, zvedne na konci pohár. Sparta si opět zahraje jen třetí housle. Myslím, že někteří hráči z klubu v průběhu sezony odejdou a s tlakem se dobře nevyrovná ani trenér Jílek. Bronz ale na Letné obhájí.


Kamil Jáša

Kamil Jáša | Zdroj: Český rozhlas

U týmu Českých Budějovic by mohla fungovat nováčkovská energie. „Prodali jsme 1500 permanentek, to je na náš klub nevídané číslo,“ dokumetuje zájem na jihu Čech o nejvyšší soutěž manažer Dynama Martin Vozábal. V sestavě by se oproti loňsku mohlo objevit hned pět nových hráčů. „A to je v kabině ještě Tomáš Sivok,“ pojmenoval Vozábal hvězdu, která ještě čeká na nabídku ze zahraničí. Pokud nepřijde, zůstane v Dynamu. Fortuna liga podle mě bude mít stejného vítěze jako předchozí ročník. Slavia Praha svoji roli obhájce zvládne.


Jaroslav Plašil

Jaroslav Plašil | Foto: Khalil Baalbaki, zdroj: Český rozhlas

Hodně brzy, poprvé skoro bez letní přestávky, je tady nový ročník ligy, s některými změnami v pravidlech. Určitě vítám, že nebude možné hrát při střílení gólů rukou, i to, že by měla být střídání svižnější. V boji o titul trochu favorizuji Spartu, protože má velmi dobrý los v úvodu soutěže a začátek může být po velkých změnách velmi důležitý. Záležet může i na tom, kolik bodů Slavia a Plzeň poztrácejí při bojích o Ligu mistrů. Těším se, co předvede v sešívaném dresu Stanciu, bývalý hráč Sparty, sestup nikomu nepřeji, ale překvapilo by mě, kdyby se mu vyhnula Příbram.


David Kalvas

David Kalvas | Zdroj: Český rozhlas

Asi nejvíc jsem zvědavý na Spartu. Jestli se přidá k rivalovi z Edenu a k Plzni v boji o mistrovský titul. Očekávám, že ano, ale přesto tipuji obhajobu Slavie. A chci vidět, jestli se podaří kouči Trpišovskému ještě vylepšit její hru a jak do ní zapadne posila Stanciu. O záchranu budou zřejmě bojovat podobné týmy jako loni: Příbram, Opava, Karviná + nováček z Českých Budějovic. Doufám, že mnohem lepší službu zajistí VAR a že fanoušci už počítají s tím, že se liga hraje i v prosinci a nekončí třicátým kolem a návštěvnost některých zápasů nebude připomínat krajský přebor.


Jan Kodet

Jan Kodet | Zdroj: Český rozhlas

Nejlepší podmínky pro to zvednout znovu nad hlavy pohár pro vítěze první ligy má podle mě pražská Slavia. Na sestupových příčkách se budou krčit Karviná, Opava a Příbram. A protože jsem se narodil v Jihlavě, tak bych si přál, aby se do první ligy vrátila Vysočina. Pravděpodobněji se mi ale jeví postup brněnské Zbrojovky.


Jan Suchan

Jan Suchan | Foto: Khalil Baalbaki, zdroj: Český rozhlas

Na start nové sezony se těším z několika důvodů. Jsem zvědavý, jestli Slavia dokáže udržet nebo ještě posunout hodně vysoký nadstandard z minulého ročníku a jak se v jejím dresu bude prezentovat Nicolae Stanciu. Budou jeho přímáky stále tak jedovaté? A dokáže z něj kouč Trpišovský vymáčknout ještě víc ve hře? Zajímá mě pochopitelně taky restart Sparty – dokáže znovu bojovat o titul už v téhle sezoně? A nezapomínal bych ani na Plzeň, která rozjela asi největší omlazení za celou svou úspěšnou éru, to si taky nechci nechat ujít.


Martin Charvát

Martin Charvát

Martin Charvát | Foto: Khalil Baalbaki, zdroj: Český rozhlas

Zajímá mě, jestli Sparta už dokáže rozpočet a velká očekávání proměnit v nějaký úspěch. A v souvislosti s tím, kdo Spartu vlastně povede – bude to trenér Jílek, nebo Dočkal, nebo Rosický? Těžko říct, čí ego vyhraje. A jsem zvědavý i na Zlín, protože měl v posledních sezonách výborný podzim, zato jaro bylo až podivuhodně mizerné.


Tomáš Minarčík

Tomáš Minarčík | Zdroj: Český rozhlas

Přitažlivé menu s řadou známých lahůdek, ale také oživených tradic, oslavou významného jubilea a také napínavou podívanou až do posledních vteřin závěrečného kola. Takový by mohl být nový ročník první fotbalové ligy. Určitě s řadou jistot v podobě boje o titul dvou pražských „es“ a plzeňské Viktorie. Století existence oslaví olomoucká Sigma, jejíž příznivci by se nezlobili, kdyby dvě „es“ v popředí tabulky jejich tým rozšířil na tři.


Lukáš Kaleta

Hned dva papíroví adepti na sestup jsou v Moravskoslezském kraji. Karvinou opustila produktivní dvojice Budínský – Wágner. Ofenzivní duo v minulém ročníku ligy nastřílelo celkem 22 branek. Útočné opory odešly také z Opavy. Už v zimě zamířil do Baníku Kuzmanovič a v létě ho do Ostravy následoval také hrotový útočník Smola. Pokud se jak v Karviné, tak v Opavě nikdo nerozstřílí, oba kluby budou bojovat o záchranu společně s Příbramí a nováčkem z Českých Budějovic.


Tomáš Petr

Tomáš Petr | Zdroj: Český rozhlas

Jsem zvědavý na výkony rozhodčích a na to, jak hráči nebo i fanoušci budou reagovat na změny pravidel. Ať už jde o hru rukou, rozehrávku kopu od brány nebo stavění zdi u přímého volného kopu. Během léta se navíc hodně změnila listina rozhodčích. Několik dalších sudích pak nebude na podzim dostávat delegace kvůli špatným výkonům v závěru loňského ročníku. Šéf komise rozhodčích Jozef Chovanec prohlásil, že šanci dostanou i mladí a méně zkušení sudí.


Lukáš Michalík

Lukáš Michalík | Zdroj: Český rozhlas

Osobně jsem nejvíce zvědavý na spojení Slavia – Nicolae Stanciu. Trenér Pražanů Jindřich Trpišovský má další možnost ukázat, jak výjimečný kouč to je. Když přicházel do Slavie, ozývaly se hlasy, že kvůli jazykové bariéře nezvládne spolupráci s cizinci, a i proto bude sázet především na domácí hráče. Minulá sezona ukázala, že šlo o liché úvahy, ale teď má Trpišovský v kádru hráče, který i přes své neoddiskutovatelné kvality za poslední dva roky vystřídal čtyři kluby, a navíc má za sebou minulost ve Spartě. Jestli slávistický trenér najde se Stanciem společnou řeč a rumunský záložník přivykne náročnému hernímu stylu sešívaných, pozvedne tým zase na vyšší úroveň. Já si myslím, že se tak stane a Slavia bude v nadcházející sezoně na domácí scéně dominovat ještě výrazněji než v minulém ročníku. A právě Stanciu může klidně být tím, kdo klubu vystřílí vytouženou Ligu mistrů.


David Nyč

David Nyč

David Nyč | Foto: Khalil Baalbaki, zdroj: Český rozhlas

Favorit je jasný, Slavia bude hrát velmi dobře i bez Deliho a Stocha, o tom jsem přesvědčený. Mnohem víc jsem zvědavý na Spartu – říkám si, že už prostě musí jít nahoru. Myslím, že klub udělal správná rozhodnutí a vydal se na správnou cestu. Bude to ale stačit na Slavii? Spíš ne, i tak očekávám od sparťanů výrazný herní i výsledkový posun. Naopak příliš nevěřím Plzni, ale třeba mě zas a znovu překvapí. A samozřejmě jsem hodně zvědavý, zda se podaří odstranit neduhy systému VAR, protože v minulé sezoně to byl v mnoha ohledech průšvih.

Tipněte si vítěze a sestupujícího

Liga 2018/2019

Po nadstavbě Fortuna ligy 2018-2019
Tým Z V R P Skóre B
1. Slavia 35 26 5 4 79:26 83
2. Plzeň 35 24 6 5 57:32 78
3. Sparta 35 20 6 9 59:33 66
4. Jablonec 35 17 6 12 58:32 57
5. Ostrava 35 13 8 14 39:43 47
6. Liberec 35 12 10 13 34:32 46
Základní část Fortuna liga 2018-2019
Tým Z V R P Skóre B
1. Slavia 30 23 3 4 72:23 72
2. Plzeň 30 21 5 4 47:27 68
3. Sparta 30 17 6 7 52:27 57
4. Jablonec 30 15 6 9 53:26 51
5. Ostrava 30 13 6 11 38:36 45
6. Liberec 30 11 9 10 33:28 42
7. Ml. Boleslav 30 11 9 10 52:44 42
8. Olomouc 30 12 4 14 37:43 40
9. Zlín 30 12 3 15 32:40 39
10. Teplice 30 10 6 14 32:42 36
11. Bohemians 1905 30 8 10 12 29:37 34
12. Slovácko 30 10 4 16 32:45 34
13. Opava 30 9 6 15 39:49 33
14. Příbram 30 8 7 15 33:63 31
15. Karviná 30 8 5 17 39:53 29
16. Dukla Praha 30 5 5 20 25:62 20