Zakladatel detektivky Edgar Allan Poe se narodil před 205 lety

Mistr hororu, zakladatel moderní detektivky, průkopník vědecko-fantastické literatury. Tím vším byl americký básník Edgar Allan Poe. Od jeho narození dnes uplynulo 205 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe | Foto: volné dílo, C. T. Tatman

Poe vymyslel postavu amatérského detektiva Dupina, který v povídce Vraždy v ulici Morque řeší záhadu metodou dedukce. Edgar Allan Poe se právě díky tomu stal zakladatelem moderní detektivky.

Známe ho jako mistra hrůzostrašných příběhů o vraždách, předčasných pohřbech, šílenství a zběsilosti. Jeho nejznámějšími povídkami jsou Jáma a kyvadlo nebo Zánik domu Usherů.

„Edgar Allan Poe se asi měl narodit o sto let později. Byl by vnímán otevřeněji a příjemněji,“ říká amerikanista Josef Jařab.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na slavného spisovatele vzpomínala s Josefem Jařabem Helena Berková

Poe, syn kočovných herců, se narodil 19. ledna 1809 v Bostonu a zemřel 7. října 1849 v Baltimoru. Jeho literární nepřátelé ho vylíčili jako "nejhanebnějšího chlapa literárního světa." Obdivovatel, francouzský básník Charles Baudelaire, v něm zase viděl aristokrata ducha.

„Baudelaire přeložil jeho Havrana a také obviňoval Ameriku, že Poea vlastně zabila,“ připomíná Josef Jařab.

Poe byl především básník. Jeho slavná báseň Havran vyšla česky poprvé v roce 1869 v překladu Vratislava Kazimíra Šembery. Později ji překládali třeba Jaroslav Vrchlický, Vítězslav Nezval a další.

„Že se vrhal na psaní prózy byla jeho pomsta čtenářům, že neoceňovali jeho poezii,“ uzavírá amerikanista Josef Jařab vzpomínku na básníka, jehože život trval pouhých 40 let.

Helena Berková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme