Revoluce ve fotbale. Nová pravidla změní postavení rozhodčích i přímé kopy a penalty

Do začátku dalšího ročníku fotbalové ligy zbývá 16 dní. Změn ve fotbalových pravidlech pro novou sezónu, na které si budou muset zvyknout hráči, rozhodčí i fanoušci, je ale mnohem více.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Derby Slavie se Spartou

Derby Slavie se Spartou | Foto: Milan Malíček / Právo | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Například u přímého volného kopu fotbalisté útočícího týmu už nově nebudou smět být ve zdi s bránícími hráči. Budou muset stát minimálně jeden metr od obránců. Mělo by tak ubýt strkanic a zdržování hry.

Mezinárodní pravidlová komise zvažuje zákaz střídání v nastavení zápasů, chce zamezit zdržování

Číst článek

Plynulosti má pomoct i další změna. Podle ní má střídající hráč opustit hřiště v nejbližším možném místě. To má zamezit takzvanému taktickému střídání, kdy je v závěru zápasu střídaný hráč, který je nejdále od středové čáry.

Při zahrávání pokutového kopu nově budou muset brankáři stát alespoň částí jedné kopačky na brankové čáře a nesmějí stát za ní. Gólmani se před rozehráním penalty ani nebudou smět pohybovat nebo dotýkat branky.

Zamezit dohadům má zjednodušení rozhodování u gólů dosažených rukou. Branka nebude platit, i pokud by útočící hráč skóroval po neúmyslné hře rukou. Zároveň si ani do šance nesmí pomoct neúmyslnou rukou. Rozhodčí tak nebudou uznávat ani branky, kdy útočníkovi bude ruka nastřelena.

Novinka ve fotbalových pravidlech: po žluté kartě v Čechách přijde dočasné vyloučení

Číst článek

Mění se také pravidlo o rozehrávání kopu od branky. Míč bude nově ve hře, když se pohne a nemusí už opustit pokutové území. Brankář tak bude moct přihrát spoluhráčům nakrátko. Soupeři ale stále musí zůstat mimo pokutové území.

Změny fotbalových pravidel se netýkají jen hráčů, ale třeba i rozhodčích a trenérů. Dřív byl rozhodčí součástí hry, a pokud ho zasáhl míč, pokračovalo se dále. Teď se nově přeruší hra, pokud se od rozhodčího odrazí míč přímo do branky, nebo se jeden z týmů dostane do zjevné útočné akce, nebo pokud míč získá druhý tým.

Rozhodčí také budou moct udělit žlutou nebo červenou kartu členům realizačního týmu. Doposud fungovalo jako postih během utkání jen vykázání na tribunu. Navíc pokud nebude možné identifikovat, kdo z lavičky se provinil proti pravidlům, tak bude potrestán trenér.

Všechny změny fotbalových pravidel budou platit od 1. července.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme