Vědci objevili planetu velikosti Země. Rozvoji života ale brání červený trpaslík

Američtí vědci hlásí velký úspěch. Pomocí orbitálního teleskopu Kepler se jim podařilo poprvé zachytit planetu, která se pohybuje v takzvané obyvatelné zóně a má přibližně velikost Země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Planeta s označením Kepler-186f

Planeta s označením Kepler-186f | Zdroj: Reuters

Planeta s označením Kepler-186f je součástí sluneční soustavy a nachází se zhruba 500 světelných let od Země v souhvězdí Labutě.

„Je velká zhruba jako naše Země, asi o 10 procent větší. Její rok trvá přibližně 130 pozemských dní. Bohužel zatím nic dalšího nám není známo,“ řekl Stanislav Poddaný z Astronomického ústavu Akademie věd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanislav Poddaný z Astronomického ústavu AV mluvil na Radiožurnálu o planetě Kepler-186f

Podobnost se Zemí nicméně podle něj bude větší než u předchozích objevů. „Je to nejmenší exoplaneta, kterou jsme zatím našli v obyvatelné zóně. Ten poloměr je více méně stejný jako u Země. U těch ostatních, které známe, byl poloměr asi 1,5 poloměru Země. V tomto je tedy Zemi určitě nejpodobnější,“ doplňuje Poddaný.

Nicméně hvězda, kolem které planeta Kepler-186f obíhá, je podle něj pro život problematická. „Není to hvězda podobná Slunci, je to takzvaný červený trpaslík. Je asi poloviční v porovnání se Sluncem. Díky tomu dostává planeta mnohem méně záření, než dostáváme my,“ upozorňuje astronom.

Navíc, doplňuje Poddaný, červení trpaslíci vysílají poměrně hodně ultrafialového záření. „Zejména na počátku svého života. Takže pro vyvinutí nějakého života na planetě není ta hvězda zrovna vhodná,“ uzavírá.

ČRo, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme