Autor

ak

RSS autora

Články autora

| ak |Zprávy ze světa

Cítil se silný, říkají o zavražděném knězi. Chtěl být s věřícími až do posledního dechu

Při útoku v kostele v severofrancouzském v Saint-Étienne-du-Rouvray přišel o život 86letý kněz Jacques Hamel. Teroristé, kteří drželi v zajetí pět lidí, ho podřezali. Další tři lidi zranili. Útočníky pak zastřelila policie. Jeden byl identifikován jako 19letý Adel Kermiche, který už byl dvakrát zatčen při pokusu odjet do Sýrie a měl vyšetřujícím soudcem uložené domácí vězení. Zavražděný kněz byl podle francouzských médií mezi věřícími velmi oblíbený a i přes svůj vysoký věk neodešel do důchodu.

| ak |Zprávy z domova

Výběr zpráv z víkendu. 9 věcí, které by vám neměly uniknout

Nečetli jste o víkendu zprávy? V editorském výběru vám přinášíme nejdůležitější události, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Svět upíral zrak především na dění v Mnichově, kde útočník zastřelil 9 lidí. Očitým svědkem události byla i Češka. Zájem i nadále poutá také třaskavé dění v Turecku. Turisté, kteří se chtěli dostat z Doveru do Calais, si ve frontách počkali až 16 hodin. Podle Britů poslali Francouzi na hranice jen jednoho úředníka. A ten nestíhal. A zajímavé zprávy nechybí ani na domácí půdě. Ministerští úředníci si letos (opět) rozdělili rekordní odměny. A psychiatři varují - vězení lékaře Jaroslava Bartáka nenapraví.

| ak |Zprávy ze světa

Podvržené fotografie i videa. Na sítích se po útoku v Mnichově sdílely falešné záběry

V souvislosti s útokem v Mnichově, při kterém v pátek večer 18letý útočník zastřelil devět lidí, dostali policisté hned několik hlášek o střelbě v dalších částech města. Nakonec se ukázalo, že v těchto případech šlo o falešný poplach, zřejmě způsobený panikou mezi lidmi. Záběry z mnichovského útoku se také začaly okamžitě šířit po sociálních sítích. Objevily se ale i mnohé podvržené fotografie a videa.

|Jan Šmíd, ČRo, Vít Pohanka, ak, Dominika Píhová |Zprávy ze světa

V ulicích Paříže bylo až 1,5 milionu lidí. Mezi nimi státníci i příbuzní obětí

Dění jsme sledovali ONLINE. Takovou manifestaci Paříž ještě v moderních dějinách nezažila. Alespoň tak označují francouzští novináři pochod, na který se podle organizátorů vydal až 1,5 milionu lidí. Mezi nimi i na padesát státníků z celého světa. Akcí chtějí připomenout 17 obětí teroristických útoků z posledních dní a vyjádřit odhodlání bránit demokratické hodnoty.

| ČRo, ak |Hudba

Turné Andělská Zuzana připomíná zpěvačku Navarovou. Zemřela před 10 lety

Dnes je to přesně deset let, co zemřela zpěvačka, textařka a skladatelka Zuzana Navarová. Byla i producentkou a objevitelkou talentovaných umělců, zpěvačky Radůzy nebo romské zpěvačky Věry Bílé a skupiny Kale. Bývalí spoluhráči ze skupiny Nerez a další hudebníci teď vyrazili na turné Andělská Zuzana, kterým Navarové skládají hold.

|Martin Dorazín, Ondřej Bouda, ak |Zprávy ze světa

Porošenko složil slib prezidenta Ukrajiny. Krym byl, je a bude ukrajinský, řekl v projevu

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko ve své inaugurační řeči vyzval proruské separatisty, kteří operují na jihovýchodě Ukrajiny, aby složili zbraně. Zároveň jim nabídnul amnestii a volný návrat do Ruska. Slíbil také, že decentralizuje vládu a přesune víc pravomocí na regionální vlády. Dodal, že Krym byl, je a vždycky bude ukrajinský.

| ČRo, ak |Člověk

Vztahy rodičů a dětí se příliš nemění. Ale zrychlují se, říká psycholožka

Česko si připomíná Den matek. Mezinárodní svátek, který vzdává poctu mateřství, se pravidelně slaví od počátku 20. století. Jeho propagátorkou byla v tehdejším Československu Alice Masaryková, dcera prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Přestože se dnes už mezi mladými lidmi tento svátek příliš neslaví, základní role matky v rodině se příliš nemění.