Vztahy rodičů a dětí se příliš nemění. Ale zrychlují se, říká psycholožka

Česko si připomíná Den matek. Mezinárodní svátek, který vzdává poctu mateřství, se pravidelně slaví od počátku 20. století. Jeho propagátorkou byla v tehdejším Československu Alice Masaryková, dcera prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Přestože se dnes už mezi mladými lidmi tento svátek příliš neslaví, základní role matky v rodině se příliš nemění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina, děti (ilustrační foto)

Rodina, děti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Většinou to souvisí s tradicí rodiny. Tam, kde se tradice nepřerušila, je to přirozenou součástí oslavy mámy, mámovské role v rodině. V současné době to moc mladých neslaví, pokud se jim to nepřipomíná. Ale tento svátek se zase dostal na výsluní,“ říká dětská psycholožka Václava Masáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dětská psycholožka Václava Masáková v Ranním interview Radiožurnálu

Zdůrazňuje ale, že se základní role matky nemůže nikdy změnit. „Matka je dárkyní života a je první a někdy i celoživotní jistotou v životě dítěte. Většina dětí spíš inklinuje k matkám, hlavně v mladším školním věku,“ doplňuje.

Navíc nemá pocit, že by se obecně vztahy mezi rodiči a dětmi zásadně změnily. „Základní citová jistota, kterou rodiče vždycky dětem ve většině případů dávali, zůstává. I když to tak navenek nevypadá,“ připomíná. Vzájemné vztahy se ale podle ní spíš výrazně zrychlily.

„Daleko dříve se od dětí očekává, že budou samostatné a budou se samy rozhodovat. Dává se jim větší prostor. Hodně se propaguje svoboda a svoboda rozhodování, což v řadě případů nese kyselé ovoce v tom smyslu, že se vztahy zhoršují,“ upozorňuje psycholožka s tím, že děti si často nevědí se svobodou rady, a pak zlobí.

„Většina takových rodičů nebo matek se potom zpátky uchyluje k jakémusi řádu a k hledání hranic,“ popisuje Masáková. Změnou oproti předchozím dekádám je pak také to, že stále více žen odkládá mateřství na pozdější dobu.

„Tam se podoba mateřství ukazuje ve dvou podobách. Buďto jsou to ženy, které dozrály k mateřství a berou ho s jakýmsi nadhledem. Pak jsou ale ženy, které díky staršímu mateřství jsou nadměrně úzkostné a střežící, a to hlavně emočně. Hodně dítě svážou a zúzkostňují svojí úzkostí,“ uzavírá psycholožka.

ČRo, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme