Porošenko složil slib prezidenta Ukrajiny. Krym byl, je a bude ukrajinský, řekl v projevu

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko ve své inaugurační řeči vyzval proruské separatisty, kteří operují na jihovýchodě Ukrajiny, aby složili zbraně. Zároveň jim nabídnul amnestii a volný návrat do Ruska. Slíbil také, že decentralizuje vládu a přesune víc pravomocí na regionální vlády. Dodal, že Krym byl, je a vždycky bude ukrajinský.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petro Porošenko skládá prezidentskou přísahu

Petro Porošenko skládá prezidentskou přísahu | Zdroj: Reuters

„Ukrajina je a bude jednotný stát,“ řekl Porošenko za mohutného aplausu při inauguračním projevu. Zdůraznil, že Krym byl, je a bude ukrajinský. „A také jsem to včera představitelům Ruska řekl v Normandii,“ doplnil nový ukrajinský prezident.

„Nechci dělit Ukrajince na správné a špatné. Náboženské cítění Ukrajinců, jazyková preference bude cílem dalších diskuzí,“ doplnil Porošenko. Zároveň oznámil, že chce v Donbasu vyhlásit předčasné volby.

Připomněl, že za svobodu je třeba neustále bojovat. „Uspořádání, kterého chceme dosáhnout, nebude trvalé, pokud nezajistíme bezpečnost,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Petrem Porošenkem hovořil zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín

Porošenko vyzval proruské povstalce ke složení zbraní a nabídl jim amnestii. Nabízí také volné koridory pro návrat ruských ozbrojenců do Ruska.

Nový ukrajinský prezident v závěru svého projevu oznámil, že podepíše asociační dohodu s EU. Usilovat bude o to, aby od roku 2015 mohli Ukrajinci cestovat po Evropské unii bez víz.

Slavnostního aktu se zúčastnila řada zahraničních státníků, včetně amerického viceprezidenta Josepha Bidena a prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye. Za Česko byl přítomen ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Petro Porošenko po volbách už navštívil Polsko nebo Francii. A účastnil se důležitých jednání. Nicméně jeho první cesta v úřadu povede, tak jak sliboval, na Donbas. Původně tam chtěl mít i inauguraci, ale armáda nestihla porazit separatisty a něco takového tedy není možné.

Putin s Porošenkem se poprvé setkali. Dohodli se, že je potřeba zastavit krveprolití na Ukrajině

Číst článek

I v Kyjevě se bojí o bezpečnost ceremoniálu, obzvláště při takové zahraniční účasti. Dnes je proto uzavřena nejen cesta na letiště, ale i z velké části centrum města.

„Čokoládový král“

Petro Porošenko má za sebou bohatou i klikatou podnikatelskou a politickou dráhu. Zastával několik klíčových státních funkcí, je vlastníkem nejslavnější ukrajinské čokoládovny, proto se mu přezdívá „Čokoládový král“.

„Představitelé opozičních sil skutečně dostali poměrně nečekanou nabídku vytvořit vládu. Režim očekával, že opozice bude váhat, ale my jsme připraveni přijmout odpovědnost za nesmírně těžkou situaci v zemi z hlediska lidských práv a omezování demokratických procesů,“ řekl v lednu Porošenko zpravodaji Českého rozhlasu na Ukrajině Martinu Dorazínovi.

Petro Porošenko a Barack Obama ve Varšavě | Foto: ČTK/AP, Charles Dharapak | Zdroj: ČTK

„Byla by také obrovská výzva dát do pořádku ekonomiku země,“ dodal tehdy současný ukrajinský prezident. Hospodářská situace země se podle něj blíží katastrofě. Jako podnikatel dobře ví, o čem mluví.

„Jedna z nejznámějších ratingových agentur snížila hodnocení Ukrajiny na CCC, což znamená vážná rizika a hrozby. Většina investorů nevěří, že Ukrajina je schopná dostát svým platebním závazkům,“ popsal Porošenko.

„Jsme zemí, která velmi rychle ztrácí trhy, má dvacetiprocentní deficit rozpočtu a neobejde se bez půjček z Ruska,“ dodal.

Lidé podle něj neodejdou z barikád po přijetí nějakého zákona, ale až uvěří, že demokracii v zemi nic neohrozí. „Odejdou, až si budou jistí, že je nová vláda bude schopná fyzicky ubránit a zajistit jim bezpečnost,“ prorokoval v lednu Porošenko.

Martin Dorazín, Ondřej Bouda, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme