Zájem o zelené tituly bude i nadále pokračovat

Boj proti globálnímu oteplování pokračuje. Potvrzují to zprávy z víkendu, kdy mnohé země zopakovaly a nebo se nově přihlásily ke slibům seškrtat emise skleníkových plynů. Indie, pátý největší znečisťovatel světa, například hodlá snížit objem škodlivin vypuštěných do ovzduší do roku 2020 až o 25 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrná turbína

Větrná turbína | Foto: Creative Commons, Wagner Christian

Svět tak, alespoň na pohled, dodržuje jízdní řád z prosincového klimatického summitu v Kodani, podle kterého do konce ledna mělo dojít na další krok od roztříštěných slibů ke globálnímu závazku. Podle analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila současný vývoj nijak výrazně neovlivní vývoj na trzích. Zároveň ale dodává, že tzv. zelené tituly jsou pro investory stále velmi zajímavé:

Přehrát

00:00 / 00:00

O zelených investicích mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

"Pokud se podíváme na indexy, které obsahují tyto tituly, to znamená firmy, které se zabývají výrobou zařízení pro obnovitelné zdroje, jsou lehce dražší než hlavní světové indexy. To znamená, že tyto tituly jsou ceněny o něco výše. Zajímavými zůstávají právě proto, že politika světových lídrů v tomto oboru se příliš nezměnila. To znamená tlaky na snižování emisí, na ochranu životního prostředí stále přetrvávají a rozhodně budou pokračovat."

Mezi zajímavé tituly v Evropě podle Potměšil patří například firmy podnikající v oblasti větrné energie: "Nezajímavé nemusí být ani firmy v oblasti zpracování a využití bioplynu. Pokud jde o české investory, na pražské burzy firmy z tohoto oboru nemáme, nicméně v Polsku se obchodují dvě české firmy zaměřené na obnovitelné zdroje."

Čína se stala největším výrobcem solárních panelů a větrných turbín na světě. Stává se proto pro zájemce o zelené tituly zajímavým trhem. "Čína má potíže uspokojit energetické potřeby. Její investice v oboru obnovitelných zdrojů jak do výroby, tak i do nových instalací narůstají a silně narůstat budou i v budoucnu. Podobné smělé plány měla v minulosti Indie a znovu je o tomto víkendu zopakovala, takže tyto země je rozhodně třeba brát v potaz."

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme