Historicky největší zadržená zásilka heroinu byla ukryta v paletách kamionu

Cena heroinu, který objevili pražští celníci, přesáhla 728 milionů korun. Celkem policisté zabavili 182 kilogramů drog při kontrole kamionu s rumunskou SPZ, který přepravoval kuchyňské potřeby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zadržená zásilka heroinu (ilustrační foto)

Zadržená zásilka heroinu (ilustrační foto) | Foto: Celní správa ČR | Zdroj: Celní správa

Historicky největší zásilku heroinu na území Česka odhalili celníci v noci z pátku 28. února na sobotu 1. března.

„Heroin byl napěchován do 477 balíčků, které pašeráci umístili do 53 speciálně upravených dřevěných palet, na nichž byly naskladněné legálně dopravované kuchyňské potřeby. Místa ukrytých drog celníkům pomohl najít i služební pes,“ upřesňuje mluvčí Celní správy Jiří Barták.

Drogu přepravoval kamion s rumunskou státní poznávací značkou. „Zásilka byla odeslána z Turecka a příjemcem měla být v Praze registrovaná obchodní společnost. Řidič kamionu celníkům uvedl, že o kontrabandu neměl tušení,“ doplňuje Barták.

Zadržená zásilka heroinu v číslech:
Množství: 182 kg
Hodnota: 728 milionů
Ukryt: v 53 paletách,
ve 477 balíčcích

Pašeráci drog celkem běžně využívají obyčejné řidiče. Jejich cílem je, aby daný člověk svým chováním nebo případnou nervozitou neprozradil ukryté drogy.

Kuchyňské potřeby, které kamion vezl, měla převzít jedna pražská obchodní firma. Zda pro ní byl určený také heroin, zjišťuje policie. O jakou společnost jde, ale úřady zveřejnit nechtějí.

Předběžné rozbory ukázaly, že v objevené droze je 60 procent účinné látky. Pro distribuci takzvaně na ulici se používá heroin naředěný zhruba na 15 procent účinné látky.

„Takto naředěná droga se prodává za částku zhruba tisíc korun za gram,“ dodává mluvčí Celní správy. Po expertízách, které provádí Kriminalistický ústav v Praze, bude celý kontraband pod přísným dohledem spálen.

Takto ukrytou drogu v paletách naposledy čeští celníci odhalili v roce 1990 na hraničním přechodu Náchod, kdy bylo zadrženo 100 kilogramů kokainu vypravených z Kolumbie.

Historicky největší zadržená zásilka heroinu na území Česka | Foto: Celní správa ČR

Květa Moravcová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme