Právníci: Djoković dostal výjimku pro Australian Open po prosincovém prodělání covidu

Světová jednička Novak Djoković dostal výjimku k účasti na Australian Open na základě prosincového prodělání koronaviru. V soudních dokumentech to uvedli jeho právníci s tím, že srbský tenista od australských úřadů dostal také písemné povolení ke vstupu od Austrálie.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne (Aktualizováno: 11:36 8. 1. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković na Turnaji mistrů v Londýně

Srbský tenista Novak Djoković | Foto: PAUL CHILDS | Zdroj: Reuters

Djoković do Melbourne přicestoval obhajovat titul na Australian Open a zároveň zaútočit na rekordní jednadvacátou grandslamovou trofej díky výjimce z jinak povinného očkování. To se však u australské veřejnosti setkalo s vlnou nevole.

Svět už trpěl dost na to, abychom nedodržovali pravidla, řekl Nadal o zákazu vstupu pro Djokoviće

Číst článek

Po příletu byl kvůli špatnému typu víza, které vstup s výjimkou neumožňovalo, zadržen a umístěn do detenčního hotelu. Původně měl Djoković do minulého čtvrtka opustit Austrálii, jeho právníci se však snaží zvrátit rozhodnutí u soudu.

Dlouho nebylo jasné, proč dvě nezávislé komise Djokovičćovi, který je odpůrcem povinného očkování, výjimku udělily. Z dokumentů pro soudní řízení však vyplývá, že ji dostal díky pozitivnímu testu na koronavirus ze 16. prosince. Agentura SID však poukázala na to, že o den později se Djoković fotil s dětmi v jeho tréninkovém centru v Bělehradu.

Právníci čtyřiatřicetiletého tenisty také uvedli, že Djokovič díky pozitivnímu testu dostal 1. ledna od australských imigračních úřadů písemné povolení ke vstupu do země. „Je v něm uvedeno, že splnil podmínky pro vstup do Austrálie a nemusí do karantény,“ uvedli v dokumentech pro soud.

Podle právníků však imigrační úředníci Djokovićovi po příletu oznámili, že onemocnění nemůže v Austrálii nahradit očkování. Srbský tenista argumentoval rozhodnutím nezávislé státní komise, ale neúspěšně.

„Vysvětlil jsem jim, že jsem měl nedávno koronavirus a díky tomu mám v souladu s australskými opatřeními nárok na výjimku,“ uvedl podle soudních dokumentů Djoković. Je přesvědčený, že víza i všechny doklady pro obě komise, které o udělení výjimky rozhodovaly, měl v pořádku.

Djokovič, jemuž v případě vyhoštění hrozí až tříletý zákaz vstupu do Austrálie, v sobotu také požádal o přesunutí z detenčního hotelu do jiného zařízení, kde by mu bylo umožněno trénovat. Australian Open odstartuje 17. ledna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme